ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ο Μαύρος, η πιο καλτ καντίνα της Θεσσαλονίκης στην Σταυρούπολη και το μαγικό… Azax

Ο Μαύρος, η πιο καλτ καντίνα της Θεσσαλονίκης στην Σταυρούπολη και το μαγικό… Azax

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Θλίψη είχε σκορπίσει, τον τελευταίο καιρό, στους εραστές του «βρώμικου» σάντουιτς και τους ρέκτες των αστικών μύθων της Θεσσαλονίκης, η φήμη ότι η πιο καλτ καντίνα της πόλης, ο θρυλικός «Μαύρος» στη Σταυρούπολη, δήθεν έκλεισε. Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία από στόμα σε στόμα, έγινε ως και θέμα συζήτησης στα κοινωνικά δίκτυα στο Ίντερνετ, καθώς από τον περασμένο μήνα όσοι περνούσαν τα ξημερώματα από τη θρυλική καντίνα της Σταυρούπολης, αντίκριζαν τα στόρια κατεβασμένα. Τελικά, ο Μαύρος δεν έκλεισε, απλώς ένα πρόβλημα με την ανανέωση της άδειας της καντίνας, στέρησε για μικρό διάστημα τους πιστούς οπαδούς του από την πιο καλτ φιγούρα της θεσσαλονικιώτικης εστίασης.

Ο Μαύρος, η πιο καλτ καντίνα της Θεσσαλονίκης στην Σταυρούπολη και το μαγικό… Azax

Ο Μαύρος ανοίγει ξανά στις αρχές Δεκεμβρίου και όπως διαφημίζει, "με νέες γεύσεις". Πάντως, το θρυλικό… ψεκαστήρι Azax, το καλά κρυμμένο μυστικό κοκτέιλ με το οποίο ψεκάζει τα σάντουιτς, θα βρίσκεται πάλι στον πάγκο του. Το seleo.gr αποτίει φόρο τιμής σε έναν από τους τελευταίους αστικούς μύθους της πόλης. Η καντίνα του Μαύρου λειτουργεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες (!) πίσω από τα παλιά καπνομάγαζα της Σταυρούπολης, στη γωνία της οδού Αμπελοκήπων με την οδό Ιατρού Γωγούση, μετά τις γραμμές του ΟΣΕ. Ο Μαύρος – ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το πραγματικό του όνομα είναι Νετσμί, μόνο η άδεια της καντίνας το γράφει – γεννήθηκε στην Κομοτηνή στα τέλη της δεκαετίας του ’40. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη παιδάκι και πουλούσε κουλούρια μέσα στα τραμ. «Βρώμικα» άρχισε να ψήνει το ’61 πάνω σε καρότσι, αρχικά στην παραλία, αργότερα στο Βαρδάρι και από το ’65 στη Σταυρούπολη.

Όλα αυτά τα χρόνια, η θρυλική καντίνα ανοίγει μετά τις 10 το βράδυ και κλείνει «όταν τελειώσουν τα κρέατα», γύρω στις 5 το πρωί. Σουβλάκι, λουκάνικο, παντσέτα, τελευταία γύρο στα κάρβουνα, πάντα με πολύ κρεμμύδι και κυρίως μπούκοβο. Στομαχική βία, πόλεμος μπαχαρικών, καυτερή νοστιμιά. Το μεγάλο μυστικό του Μαύρου όμως, το θρυλικό φετίχ για το οποίο οι πιστοί του συρρέουν το ξημέρωμα στην καντίνα του, είναι το υγρό μείγμα, κλεισμένο σε μπουκάλι Azax, με το οποίο ψεκάζει τα σάντουιτς πριν τα τυλίξει. Οι εικασίες σχετικά με τα συστατικά του μείγματος είναι περισσότερες και από... τη συνταγή της Κόκα-Κόλα, γι’ αυτό και διατηρούν τον μύθο αναλλοίωτο. Ο ίδιος λέει ότι τη συνταγή την έφερε η μακαρίτισσα η μάνα του, η Τζεγιάρ, μετά από ένα ταξίδι της στη Μέκκα της Αραβίας. Η μητέρα του πέθανε κι έτσι τα υλικά του μείγματος γνωρίζει σήμερα μόνο ο ίδιος ο Μάυρος, ούτε καν τα παιδιά του που δουλεύουν μαζί στην καντίνα. Λεμόνι, ίσως κάποια σος, μουστάρδα, μπορεί και «αγίασμα από την Παναγία τη Σουμελά», όπως λέει ο ίδιος χαμογελώντας.

 πηγή: www.seleo.gr

Ζαχαροπλαστεία Βασίλης
 
Φροντιστήρια Θεσσαλονίκη Ντόντης
 
Κελλιώτικα Εργόχειρα Μοναχών Αγίου Όρους
Βαπτιστικα Paketovaptisi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξανά ξεναγήσεις στην οδό Λαγκαδά, 6 Απριλίου 2014

Ενώ είχα δημοσιοποιήσει την επιθυμία μου να επαναλάβουμε τις ξεναγήσεις κατά μήκος της…

«Shake my cocktail» στο Tesoro

Κάθε Πέμπτη από τις 21.00 με καλοκαιρινή house μουσική.

«Π.Ε.Σ. το δυτικά» στη Σταυρούπολη - Ελάτε να γνωριστούμε vol.3

Ήρθε η ώρα να συστηθούμε και στη Σταυρούπολη!
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved