ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μελωδίες από τον Πόντο

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Δύο συναυλίες του καλλιτέχνη από τον Πόντο Απόλας Λέρμι, που εξέδωσε το δεύτερο προσωπικό του δίσκο, με το γενικό τίτλο «Σάντα», με τραγούδια στα ελληνικά Τραπεζούντος και τη συμμετοχή Ποντίων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι φιλόμουσοι. Με πρωτοβουλία του σωματείου «Εταιρία Θεάτρου Κ. Φωτιάδης» και του δήμου Παύλου Μελά, οι συναυλίες θα δοθούν τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο δημοτικό θέατρο Σταυρούπολης «Χρήστος Τσακίρης».

Ο Απόλας Λέρμι συμβολίζει την ανάγκη των γεγενών κατοίκων της σημερινής Τραπεζούντας να ξαναβρούν τα μουσικά μονοπάτια της ελληνοφωνίας τους, μετά την αναγκαστική φυγή των χριστιανών κατοίκων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης, με την παραγωγή cd και βιντεοκλίπ στην αρχέγονη ποντιακή διάλεκτο, την πλέον κοντινή στην αρχαία ελληνική. Το όνομα του Απόλας Λέρμι έχει ταυτιστεί στην Τουρκία με τα ποντιακά και τον πολιτισμό της Τραπεζούντας, προκαλώντας του τεράστιο πολιτικό και οικονομικό κόστος. Πολλές συναυλίες του έχουν εμποδιστεί και ματαιωθεί, ενώ πέφτει συχνά θύμα λεκτικής βίας από ρατσιστικούς κύκλους. Το πρώτο του άλμπουμ που κυκλοφόρησε στην Τουρκία με τον τίτλο «Καλαντάρ», το 2011, έτυχε θερμής υποδοχής από τους ακροατές και θετικής ανταπόκρισης από καλλιτεχνικούς κύκλους.

Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο την αδελφοσύνη μέσα από την κατανόηση των κοινοτήτων του Εύξεινου Πόντου με μουσικές παραδόσεις και σύγχρονες διασκευές που αγγίζουν και το μη ποντιακό κοινό στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Στις δύο συναυλίες με τον τίτλο «Αργατεία» Πόντου, εκτός από τον Απόλας Λέρμι, θα συμμετέχουν οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Τουρκία, Φίλιππος Κεσαπίδης λύρα, Onur Senturk λύρα, Λουκάς Μεταξάς κρουστά - μπάσο, Δημήτρης Βασιλειάδης κανονάκι, Γιώργος Πετρίδης νταούλι, Στέλα Καμπουρίδου καβάλ, Δημήτρης Κεχαγιάς φωνή, Νατάσα Τσακηρίδου φωνή, Σάκης Σωτηριάδης πλήκτρα - έγχορδα, Γιώργος Κορτσινίδης κρουστά, ενώ σε έκτακτη συμμετοχή θα εμφανιστούν οι Λάζος και Γιώργος Ιωαννίδης, ο Αλέξης Παρχαρίδης και ο Θεόφιλος Πουταχίδης.

πηγη www.aggelioforos.gr

Slow Down

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών | Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, 21.30

Ένας από τους πιο επιτυχημένους και αγαπημένους καλλιτέχνες, με τραγούδια του που…
Ζωή Τηγανούρια

Η Ζωή Τηγανούρια στο Ανοικτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων (Πολίχνη Θεσσαλονίκης)

Οι επιτυχημένες καλοκαιρινές εμφανίσεις της Ζωής Τηγανούρια συνεχίζονται. Η συνθέτης και…
Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών| Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας, Παρασκευή 1/9

Μια μοναδική μουσική εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017,…
«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ στο Θερινό ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ Δήμου Παύλου Μελά

Η Γαλλική εμπορική κομεντί «Γιατρός στο χωριό», είναι η προτελευταία ταινία που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved