ΣΙΝΕΜΑ-ΘΕΑΤΡΟ

Οι φορείς της Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης του αεροδρομίου Μακεδονία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ θα συνεχίσουν τον αγώνα κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων. Οι φορείς, είτε διαφωνούν κάθετα με την παραχώρηση, είτε θέλουν μεικτά σχήματα για τα αεροδρόμια

Ήταν όλοι ή… περίπου όλοι εκεί, εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων και παραγωγικών τάξεων, στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και, αν μη τι άλλο, συμφώνησαν στην εξής κοινή διαπίστωση: το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων που προωθεί η κυβέρνηση, δεν είναι σχέδιο που εγγυάται την ανάπτυξή τους, την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης και των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. 

Στη συνάντηση, τη θέση των εργαζομένων της ΥΠΑ, ανέλυσε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ Βασίλης Αλεβιζόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση από τη μια πάει να παραχωρήσει, για 30 χρόνια, τα 20 πιο ελκυστικά περιφερειακά αεροδρόμια, για έσοδα μόλις 140 εκατ. ευρώ το χρόνο , όταν από την άλλη  χάρισε στους ιδιώτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» 700 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ. 

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ μίλησε ακόμη μία φορά για «ξεπούλημα» κρατικής περιουσίας, για έσοδα που στη δεκαετία θα φέρουν στο δημόσιο 1,4 δις. ευρώ, όταν σε αυτά τα δέκα χρόνια, τα κρατικά αεροδρόμια, θα μπορούν να έχουν έσοδα 6 δις. ευρώ, καλύπτοντας όλες τις επενδυτικές ανάγκες και χωρίς να επιβαρύνουν το Έλληνα φορολογούμενο. 

«Τα περιφερειακά αεροδρόμια, βάσει υπολογισμών, χρειάζονται στη 10ετία επενδύσεις της τάξης του 1 δις. ευρώ, που δεν υπάρχει περίπτωση να τις κάνουν ιδιώτες χωρίς να αυξήσουν το κόστος για εταιρείες και επιβάτες, χωρίς να υπάρχει αρνητική επίπτωση για τον τουρισμό και, για τον Έλληνα φορολογούμενο», τόνισε ο κ. Αλεβιζόπουλος, προσθέτοντας: «Η παραχώρηση των αεροδρομίων δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, την έκαναν μνημονιακή οι κυβερνώντες. Ετοιμάζουμε επιστολή προς το Μπαρόζο και, όπως είπαμε, θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. 

«Το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει κανένα δικαίωμα να πουλήσει κρατική περιουσία. Τα αεροδρόμια δεν είναι ανώνυμες εταιρείες, είναι κράτος. Πέρα από αυτό, σε 16 αεροδρόμια, υλοποιούνται επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ύψους 1 δις.  Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παραχωρήσει αυτά τα αεροδρόμια, για περίοδο πέντε χρόνων μετά την ολοκλήρωση των έργων, εκτός και αν θέλει να επιστρέψει στη Κοινότητα τα ποσά που διέθεσε».

Η ΟΣΥΠΑ, έχει μία συγκεκριμένη πρόταση για τα αεροδρόμια και την ανάπτυξη των αερομεταφορών: Τα περιουσιακά στοιχεία των αεροδρομίων μένουν στο δημόσιο, η ΥΠΑ να έχει την εκμετάλλευση και διαχείριση των αεροδρομίων και οι αυτοδιοικητικοί φορείς- Περιφέρεια, δήμοι- να έχουν συμμετοχή στο εμπορικό τμήμα των δραστηριοτήτων. 

Τέλος, τονίσθηκε από το Γραμματέα της ΟΣΥΠΑ, Ρ. Μαθιουδάκη, ότι οι εργαζόμενοι της ΥΠΑ δεν είναι «δογματικοί κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά με το καθετοποιημένο μοντέλο παραχώρησης, αν η επένδυση δεν πάει καλά, τότε δεν θα πληγούν μόνο οι μέτοχοι των νέων σχημάτων, αλλά και ο τουρισμός και οι τοπικές κοινωνίες».

Ούτως ή άλλως, η ΟΣΥΠΑ πιστεύει ότι ο διαγωνισμός δεν θα έχει αποτέλεσμα, γιατί οι ομαδοποιήσεις δεν συμφέρουν τους επενδυτές. Συνεπώς, υποστηρίζει, ότι θα κηρυχθεί άγονος και μετά, η κυβέρνησης, θα περάσει σε αποσπασματικές παραχωρήσεις. 

Οι απόψεις των φορέων

Ενιαία θέση όσον αφορά την τύχη των αεροδρομίων, δεν είχαν οι εκπρόσωποι των φορέων που μετείχαν στη συνάντηση. 

Ο δήμαρχος Θέρμης και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας, Θόδωρος Παπαδόπουλος, είπε ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στο master plan του «Μακεδονία», ότι υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση του αεροδρομίου από το δημόσιο, αλλά πως η  πώληση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνουν οι επενδύσεις και πως, εάν πάει η ΟΣΥΠΑ στα δικαστήρια, θα συνυπογράψει ο Δήμος τις προσφυγές. 

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας για την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε την απόλυτη αντίθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε τομείς με αναπτυξιακή προοπτική, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει αυτή η πολιτική στα εργασιακά δικαιώματα και ασφαλιστικά δικαιώματα και δήλωσε ότι προσυπογράφει τη θέση της ΟΣΥΠΑ. 

Την ίδια ακριβώς θέση πήρε και ο Θέμης Χαρίσης ο οποίος εκπροσώπησε στη συνάντηση τη δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη. 

Με τις θέσεις των εργαζομένων της ΥΠΑ, συμπαρατάχθηκε και ο εκπρόσωπος του Δήμου Θερμαϊκού και υποψήφιος με την «Αλληλεγγύη», Παναγιώτης Τροκάνας

Επίσης, κατά της παραχώρησης των αεροδρομίων, τάχθηκε και ο αντιδήμαρχος Θέρμης και υποψήφιος δήμαρχος με την Παρέμβαση Πολιτών,  Σωκράτης Φάμελλος.

Κατά της παραχώρησης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, ο οποίος προέβλεψε επιβαρύνσεις για τους χρήστες των αεροδρομίων, βάρη για τους φορολογούμενους αλλά και τους εργαζόμενους, που θα πληρώσουν τη παραχώρηση από εκπτώσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα.  

Πιο κοντά σε ένα μεικτό μοντέλο για την ανάπτυξη των αεροδρομίων, βρίσκεται ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος είπε: «Είμαστε αντίθετοι στην παραχώρηση των αεροδρομίων. Λέμε ‘ναι’ στις κατά περίπτωση στρατηγικές συνεργασίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και προτείνουμε  επίσης, τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων και των φορέων της πόλης, στη διαμόρφωση του μοντέλου ανάπτυξης του «Μακεδονία» και των άλλων αεροδρομίων της βόρειας Ελλάδας». 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Σερρών και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, καυτηρίασε την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, δήλωσε αντίθετος στη λογική «πουλάμε για να μαζέψουμε χρήματα», όταν μάλιστα «χαρίζουμε από το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’,  περισσότερα από αυτά που θα πάρουμε από όλα τα αεροδρόμια μαζί», ενώ πρόσθεσε ότι εφ’ όσον υπάρξει σχεδιασμός με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, τότε μπορεί να συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας στην ανάπτυξη. 

Για τον σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα, το κρίσιμο είναι η ανάπτυξη του αεροδρομίου «Μακεδονία», γιατί «κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω και από το Βελιγράδι, όπως μας άφησε πίσω η Κωνσταντινούπολη». Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είναι υπέρ των μεικτών μοντέλων ανάπτυξης αλλά παρά ταύτα βλέπει παραλογισμό στις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης που τον τρομάζουν. 

Μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων των παραγωγικών τάξεων,  των τριών που ήταν στη συνάντηση, δεν υπήρξε ακριβώς κοινή γραμμή. Η γ.γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Ρούλα Μυκονιάτη, υποστήριξε ότι η Ένωση είναι αντίθετη με το συγκεκριμένο μοντέλο που προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ, που λειτουργεί «σαν κακό γραφείο real estate», ενώ εξέφρασε το φόβο ότι από την ιδιωτικοποίηση και την αύξηση στα τέλη θα πληγεί ο τουρισμός της Χαλκιδικής. 

Από την άλλη, πιο κοντά στην ιδιωτική διαχείριση, φάνηκε πως είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλης Θωμόπουλος, που δήλωσε πως δεν πρέπει να είμαστε «αφοριστικοί κατά της ιδιωτικοποίησης, αλλά κι’ ούτε άκριτα υπέρ του κρατισμού». Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή κάρτα σε ιδιώτη. 

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Γιώργος Ηλιάδης, αναφέρθηκε στην ως τώρα κακοδιαχείριση του αεροδρομίου από το δημόσιο, είπε πως το Επιμελητήριο δεν βλέπει το «Μακεδονία» να αναπτύσσεται και πως οπωσδήποτε το ΕΕΘ θα ήθελε να συμμετάσχει στις διαδικασίες ανάπτυξης και λειτουργικής βελτίωσης του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.

πηγη http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=173562&cat=10005

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Διαβατηρίων, στο πλαίσιο του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Διαβατηρίων, στο πλαίσιο του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση…
 Το σπαρακτικό ευχαριστώ στον Π. Κουρουμπλή από την μητέρα της μικρής Ραφαέλας - Το στιγμιότυπο συγκλονίζει... [video]

Το σπαρακτικό ευχαριστώ στον Π. Κουρουμπλή από την μητέρα της μικρής Ραφαέλας - Το στιγμιότυπο συγκλονίζει... [video]

Η μητέρα της μόλις 1,5 έτους Ραφαέλας που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο...…
Καταρρέουν οι αστικές συγκοινωνίες www.imerisia.gr

Καταρρέουν οι αστικές συγκοινωνίες - Λεωφορεία παίρνουν φωτιά, τρένα μένουν στη μέση της διαδρομής

Σε καθεστώς χρεοκοπίας βρίσκονται οι δημόσιες συγκοινωνίες! Η έλλειψη ρευστότητας έχει…
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4o χαριστικό παζάρι αλληλεγγύης!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4o χαριστικό παζάρι αλληλεγγύης!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη Κυριακή το χαριστικό παζάρι αλληλεγγύης…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved