Απόψεις αρθρογραφία

Συναισθηματική Εξάρτηση: Έρωτας, Αγάπη η Συνήθεια;

Συναισθηματική Εξάρτηση: Έρωτας, Αγάπη η Συνήθεια;

Rating:
( 1 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 1 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Όλοι έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε αρεστοί, ποθητοί και ότι θα υπάρχει κάποιος που ‘‘εμείς’’ έχουμε πλαστεί για να είμαστε ξεχωριστοί και μοναδικοί γι’ αυτόν ανεξαιρέτου, φύλλου, θρησκείας, κοινωνικο – οικονομικής προέλευσης κλπ. Όλοι χρειαζόμαστε να δημιουργούμε στη ζωή μας σχέσεις αγάπης και συντροφικότητας οι οποίες θα εκπληρώνουν το αίσθημα της πληρότητας και της προσωπικής μας ικανοποίησης .  δυστυχώς όμως κάποιες φορές οι καταστάσεις ξεπερνούν τα όρια του φυσιολογικού και του επιτρεπτού και τα άτομα οδηγούνται σε ακραίες πράξεις και συμπεριφορές .

Οι ψυχολόγοι- ψυχαναλυτές, κοινωνικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, περιγράφουν ότι ορισμένοι άνθρωποι εξαρτώνται υπερβολικά από τους άλλους, προσκολλώνται και στηρίζουν την ζωή και την ευτυχία τους σε αυτούς.

Η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων ακολουθεί συνήθως μια χαρακτηριστική ‘‘γραμμή’’: κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους, βάζουν σε δεύτερη μοίρα φίλους, δουλειά και οικογένεια, προσπαθώντας να  κρατήσουν την σχέση τους με οποιοδήποτε θυσία και κόστος, γιατί φοβούνται την μοναξιά, την απόρριψη και την εγκατάλειψη από το άλλο τους μισό. Έτσι, μας δημιουργείται η ανάγκη να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κάποιος να μας αγαπά, και τότε το να είμαστε σε μία σχέση γίνεται το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή μας, αναζητώντας έναν σύντροφο που θα ζούμε μέσα από αυτόν και γι’ αυτόν με το συναίσθημα της εξάρτησης να μας καθοδηγεί την ζωή μας.  

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εξάρτησης.

Όταν τα άτομα βιώνουν το συναίσθημα της εξάρτησης κυριεύονται από την πεποίθηση  ότι πρέπει να είναι αφοσιωμένα σε κάποιον για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να νιώσουν ολοκληρωμένοι σαν άτομα και σαν προσωπικότητες.  Βασίζονται στους άλλους προκειμένου να καλύψουν τις συναισθηματικές του ανάγκες, να αποφύγουν τον πόνο και να διατηρήσουν τη συναισθηματική τους ισορροπία. Τρέμουν το ενδεχόμενο της μοναξιάς και συχνά πράττουν το λάθος να προσκολλώνται σε προβληματικές ή ακόμη και σε επικίνδυνες σχέσεις αντί να αντιμετωπίζουν τον πόνο και τους φόβους τους.

Τα συναισθήματα, η διάθεση και η συμπεριφορά τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο ικανοποιείται η ανάγκη τους για αγάπη και αποδοχή. Νιώθουν ευτυχισμένοι όταν παίρνουν την επιβεβαίωση που προσδοκούν και διακατέχονται από θλίψη όταν ο σύντροφος τους θυμώσει, τους ασκήσει κριτική ή τους εγκαταλείψει.

Πώς ξεπερνάμε την τάση να εξαρτόμαστε συναισθηματικά από τους άλλους;

Θα πρέπει σαν ώριμες και συγκροτημένες προσωπικότητες να αποκτήσουμε το ‘‘γνῶθι σαὐτόν’’, να αποκτήσει ο καθένας από εμάς επίγνωση του εαυτού του, των ικανοτήτων του και των δυνατοτήτων του. κι αυτό γιατί η απόκτηση αυτογνωσίας θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε να έχουμε υγιείς προσωπικές σχέσεις. Πρέπει να χτίσουμε τη δική μας πηγή εσωτερικής ασφάλειας, να μάθουμε να καταφεύγουμε σ’ αυτήν για να δημιουργήσουμε αρχικά μια καλή σχέση εμπιστοσύνης με τον εαυτό μας κάτι που θα μας εξασφαλίσει επιτυχία και στις σχέσεις μας με τους άλλους.

 

Ματίνα Γαρούφη

Slow Down

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ή ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΥΝΗΓΟΙ;

Τίτλοι; Πολλοί ! Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά, Ντοκτορά, Μπακαλορεά, Προφίσενσι, Μάστερ και…

Ποιος φοβάται τη δασκάλα και το δάσκαλο; Ποιος τρέμει την παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία ;

Παρακολουθώ με σκεπτικισμό, θλίψη και θυμό τον άτυπο και αποσπασματικό διάλογο για την…

Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο:Μια ανοιχτή πληγή που αιμοραγεί..

Το ποδόσφαιρο, κατά γενική ομολογία είναι το λαϊκότερο και μαζικότερο άθλημα. Είναι αυτό…
Τίτλοι τέλους για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε ολόκληρη τη χώρα

Τίτλοι τέλους για τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε ολόκληρη τη χώρα

Τίτλοι τέλους για τη δωρεάν, δημόσια επιμόρφωση στην Ελλάδα. Μετά από δύο χρόνια…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved