ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Θεόφιλος Παπαδόπουλος επιχείρηση κατασκευής κοπτικών καλουπιών δερματοκοπής

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Aυτή την εβδομάδα βρεθήκαμε στην οδό Κρόνου 2 (περιοχή Πολίχνης) όπου και μας ξενάγησε στο χώρο του ο κύριος Θεόφιλος Παπαδόπουλος. Εκεί, ο ίδιος, διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια μία επιχείρηση κατασκευής κοπτικών καλουπιών δερματοκοπής. Μετά από μια ενδιαφέρουσα περιήγηση σε ένα χώρο που για πολλούς από εμάς είναι ακόμα άγνωστος και έναν ζεστό καφέ ο κύριος Θεόφιλος δέχτηκε με χαρά να απαντήσει στις ερωτήσεις μας:

Κύριε Θεόφιλε θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την επιχείρησή σας.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά σε ό,τι έχει σχέση με την κοπή των δερμάτων γενικότερα. Ήδη, εδώ και αρκετά χρόνια, προχωρήσαμε στη τεχνολογική επένδυση με αποτέλεσμα, με τη χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας, να γίνονται κοπές χωρίς τα παραδοσιακά καλούπια που χρησιμοποιούσαμε παλιά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη μας να κάνει πολλά και ιδιαίτερα απαιτητικά σχέδια χωρίς να τον απασχολεί το κόστος κατασκευής καλουπιών.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος σας; Πως συμβάλλουν σε αυτά οι πολιτικές του κράτους;

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας επαγγελματίας του κλάδου μας είναι η τεράστια εισαγωγή παπουτσιών από τρίτες χώρες και το ακριβό κόστος παραγωγής. Τα προβλήματα μεγεθύνονται αν λάβουμε υπόψη τις πολιτικές του κράτους οι οποίες σχεδόν κατέστρεψαν έναν παραδοσιακά σημαντικό χώρο όπως τον δικό μας (βυρσοδέψες, φοντοράπτες, κατασκευαστές υποδημάτων και άλλες τόσες επιχειρήσεις που σχετίζονται με την κατασκευή πάνω από 20 ειδών πρώτης ύλης) όπου απασχολούνται χιλιάδες εργατοτεχνίτες. Φοβάμαι πως η πλήρης αδιαφορία των πολιτικών για την ελαφρά βιομηχανία που αφορά στη μεταποίηση και την παραγωγή πρώτων υλών, συνέβαλλε ουσιαστικά και στην ολοκληρωτική καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Έτσι σήμερα, βλέπουμε εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου – και όχι μόνο- είτε να κλείνουν είτε να φεύγουν σε γειτονικές χώρες. Από τους εναπομείναντες συναδέλφους στο χώρο, είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πολλοί προοδευτικοί και καταρτισμένοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αρκεί το κράτος να αλλάξει πολιτικές άμεσα.

  Από την εμπειρία σας, δεδομένου ότι δραστηριοποιείστε στο χώρο από 1981, τι ευθύνεται για το ακριβό κόστος παραγωγής;

Κατά τη γνώμη μου αυτό συνδέεται με το ακριβό εργατικό κόστος το οποίο όμως δεν οφείλεται, όπως πολλοί νομίζουν, στο ακριβό ημερομίσθιο (παραδείγματος χάριν εγώ θα ήθελα να δώσω κάτι παραπάνω στους συνεργάτες μου). Τα κύρια αίτια είναι η ασφάλιση (καθώς έτσι διπλασιάζεται το μεροκάματο), οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ, το ρεύμα, το κόστος της προσωπικής ασφάλισης (ΤΕΒΕ), τα υψηλά ενοίκια κλπ. Στην Ελλάδα το κράτος επιβάλλεται στην πραγματικότητα ως συνέταιρός σου, τουλάχιστον στο 55%. Μόνο, όμως, στο εισπρακτικό κομμάτι. Λες και αυτό το κράτος έχει μόνο απαιτήσεις και όχι υποχρεώσεις απέναντι στον πολίτη.

Ποιες λύσεις βλέπετε εσείς;

Εγώ γνωρίζω ότι για να βγάλεις χρήματα πρέπει να δουλέψεις. Να παράγεις ένα προϊόν και αυτό να κάνει τον κύκλο του. Δηλαδή πρέπει να μπούμε πάλι στην παραγωγή, να απασχοληθούν και πάλι περισσότεροι εργατοτεχνίτες για να αποκτήσουν ξανά οι συμπολίτες μας αγοραστική δύναμη, άνεση και ψυχολογική διάθεση. Γιατί το εμπόριο εξαρτάται από την παραγωγή και όχι η παραγωγή από το εμπόριο. Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχει εμπόριο και παραγωγή αλλά σε ξένες χώρες.

Ποιο ρόλο πιστεύετε ότι πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στον επιχειρηματικό χώρο της περιοχής;

 Πιστεύω πως όλοι έχουμε κάποιον ρόλο και ειδικά σε ζητήματα που διαμορφώνουν τις συνθήκες ζωής μιας ολόκληρης περιοχής. Συχνά, λόγω της ιδιαιτερότητας του δικού μας αντικειμένου οι δυνατότητες για στήριξη περιορίζονται. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά βήματα που μπορούν να γίνουν από την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση τα οποία μπορούν να μας ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό. Ένα από αυτά είναι, κατά τη γνώμη μου, η χάραξη βιομηχανικής ζώνης στο δήμο μας με ελαφρύ κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων (χαμηλά τέλη, κόστος νερού, ρεύματος κα.). Μια τέτοια πρωτοβουλία αυτομάτως θα έδινε κίνητρο στους επιχειρηματίες να μεταφερθούν στο δικό μας δήμο και να απασχολήσουν τους συμπολίτες μας.

Ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο μας;

Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει τεράστιες δυνατότητες που αν τις αξιοποιήσει θα μπορεί να κάνει τη ζωή όλων μας ομορφότερη, πιο λειτουργική και πιο ευχάριστη. Αναφέρομαι στην αξιοποίηση των στρατοπέδων, των σκουπιδιών, της ηλιακής ενέργειας, των επιστημόνων του τόπου μας (οι οποίοι είναι πολλοί) και του εργατικού δυναμικού.

Ποιο είναι το όραμά σας για την επιχείρησή σας;

Το όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω μια επιχείρηση σαν αυτή που βλέπετε τώρα. Το οποίο και πραγματοποίησα. Φτάσαμε όμως στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται μέχρι σήμερα. Είμαι βέβαιος ότι από τους εναπομείναντες στο χώρο, όλοι μας δημιουργήσαμε και καταθέσαμε την ψυχή μας αλλά δεν προλάβαμε να γευτούμε τους καρπούς των κόπων τόσων χρόνων, όπως μας άξιζε και όπως αξίζει σε κάθε επιχειρηματία. (χαμογελώντας) Αλλά εγώ δεν εγκατέλειψα και είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τον αγώνα μου.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και σας ευχαριστούμε!

Και εγώ σας εύχομαι καλή δύναμη και δημιουργία γιατί πιστεύω πως αν κάποιος την έχει περισσότερη ανάγκη είστε εσείς οι νέοι. Σας ευχαριστώ.

Slow Down

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών | Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, 21.30

Ένας από τους πιο επιτυχημένους και αγαπημένους καλλιτέχνες, με τραγούδια του που…
Ζωή Τηγανούρια

Η Ζωή Τηγανούρια στο Ανοικτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων (Πολίχνη Θεσσαλονίκης)

Οι επιτυχημένες καλοκαιρινές εμφανίσεις της Ζωής Τηγανούρια συνεχίζονται. Η συνθέτης και…
Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών| Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας, Παρασκευή 1/9

Μια μοναδική μουσική εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017,…
«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ στο Θερινό ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ Δήμου Παύλου Μελά

Η Γαλλική εμπορική κομεντί «Γιατρός στο χωριό», είναι η προτελευταία ταινία που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved