ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Με μια πρώτη …βουτιά του Αριστοτέλη Μαβίδη

Με μια πρώτη …βουτιά

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η πρώτη μου εντύπωση στο κολυμβητήριο της Σταυρούπολης στην Άνω Ηλιούπολη.

Όταν τριγυρνούσαμε στην αυλή του Προφήτη Ηλία και παίζαμε στη διπλανή αλάνα κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με χωρατό θα έμοιαζε με όνειρο μικρού παιδιού που δε ξέρει από εμπόδια και δυσκολίες. Πάμε για μια βουτιά στην Άνω Ηλιούπολη…Άσε μας ρε φίλε θα του έλεγα εδώ πάμε δεν έχουμε σχολείο και θα χουμε Κολυμβητήριο; Για τα παιδιά στα Δυτικά τις δεκαετίες 80 -90 το κολυμβητήριο ήταν μια δύσκολη υπόθεση για την «παραμεθόριο» της πόλης. Έπρεπε ο μπαμπάς να έχει όρεξη και εσύ πολύ ταλέντο για να βρεθείς στα μεγάλα κολυμβητήρια της πόλης, το Εθνικό ή το Ποσειδώνιο αργότερα.

Σήμερα όμως κάτι άλλαξε. Εγώ πλέον 34 και λίγο τα τριγλικερίδια λίγο η καθιστική εργασία με έσπρωξαν να αναζητήσω για μια επιλογή που θα συνδύαζε άσκηση και ψυχαγωγία. Και βρήκα την απάντηση εύκολα και γρήγορα. Θα πάω να γραφτώ. Τηλεφωνάκι πρώτα για τα απαραίτητα δικαιλογητικά μετά τα διαδικάστικά με γιατρούς και απαραίτητο εξοπλισμό (μαγιό γιαλάκια και σκουφί) και να σου εκεί μια Παρασκευή για την πρώτη βουτιά.

Λίγη Ιστορία

Ο χώρος βρίσκεται στην Άνω Ηλιούπολη στην Ιθάκης στο μεγάλο συγκρότημα των σχολείων.

Η πισίνα που προορίζονταν για Ολυμπιακό Προπονητήριο (πρόγραμμα Ελλάδα 2004) και είναι 50 άρα. Βέβαια ως έργο τελείωσε το 2009 μετά από μεγάλες περιπέτειες και προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής με την ηγεσία του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού. Απο παρατημένο λοιπόν στέκι τοξικομανών σήμερα είναι μια ευκαιρία άσκησης και δροσιάς στην πόλη μας.

Εντυπώσεις

Γενικά η εξυπηρέτηση των ατόμων στην υποδοχή ήταν πολύ καλή. Μου εξήγησαν τη διαδικασία και τους κανόνες. Πλήρωσα για τις πέντε πρώτες επισκέψιες 10 ευρώ μέσω ebanking στο λογαριασμό του Δήμου και έβγαλα την κάρτα μου.

Τα αποδυτήρια είναι ικανοποιητικά αν και μερικές φορές λόγω κακοτεχνίας συγκεντρώνεται σε πολλά σημεία νερό και λιμνάζει. Ζεστό νερό υπάρχει και οι κανόνες υγιεινής τηρούνται από όλους τους λουόμενος. Αυτό που παρατήρησα και θεωρώ πολύ σημαντικό είναι η ύπαρξη απινιδωτή καθώς επίσης υπεύθυνου ναυαγοσώστη. Το ωράριο λειτουργίας αυτή τη στιγμή για το κοινό είναι από τις 15.30 εώς τις 8.30 αλλα προβλέπεται από τον Ιούλιο να διευρυνθεί και με νέες δραστηριότητες όπως και την προηγούμενη χρονιά.

Ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται καθώς μόνο μέχρι τις στιγμή που πήγα εγώ γύρω στις 7.30μμ περίπου 90 άνθρωποι είχαν επιλέξει να κάνουν την άσκηση τους στο κολυμβητήριο. Απο ότι άκουσα υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις από παιδιά και γυναίκες για ειδικά προγράμματα εκμάθησης ή αεροβικής που όμως δεν ξέραν τα παιδιά στη υποδοχή αν θα υλοποιηθούν τελικά ή θα τους καλύψουν όλους. Αυτό δίνει ένα στίγμα για την πιθανή οικονομική βιώσιμότητα του χώρου καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των λειτουργικών δαπανών θα μπορούσαν να καλυφθούν δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας για νέα παιδιά και όχι μόνο. Γυμναστές καθαριστές τεχνικούς κλπ.Οι λουόμενοι διαλέγουν διάδρομο και αρκετά άνετα χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλο κάνουν την προπόνηση τους. Η τιμή των 2 ευρώ ανα επίσκεψη ή των 30 ευρώ τον μήνα επιτρέπει σε ένα μέσο χρήστη στη εποχή μας να συμμετέχει μιας και αντιστοιχεί στο κοστολόγιο ενός ιδιωτικού γυμναστηρίου για ένα μήνα. Νομίζω ότι κάτι προβλέπεται και για ανθρώπους χωρίς εργασία ή άλλες ειδικές κατηγορίες.

Προτάσεις για κάτι καλύτερο σε μικρές ή μεγάλες αδυναμίες-προοπτικές

  • «Κλείσιμο» με στέγαστρο του κολυμβητηρίου και λειτουργία του όλο το έτος
  • Πράσινες παρεμβάσεις στο χώρο
  • Θέρμανση με Γεωθερμία και Φυσικό Αέριο
  • Λειτουργία αναψυκτηρίου (επέκταση και για άλλες εκδηλώσεις)
  • Δημιουργία μικρής πισίνας εκμάθησης και εξοικείωσης
  • Νέα αθλητικά προγράμματα εκμάθησης και άσκησης
  • Εκπαιδευτικά προγράμματα με σχολεία του Δήμου (εξοικείωση με το νερό)

Αντί επιλόγου

Τα πρώτα μέτρα της βουτιάς ήταν μηχανικές κουπιές. Οι σφυγμοί ανέβαιναν μετά το πρώτο κατοστάρι. Μόλις εξοικειώθηκα με το νερό και το ρυθμό της αναπνοής και της καρδιάς έβγαλα το κεφάλι από το νερό και είδα τον τρούλο του Προφήτη Ηλία και είπα :δεν το πιστεύω ρε φίλε…εκεί που κάποτε καταστρώναμε τις πλάκες μας σε μια αλάνα τώρα απολαμβάνω ένα «αγαθό» που για εμάς τα παιδιά της δυτικής πόλης ήταν «απαγορευμένος καρπός».

Όλα μπορούν να γίνουν λοιπόν με δουλειά πρόγραμμα διεκδίκηση και στο χέρι μας είναι να τα κάνουμε ακόμα καλύτερα ,να τα πάμε ένα βήμα πιο πέρα με μεράκι με αγάπη και με όνειρο για όλους όσους εδώ στα ΔΥΤΙΚΑ βιώσαν λίγο στερημένα και απομακρυσμένα αλλα και όμορφα για τις παρέες τις αναμνήσεις και τα όνειρα που μπορούμε ακόμα να κάνουμε για ποιότητα ζωής στον τόπο μας.

Αριστοτέλης Μαβίδης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Περικλέους & Ιθάκης, Σταυρούπολη - Άνω Ηλιούπολη, 56431, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τηλέφωνο : 2310667626

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών | Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, 21.30

Ένας από τους πιο επιτυχημένους και αγαπημένους καλλιτέχνες, με τραγούδια του που…
Ζωή Τηγανούρια

Η Ζωή Τηγανούρια στο Ανοικτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων (Πολίχνη Θεσσαλονίκης)

Οι επιτυχημένες καλοκαιρινές εμφανίσεις της Ζωής Τηγανούρια συνεχίζονται. Η συνθέτης και…
Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών| Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας, Παρασκευή 1/9

Μια μοναδική μουσική εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017,…
«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ στο Θερινό ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ Δήμου Παύλου Μελά

Η Γαλλική εμπορική κομεντί «Γιατρός στο χωριό», είναι η προτελευταία ταινία που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved