ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 2.3

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»
Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας
Κυριακή της Απόκρεω (κατά Ματθαίο, κεφ.25, στιχ. 31-46) Η μέλλουσα κρίση

Στις δύο προηγούμενες Κυριακές, τις πρώτες του Τριωδίου, είδαμε το Θεό ως φιλεύσπλαχνο Πατέρα, γεμάτο αγάπη, να δέχεται την αλλαγή (μετάνοια) του αμαρτωλού Τελώνη, καθώς επίσης και να δέχεται στην αγκαλιά Του τον άσωτο, αλλά μετανοημένο υιό Του. Στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα βλέπουμε το Θεό Πατέρα και ως δίκαιο Κριτή, ώστε να μη λησμονούμε ότι ο Θεός είναι αγάπη, είναι όμως και δικαιοσύνη. Εάν, λοιπόν, δε μας συγκίνησε η αγάπη και η ευσπλαχνία Του, ας δούμε προσεκτικά τη ζυγαριά της δικαιοσύνης Του. Διότι κάποτε θα έρθει για κάθε άνθρωπο η ημέρα της κρίσης: Θα έρθει ο Χριστός, όχι πλέον ως απλός και ταπεινός άνθρωπος, όπως κατά την Πρώτη Του Παρουσία, αλλά ως «Θεός αληθινός», δηλαδή με όλη τη δόξα Του, μαζί με τους Αγγέλους και τους Αγίους Του. Θα έρθει για να αποδώσει δικαιοσύνη, όχι όμως σύμφωνα με τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Μητροπολίτης Ξάνθης Αντώνιος, κατά τη Δευτέρα Παρουσία θα κριθούν οι άνθρωποι, γυμνοί από δόξες και κοσμικά αξιώματα: οι κριτές της γης, οι κυβερνώντες και οι κυβερνώμενοι, οι κατά τον κόσμο ισχυροί και οι αδύνατοι, οι αδικούντες και οι αδικούμενοι, οι θύτες και τα θύματα, οι τύραννοι και οι καταπιεζόμενοι, οι άπιστοι, οι άφρονες, οι ασεβείς, οι σαρκολάτρες και οι διεφθαρμένοι. Διότι δε θα ήταν δίκαιος σε τελειότητα ο Θεός, εάν άφηνε ατιμώρητο τον κάθε αμετανόητο που αδίκησε και εγκλημάτησε στη γη και δεν αναγνώριζε τον ενάρετο, τον αγνό, εκείνον που τήρησε τις εντολές / προτροπές Του. Τότε θα ήταν μάταια και η ενανθρώπισή Του, θα ήταν μάταια η Ανάστασή Του, θα ήταν μάταια και η ύπαρξη της Εκκλησίας. Όλοι οι άνθρωποι υπόκεινται στην τελική Κρίση, διότι είναι προικισμένοι με ψυχή αθάνατη, με λογική και συνεπώς με υπευθυνότητα για κάθε τους ενέργεια. Οι αιώνιες και ακατάλυτες προτροπές (εντολές) του Θεού δόθηκαν για τον άνθρωπο κάθε εποχής, ο οποίος είναι ελεύθερος να τις ακολουθήσει, όμως είναι και κύριος των πράξεών του.

Τέσσερα ερωτήματα - ζητήματα απασχολούν τον άνθρωπο κάθε εποχής σχετικά με τη μέλλουσα Κρίση. Το πρώτο, πώς μπορεί ο Θεός να θυμάται τις πράξεις τρισεκατομμυρίων γενεών ανθρώπων που έζησαν από τη Δημιουργία του κόσμου μέχρι σήμερα. Η απάντηση είναι απλή, ειδικά στην εποχή μας, αρκεί να συλλογιστούμε πως, εφόσον το μυαλό του ανθρώπου πέτυχε και κατασκεύασε ηλεκτρονικά συστήματα, από υπολογιστές μέχρι και τσιπς, τα οποία σε κλάσματα δευτερολέπτου αποθηκεύουν και ταξινομούν εκατομμύρια γνώσεις, είναι βέβαιο ότι ο πάνσοφος Θεός έχει τη δυνατότητα να μνημονεύει και να ταξινομεί τα όσα συμβαίνουν στη γη. Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί η μέλλουσα Κρίση, στο οποίο την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Χριστός στους μαθητές Του, τονίζοντας ότι θα έρθει σε ώρα και στιγμή που δε θα Τον περιμένουμε: η στιγμή της Δευτέρας Παρουσίας είναι άγνωστη σε όλους, ακόμη και στους Αγίους. Το τρίτο ζήτημα αφορά στο τί θα απογίνουν κατά τη μέλλουσα Κρίση τα αμέτρητα εκατομμύρια των ανθρώπων που δε γνώρισαν ποτέ στη ζωή τους το Χριστό και τη διδασκαλία Του. Μας λέει λοιπόν ο απόστολος Παύλος ότι ο Θεός θα δικαιώσει και εκείνους οι οποίοι, μολονότι δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Κύριο, όμως με οδηγό στη ζωή τους τον έμφυτο ηθικό νόμο, δηλαδή τη συνείδησή τους, έπραξαν το καλό και το δίκαιο. Προσοχή πως αυτό ισχύει μόνο για όσους ανθρώπους δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Χριστό. Τελευταίο ερώτημα και άκρως σπουδαίο για τον Ορθόδοξο Χριστιανό: ποιο θα είναι το μέτρο της κρίσης του Θεού. Μελετώντας το αποκαλυπτικό σημερινό Ευαγγέλιο, βλέπουμε πως μέτρο κρίσης θα είναι η ειλικρινής και ανιδιοτελούς αγάπη προς τον άνθρωπο, ο οποίος είναι «εικόνα του Θεού», σύμφωνα με τη διδασκαλία του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, δηλαδή η έμπρακτη εφαρμογή της εντολής της αγάπης. Στη ζυγαριά της Θείας Δικαιοσύνης θα τεθούν τα έργα κάθε Χριστιανού: οι πράξεις του, οι αγώνες του, οι θυσίες του. Κριτήριο θα αποτελέσει εάν στο πρόσωπο του κάθε πονεμένου, αρρώστου, εγκαταλελειμμένου και φυλακισμένου είδαμε το πρόσωπο του ίδιου του Θεού: «ἐφ’ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε». Με άλλες λέξεις ο Ιησούς μας εξηγεί πως εάν πραγματικά πιστεύουμε σε Αυτόν, τότε ουσιαστικά θα πρέπει να εφαρμόζουμε τις εντολές Του, εντολές αγάπης προς όλους τους ανθρώπους, ακόμη και προς τους εχθρούς μας.

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας θέτει ενώπιον των μεγάλων και αγωνιωδών προβλημάτων κάθε ανθρώπου: Τί θα γίνει μετά το θάνατό; Η ψυχή που θα μεταβεί; Θα γίνει μέλλουσα κρίση; Αιώνια τα ερωτήματα. Όσοι δε γνωρίζουν τον Χριστό ή δε θέλουν να μάθουν για Αυτόν, αρκούνται σε θεωρίες εξευτελιστικές για τον άνθρωπο, όπως η μετενσάρκωση, ο εκμηδενισμός στο χάος και άλλες. Ο Θεάνθρωπος Κύριος μας αποκαλύπτει σήμερα ότι η ψυχή, εξερχόμενη του θνητού σώματος, εξακολουθεί να αισθάνεται, να ζει, να σκέπτεται και να έχει αυτογνωσία. Επίσης μας προλέγει σχετικά με τη μέλλουσα κρίση και τη Δευτέρα Του Παρουσία. Όλοι θα δώσουμε λόγο για τη ζωή και τις πράξεις μας και θα αποδοθεί δικαιοσύνη τόσο στον ενάρετο, στον αγνό, σε εκείνον που τήρησε τις εντολές / προτροπές του Θεού και αγάπησε τον πλησίον του, όσο και σε εκείνον που δεν έζησε με αυτόν τον τρόπο. Η πρόσκληση – πρόκληση που μας απευθύνει σήμερα ο Ιησούς είναι μεγάλη. Όσο ζούμε ο αγώνας συνεχίζεται, η πάλη εναντίον του κακού εξακολουθεί. Όμως ο Χριστός είναι κοντά μας, μας προτρέπει, μας ενθαρρύνει και μας καθοδηγεί στο δρόμο της έμπρακτης, ανιδιοτελούς και ειλικρινής αγάπης. Ας μη φύγουμε μακριά από τη Χάρη Του. Ας πορευόμαστε στη ζωή μας με έργα καλοσύνης και ανθρωπιάς, ώστε να ακούσουμε και εμείς τη φωνή του Κυρίου: «Δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved