ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Μονή Λαζαριστών | Εισαγωγή στη Φωτογραφία Δρόμου σεμινάριο από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μονή Λαζαριστών | Εισαγωγή στη Φωτογραφία Δρόμου σεμινάριο από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στη Φωτογραφία Δρόμου» ξεκινάει τον Μάρτιο, ένα ταξίδι στην τέχνη, τις τεχνικές, την καλλιτεχνική δημιουργία και την έκθεση της φωτογραφίας δρόμου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών, από τις 17 Μαρτίου έως τις 19 Μαΐου, κάθε Τρίτη, 14.00-16.00.

Κεντρική εισηγήτρια είναι η φωτογράφος Άρτεμις Πυρπύλη, η οποία κατά τη διάρκεια των 10 συναντήσεων του κύκλου θα πραγματοποιήσει αρχικά μια αναδρομή στην ιστορία της φωτογραφίας δρόμου και στη συνέχεια θα προσεγγίσει θέματα που αφορούν στην αισθητική, τη σύνθεση , τη χρήση φωτογραφικού εξοπλισμού, καθώς επίσης και τις εφαρμοζόμενες μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας εικόνας. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της φωτογραφίας δρόμου, η ελευθερία και η ευθύτητα  που την χαρακτηρίζουν, καθώς επίσης η ανομοιόμορφη φύση και ο μεταβλητός χαρακτήρας της θα παρουσιαστούν μέσα από τη δουλειά ορισμένων από τους σημαντικότερους φωτογράφους δρόμου του κόσμου, μέσα από εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί και εκδόσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.  

Με τη φωτογραφία δρόμου ‘συλλαμβάνονται’ και αποτυπώνονται μικρά επεισόδια που εκτυλίσσονται στο δημόσιο χώρο, τυχαίες, συναρπαστικές σκηνές. Τα στιγμιότυπα αυτά από τη μια πλευρά προβάλλουν τη γοητεία του απρόσμενου που γεννιέται στον δρόμο, όπως συνήθιζε να λέει ο γνωστός φωτογράφος  Robert Doisneau, και από την άλλη πλευρά τονίζουν τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων σχέσεων, των ορίων μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου, καθώς επίσης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η ειλικρίνεια και η αμεσότητα είναι βασικά στοιχεία της όλης διαδικασίας. Ο φωτογράφος δρόμου είναι συνήθως πολύ κοντά στους ανθρώπους, δεν είναι ένας απόμακρος παρατηρητής και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα όρια ανάμεσα στη δημιουργία τέχνης και την παραβίαση της προσωπικής ζωής είναι ιδιαιτέρως λεπτά. Η αναγνώριση αυτής της παραμέτρου σε διεθνές επίπεδο καθιστά απαραίτητη την παρουσίαση  στο σεμινάριο του σχετικού νομικού πλαισίου και του συνόλου των ορθών ενεργειών, αντιδράσεων και εκδηλώσεων από την πλευρά των φωτογράφων τόσο ως προς το κοινωνικό περιβάλλον όσο και ως προς τους τρόπους διαχείρισης του παραγόμενου υλικού.

Παράλληλα, στο σεμινάριο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ομαδικές φωτογραφήσεις. Θα οργανωθούν δύο ομαδικές φωτογραφήσεις σε επιλεγμένες διαδρομές στη γειτονιά του μουσείου στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην Σταυρούπολη, τη Μενεμένη, τους Αμπελόκηπους, την Πολίχνη και τη Νεάπολη. Οι στόχοι του σεμιναρίου περιλαμβάνουν: την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις προσωπικές και ομαδικές επιλογές, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση, την ανάπτυξη της φωτογραφικής φαντασίας, τη γρηγοράδα στην αναγνώριση του σκηνικού και στη λήψη, τη βελτίωση στη σύνθεση και τη φωτογραφική τεχνική, την εξέλιξη του προσωπικού στιλ, την ανάπτυξη ικανοτήτων editing όπως επίσης και μιας διεισδυτικής και ευαίσθητης ματιάς και αφήγησης από την πλευρά των συμμετεχόντων.

Ο εκπαιδευτικός κύκλος θα ολοκληρωθεί με έκθεση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων στους χώρους της Μονής Λαζαριστών.


Η ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Η φωτογράφος Άρτεμις Πυρπύλη ξεκίνησε τη φωτογραφία το 2005 στο εργαστήρι “Stereosis”, όπου ολοκλήρωσε έναν διετή κύκλο σπουδών παρακολουθώντας εκπαιδευτικά σεμινάρια . Στη συνέχεια, επέστρεψε στη γενέτειρά της, στη Γαλλία και σπούδασε στην “Ecole de Photographie de Paris”. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της και την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως επίσημη φωτογράφος σε μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Αμερική. Παράλληλα, εργάστηκε ως βοηθός φωτογράφων, αλλά και ως βοηθός ατζέντη φωτογράφων σε πρακτορείο στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Μουσείο Φωτογραφίας Βερολίνου (c/o Berlin), στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, καθώς και στην γκαλερί Host στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Φωτογραφίας και της ΧΑΝΘ. Σήμερα, διδάσκει φωτογραφία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο εργαστήρι “Stereosis.

Σχεδιασμός Προγράμματος-Συντονισμός-Επικοινωνία Δρ Κατερίνα Μαυρομιχάλη, Τμήμα έρευνας, Δια Βίου Μάθησης & Συνεδρίων ΚΜΣΤ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  1. Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 Εισαγωγή στη φωτογραφία δρόμου και στο σεμινάριο
  2. Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 Αναδρομή στην ιστορία φωτογραφίας δρόμου
  3. Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 Σύνθεση και τεχνική
  4. Τρίτη 7 Απριλίου 2015 Πώς φωτογραφίζουμε στον δρόμο;
  5. Τρίτη 14 Απριλίου 2015 1η Ομαδική Φωτογράφιση
  6. Τρίτη 21 Απριλίου 2015 Επιμέλεια/Editing της δουλειάς που έγινε κατά τη διάρκεια της 1ης φωτογράφισης
  7. Τρίτη 28 Απριλίου 2015 2η Ομαδική Φωτογράφιση
  8. Τρίτη 5 Μαΐου 2015 Επιμέλεια/Editing της δουλειάς που έγινε κατά τη διάρκεια της 2ης φωτογράφισης
  9. Τρίτη 12 Μαΐου 2015 Θέματα επιμέλειας εκδόσεων & εκθέσεων  Τελική επιμέλεια/editing για την έκθεση
  10. Τρίτη 19 Μαΐου 2015 Προετοιμασία έκθεσης με συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων

Εγγραφές: 16 Φεβρουαρίου - 14 Μαρτίου 2015 Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 17 Μαρτίου 2015 Διάρκεια προγράμματος: 16 Μαρτίου - 19 Μαΐου 2015, κάθε Τρίτη, 14.00-16.00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 20 ωρών. Κάθε μία από τις ενότητες  1-9 είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

Στην πρώτη συνάντηση είναι σημαντικό κάθε ένας από τους συμμετέχοντες να φέρει και να παρουσιάσει δείγμα της προσωπικής ενασχόλησής του με το αντικείμενο-μια φωτογραφία τυπωμένη σε διαστάσεις από 10 χ 15 εκ έως Α4. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο σεμινάριο: μια φωτογραφική μηχανή με δυνατότητα ρυθμίσεων (DSLR ή Mirorless)

Για κάθε ενότητα του σεμιναρίου θα δοθεί ενημερωτικό υλικό και βιβλιογραφία. Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης από το ΚΜΣΤ.

ΠΗΓΗ http://www.culturenow.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών | Γιάννης Κότσιρας Μιρέλα Πάχου Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, 21.30

Ένας από τους πιο επιτυχημένους και αγαπημένους καλλιτέχνες, με τραγούδια του που…
Ζωή Τηγανούρια

Η Ζωή Τηγανούρια στο Ανοικτό Θέατρο Βυζαντινών Νερόμυλων (Πολίχνη Θεσσαλονίκης)

Οι επιτυχημένες καλοκαιρινές εμφανίσεις της Ζωής Τηγανούρια συνεχίζονται. Η συνθέτης και…
Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών| Δημήτρης Μυστακίδης και τα ρεμπέτικα της κιθάρας, Παρασκευή 1/9

Μια μοναδική μουσική εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017,…
«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

«Γιατρός στο χωριό» από τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017 και ώρα 20.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ στο Θερινό ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ Δήμου Παύλου Μελά

Η Γαλλική εμπορική κομεντί «Γιατρός στο χωριό», είναι η προτελευταία ταινία που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved