ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ
Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας
ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ
ΤΗΣ 30-09-2012

Β΄ ΛΟΥΚΑ
Κατα Λουκαν (Κεφ.6 Στιχ.31-36)

Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα ο Κύριος μας προτείνει τον Χρυσό Κανόνα στις ανθρώπινες σχέσεις: όπως θέλετε να συμπεριφέρονται σε σας οι άλλοι άνθρωποι, έτσι πρέπει να συμπεριφέρεστε και εσείς προς αυτούς.

Με λίγα λόγια, απλοποιεί τα φιλοσοφικά και κοινωνικά συστήματα των περασμένων αιώνων, προσφέροντας τη λογική σκέψη. Απλή λογική, η οποία, εάν εφαρμοσθεί, εξομαλύνει τις μεταξύ των ανθρώπων διαφορές. Ο Ορθόδοξος Χριστιανός αποφεύγει το κακό και την αδικία και καρποφορεί σε έργα αρετής και δικαιοσύνης. Ξεπερνά τη θέση της παθητικής αντιμετώπισης του συνανθρώπου του και προχωρά στο άνοιγμα της καρδιάς του, στο σκόρπισμα της αγάπης του, γιατί συμπεριφέρεται όπως οι άλλοι θέλει να συμπεριφέρονται σε αυτόν. Δυστυχώς, αυτόν τον χρυσό κανόνα της δικαιοσύνης ο άνθρωπος τον παραβαίνει συχνά, εξαιτίας του εγωισμού του και της έλλειψης πραγματικής αγάπης, στην αξία της οποίας ο Ιησούς αναφέρεται στη συνέχεια του σημερινού Ευαγγελίου.

Η λέξη αγάπη βρίσκεται στα χείλη όλων. Συγκινεί αφάνταστα διότι όλοι θέλουμε να μας αγαπούν. Από το νήπιο μέχρι τον ηλικιωμένο ζητούμε αγάπη και αισθανόμαστε απέραντη χαρά μέσα μας όταν εκδηλώσεις αγάπης αποτείνονται σε εμάς. Την τοποθετούμε πιο ψηλά από τη δόξα, τον πλούτο, το κάλλος, την ισχύ και κάθε υλικό αγαθό. Συχνά, μάλιστα, όλα αυτά τα χρησιμοποιούμε για να μας αγαπήσουν ή για να εκφράσουμε εμείς την αγάπη μας. Όμως ο Χριστός έδωσε ένα πλατύτερο νόημα στην αγάπη, το οποίο ξεπερνά τα ανθρώπινα μέτρα. Δεν την περιορίζει στον κύκλο εκείνων που μας αγαπούν ή εκείνων που αγαπάμε. Μας ανεβάζει σε ύψη πνευματικά και μας αποκαλύπτει ότι η τελειότητα της αγάπης βρίσκεται εκεί όπου ο άνθρωπος κατορθώνει να σβήσει το μίσος από την ψυχή του και να στραφεί με αγάπη προς τους εχθρούς του. Ο Κύριος, ο Θεός δηλαδή που έγινε άνθρωπος, όχι μόνο δίδαξε αυτού του είδους την αγάπη, αλλά και την εφάρμοσε σε ολόκληρο τον επίγειο βίο του. Δεν μίσησε τον αμαρτωλό άνθρωπο, δεν τον περιφρόνησε, αλλά αντίθετα τον πλησίασε, του γιάτρεψε τις σωματικές και ψυχικές του ασθένειες και τον οδήγησε στο δρόμο της σωτηρίας, με αποκορύφωμα την αγάπη την οποία έδειξε σε εκείνους που το συκοφάντησαν, τον πίκραναν, τον βασάνισαν και τον σταύρωσαν: όταν βρισκόταν επάνω στον Σταυρό, έστρεψε το βλέμμα Του στον ουράνιο Πατέρα και παρακάλεσε να συγχωρήσει τους σταυρωτές Του. Ύψιστο παράδειγμα αγάπης και ευσπλαχνίας, το οποίο ακολούθησαν και ακολουθούν μέχρι σήμερα όλοι όσοι αγαπούν πραγματικά τον Χριστό. Ανταποδίδουν καλό αντί κακού, ευεργετούν αυτούς που τους συκοφάντησαν, τους έθλιψαν, τους πολέμησαν, τους δυσκόλεψαν τη ζωή τους.

 

Δύσκολα όμως μπορούμε να προσφέρουμε αγάπη στον εχθρό μας, διότι πονέσαμε και βασανιστήκαμε, και έτσι αφήνουμε και μεγαλώνει μέσα στην καρδιά μας το μίσος για την άσχημη συμπεριφορά του απέναντί μας. Όμως αυτή η κατάσταση μας κάνει να υποφέρουμε ακόμη περισσότερο, αφού δεν οδηγεί σε καμία ουσιαστική λύση. Για το λόγο αυτό η συγχώρεση έχει μεγάλη αξία. Όμως μεγαλύτερη ακόμη αξία, η οποία εκφράζει την πραγματική χριστιανική αγάπη, έχει η ευσπλαχνία, η έμπρακτη δηλαδή συγχώρεση και αγάπη. Σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου μας, εάν ο άνθρωπος που μας έβλαψε υποφέρει στην προσωπική του ζωή (υγεία, φτώχεια κλπ), τότε πρέπει να τον βοηθήσουμε, να τον εξυπηρετήσουμε στις ανάγκες του, να τον παρηγορήσουμε στον πόνο του. Με μια τέτοια συμπεριφορά, παρόμοια με εκείνη που έδειξε ο Κύριός μας προς τους σταυρωτές του, πραγματοποιούμε την εντολή του Θεού, κατανικώντας τον εγωισμό μας και ανεβαίνουμε σε τέτοια πνευματικά ύψη, στα οποία η ψυχή μας αγιάζεται και η ζωή μας γεμίζει με τη Χάρη του Θεού. Και ίσως, με τη στάση μας αυτή, ο εχθρός μας, τον οποίο ευεργετούμε αντί να πολεμάμε, να συγκινηθεί, να εκτιμήσει την ανεξικακία και την ευεργετική μας διάθεση, να καταλάβει το λάθος του, ακόμη δε και να μετανοήσει. Άλλωστε η αγάπη αποτελεί ένα νόμο παγκοσμίου έλξεως, διότι ο ίδιος ο Θεός είναι αγάπη και από αγάπη δημιούργησε τον άνθρωπο και την κτίση ολόκληρη.

 

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος παρατηρεί πως δεν καλούμαστε από το Θεό να τον μιμηθούμε στην παντοδυναμία, στη σοφία ή στα θαύματά Του, αλλά στην αγάπη, στην καλοσύνη και στην ευσπλαχνία Του. Ο Θεός είναι ο απόλυτα ελεήμων και εύσπλαχνος, αλλά και ο άνθρωπος, ο οποίος είναι «εικόνα του Θεού», ανάλογα με τη δύναμη που διαθέτει, μπορεί να μιμηθεί το Θεό στην αγάπη προς τον πλησίον. Όταν κάποτε ένας μοναχός ρώτησε τον γέροντά του, τον περίφημο Αββά Ποιμένα: «αν δω να σφάλει ο αδελφός μου, να τον καλύψω;», εκείνος του απάντησε πως «την ώρα που θα σκεπάζουμε το φταίξιμο του αδελφού μας, θα σκεπάζει ο Θεός και το δικό μας». Για το λόγο αυτό χρειάζεται να είμαστε ευσπλαχνικοί, να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους με αγάπη, να είμαστε πρόθυμοι και να συγχωρούμε πραγματικά, μέσα από την καρδιά μας αυτόν που μας έβλαψε, να μην τον κρίνουμε και να μην τον καταδικάζουμε εμείς, αλλά να τον αφήνουμε στο έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού. Και, επιπλέον, ας αναρωτηθούμε: «Μέχρι πού φτάνει η αγάπη μας; Αγαπάμε μόνον όσους μας αγαπούν, ή, με τη βοήθεια του Θεού, η αγάπη μας προχωρεί και αγκαλιάζει ακόμη και τους εχθρούς μας;». Την απάντηση ας την δώσει ο καθένας κατά την προσευχή του και ενώπιον του πνευματικού του πατέρα και ας ευχηθούμε η αληθινή χριστιανική αγάπη να βασιλεύσει στις ψυχές μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved