ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 2.5

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 31-03-2013
Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (κατά Μάρκο, κεφ.2, στιχ. 1-12)

Η θεραπεία του παραλυτικού της Καπερναούμ

Το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα μας παρουσιάζει μια συγκινητική σκηνή, η οποία ξετυλίγεται στην πόλη Καπερναούμ. Μόλις διαδόθηκε πως στην πόλη βρισκόταν ο Κύριος, το σπίτι στο οποίο είχε καταλύσει γέμισε ασφυκτικά από εκείνους που ήθελαν να ακούσουν τη διδασκαλία Του. Τέσσερεις νέοι, ενδιαφερόμενοι για τον παράλυτο φίλο τους, έχοντας ακούσει για τα θαυμαστά που επιτελούσε ο Ιησούς και με πίστη πως Αυτός μπορεί να θεραπεύσει το φίλο τους, προσπάθησαν να τον οδηγήσουν κοντά Του. Μη μπορώντας να σηκώσουν τον παράλυτο από το κρεβάτι του, τον μετέφεραν ξαπλωμένο σε εκείνο. Όταν πλησίασαν στο σπίτι, λόγω του συνωστισμού που επικρατούσε, δεν κατάφεραν να μπουν και για το λόγο αυτό πραγματοποίησαν ένα μεγάλο εγχείρημα: Ανέβηκαν στη στέγη, άνοιξαν ένα άνοιγμα και από εκεί, έχοντας δέσει με σχοινί το κρεβάτι του φίλου τους, τον κατέβασαν, οδηγώντας τον έτσι ενώπιον του Χριστού. Ο Κύριος επιβράβευσε την πίστη των νέων αυτών ανθρώπων. Σταμάτησε το κήρυγμά Του, κοίταξε με αγάπη τον παράλυτο νέο, είδε την ελπίδα ζωγραφισμένη στα μάτια του και είπε: «Παιδί μου συγχωρούνται οι αμαρτίες σου». Η ασθένειά του, σύμφωνα και με την ερμηνεία πολλών Πατέρων της Εκκλησίας μας, ήταν αποτέλεσμα των αμαρτιών του, δηλαδή της ζωής του μακριά από το θέλημα του Θεού και για το λόγο αυτό ο Ιησούς έπρεπε να θεραπεύσει πρώτα την ψυχή του. Οι παριστάμενοι Φαρισαίοι σκανδαλίσθηκαν, διότι γνώριζαν καλά πως μόνο ο Θεός έχει τη δυνατότητα να συγχωρεί τις αμαρτίες. Ο Χριστός τότε τους ρώτησε: Είναι πιο εύκολο να πω «συγχωρούνται οι αμαρτίες σου» ή «σήκω επάνω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου»; Πριν προφτάσει να τελειώσει την ερώτησή Του, πραγματοποιεί το θαύμα, δείχνοντας σε όλους το ποιος πραγματικά είναι, δηλαδή ο ίδιος ο Θεός: Ο νέος θεραπεύεται, σηκώνει στους ώμους του το κρεβάτι και αποχωρεί από το σπίτι.

Άξια παρατηρήσεως είναι η μεγάλη και δυνατή πίστη όχι μόνο του παράλυτου, αλλά και των τεσσάρων φίλων του ότι ο Κύριος μπορούσε να θεραπεύσει. Χάρη σε αυτή την πίστη, οι νέοι μετέφεραν το φίλο τους με πολλές δυσκολίες και κόπους, έκαναν μια πράξη επικίνδυνη, ανεβαίνοντας στη στέγη του σπιτιού και κατεβάζοντας από εκεί τον παράλυτο με το κρεβάτι του. Οι τέσσερις νέοι αδιαφόρησαν για τις δυσκολίες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τις οποίες υπερνίκησαν, προκειμένου να βοηθήσουν έμπρακτα τον πάσχοντα αδελφό τους.

Ορθά η Εκκλησία μας όρισε σήμερα να διαβάζεται το συγκεκριμένο ανάγνωσμα. Την περασμένη Κυριακή, της Ορθοδοξίας, τιμήθηκε η πίστη των Ορθοδόξων. Σήμερα, όπως και την Κυριακή της Απόκρεω, μας τονίζεται πως η πίστη αυτή, για να είναι ζωντανή, θα πρέπει να συνδέεται με την ειλικρινή αγάπη προς τον πλησίον, με τη μορφή της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Η Εκκλησία δε μας ζητά κάτι περισσότερο από το να έρθουμε αρωγοί και βοηθοί στην ανάγκη, τη θλίψη και τη στενοχώρια του πλησίον μας. Και τούτο όχι μόνο σήμερα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να έχουμε μεγάλη πίστη, ώστε να μπορούμε να βλέπουμε καθημερινά το πρόσωπο του Χριστού στα πρόσωπα των συνανθρώπων μας, κατεξοχήν δε στα πρόσωπα όσων χρειάζονται το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved