ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ (0.1)

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 07-10-2012

Γ΄ ΛΟΥΚΑ

Κατα Λουκαν (Κεφ.7 Στιχ.11-16)

Μια νεκρική πομπή στην πόλη Ναΐν προχωρεί. Νεκρός ένας έφηβος, ένα μοναχοπαίδι μιας χαροκαμένης χήρας. Απαρηγόρητη κλαίει η μητέρα. Βουρκωμένα τα μάτια όσων ακολουθούν. Συμπτωματικά στην πύλη της πόλεως συναντώνται ο Ιησούς με τους μαθητές Του και η νεκρική πομπή. Ενώπιον του θανάτου στέκουν οι άνθρωποι και ο Θεάνθρωπος. Και ενώ ο άνθρωπος, μπροστά στο μυστήριο του θανάτου είναι ανήμπορος να αντιδράσει, εδώ στέκεται ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου. Πλησιάζει με αγάπη την πονεμένη μητέρα και της λέει: «Γυναίκα μην κλαις». Κάνει νόημα σε εκείνους που κρατούσαν το φέρετρο να σταθούν. Ξαφνικά ακούγεται η επιβλητική φωνή του Κυρίου: «Παλικάρι μου, εγώ σου λέω να σηκωθείς». Τα λόγια Του γίνονται πράξη. Όλοι κατάπληκτοι παρακολουθούν. Ο έφηβος ανασηκώνεται από το φέρετρο ζωντανός και αρχίζει να μιλά. Ο Ιησούς τον βοηθά να βγει και τον παραδίδει στη μητέρα του. Το θαύμα αυτό δε δέχεται αμφισβήτηση, διότι έγινε ενώπιον πολλών ανθρώπων, ασφαλώς δε, όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε το Ευαγγέλιό του, τόσο ο έφηβος που αναστήθηκε όσο και οι κάτοικοι της Ναΐν, ακόμη θα ζούσαν.

Η ανάσταση αυτή του νεανίσκου της Ναΐν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η ελάχιστη πρόγευση της ανάστασης όλων των ανθρώπων. Ο θάνατος, βέβαια, είναι ένας ύπνος και για το λόγο αυτό το νεκροταφείο ονομάζεται κοιμητήριο. Σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας ο άνθρωπος δεν εκμηδενίζεται με τον θάνατο, όπως νομίζουν οι υλιστές. Αυτό που συμβαίνει με τον θάνατο είναι ό χωρισμός της ψυχής από το σώμα. Και το μεν σώμα νεκρώνεται και διαλύεται μέσα στον τάφο, η ψυχή όμως ζει και περιμένει την ανάσταση των νεκρών, την ήμερα δηλαδή της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Τότε το σώμα θα αναστηθεί μεταμορφωμένο και ανακαινισμένο για να ενωθεί πάλι με την αθάνατη ψυχή και να ζήσει ο άνθρωπος αιώνια. Και όσοι έφυγαν ζώντας σύμφωνα με τη διδασκαλία του Κυρίου μας, με αγάπη και σεβασμό προς τον Δημιουργό, τον πλησίον και τον εαυτό τους, θα αναστηθούν για να ζήσουν αιώνια. Επομένως οι νεκροί δεν έχουν χαθεί. Ζουν μέσα στην παρουσία του Θεού και προσδοκούν και αυτοί «ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος», όπως διακηρύττουμε στο Σύμβολο της Πίστεως. Και σ’ αυτήν ακριβώς τη ζωή του μέλλοντος αιώνος ελπίζουμε και περιμένουμε να συναντήσουμε και πάλι τούς προσφιλείς μας κεκοιμημένους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Ξιφιλίνος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει πως ο Ιησούς «με το θαύμα αυτό μας βεβαιώνει και μας πληροφορεί για την προσδοκώμενη κοινή ανάσταση των νεκρών, και συγχρόνως μας δείχνει από πριν την δική του ζωηφόρο και Θεία Ανάσταση, φανερώνοντας την δι’ αυτής λύτρωση και ελευθερία μας, καθώς και την σωτηρία και την αιωνία ζωή».

            Το θαύμα της επιστροφής της ψυχής στο νεκρό σώμα φανερώνει πως η ψυχή ζούσε και υπάκουσε στο πρόσταγμα του Δημιουργού της, αφού το σώμα, συντεθειμένο από ύλη, φθείρεται και μεταβάλλεται, ενώ η ψυχή, σαν άυλη και πνευματική ουσία, παραμένει αμετάβλητη. Άλλωστε, όταν λέμε ψυχή, εννοούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το «ζωήν αιώνιον» που καλείται ο άνθρωπος να ζήσει, ακολουθώντας τον Χριστό, αυτή τη σημασία έχει. Διότι, όπως οι Άγγελοι του Θεού είναι ασώματοι, άυλα πνεύματα, που ζουν μέσα στο άπειρο σύμπαν, έτσι και εμείς έχουμε ο καθένας τη θέση μας στον Παράδεισο, δηλαδή κοντά στον Κύριο, ανάλογα με την καθαρότητα και την αγιότητα της ψυχής μας. Για το λόγο αυτό, όταν ο Κύριος, διδάσκοντας τους μαθητές Του, επισημαίνει ότι «στον οίκο του Πατρός μου, μοναί πολλαί εισίν», θέλει να μας εξηγήσει πως στον Παράδεισο, στην Αιώνιο Ζωή, δηλαδή κατά την μετά το θάνατό μας εποχή, όταν θα ζούμε αιώνια κοντά Θεό, «ένθα ουκ έστι πόνος, ού λύπη, ού στεναγμός», ο τόπος της παραμονής των ψυχών μας, πλησιέστερα ή πιο μακριά από το Θεό, εξαρτάται από την πίστη και τη ζωή μας κατά την επί γης ζωή μας. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει σχετικά ότι όπως τα αστέρια διαφέρουν στη φωτεινότητα το ένα από το άλλο, έτσι και οι ψυχές διαφέρουν η μια από την άλλη, ανάλογα με τη λαμπρότητα που θα της δώσουν η πίστη και τα έργα της, κατά την επίγεια ζωή. Αυτή η πίστη στην αθανασία της ψυχής, την οποία βλέπουμε χειροπιαστά στο σημερινό θαύμα, μας δίνει το κουράγιο να υπομείνουμε τις θλίψεις και τις δοκιμασίες της παρούσας ζωής, μας απαλύνει τον πόνο, δεν χάνουμε τις ελπίδες μας και στις δύσκολες στιγμές, έρχεται αόρατα, σαν αεράκι δροσιστικό, η δύναμη του Αγίου Πνεύματος και μας απαλλάσσει από κινδύνους, αρρώστιες, στεναχώριες και βάσανα. Αισθανόμαστε την παρουσία του Θεού, νιώθουμε την ευσπλαχνία και την αγάπη Του, καταλαβαίνουμε την επίσκεψή Του. Συναίσθημα ανάλογο με εκείνο το οποίο αισθάνεται ο άνθρωπος όταν συνειδητά συμμετέχει στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και μεταλαμβάνει, δεχόμενος τον ίδιο τον Κύριο, τον αρχηγό της ζωής και του θανάτου.

            Η ανάσταση του έφηβου υιού της χήρας από τον Λυτρωτή Χριστό, μας πιστοποιεί έμπρακτα ότι ο θάνατος δεν είναι ανίκητος και πως η ψυχή εξακολουθεί να ζει μέσα στην αιωνιότητα. Αυτή η πίστη γεμίζει με ελπίδα κάθε άνθρωπο που αντικρίζει το θάνατο ενός προσφιλούς του προσώπου, όπως και του ίδιου του εαυτού του. Αλλά εάν μας συγκινεί ο θάνατος του μονάκριβου υιού της χήρας ή άλλες περιπτώσεις προσώπων που έφυγαν σε μικρή ηλικία από τούτο τον κόσμο, θα πρέπει επίσης να μας συγκινεί και ο «αργός θάνατος» πολλών νέων, που ζώντας μέσα στο υλιστικό πνεύμα της εποχής μας, η οποία έχει ως χαρακτηριστικό της γνώρισμα την πνευματική, κοινωνική και ηθική κρίση, εξαρτημένοι από ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, παρασύρονται και πορεύονται πρόωρα προς το θάνατο, ψυχικό και σωματικό, θάβοντας πόθους, όνειρα και ελπίδες. Και πόσοι δυστυχισμένοι γονείς, που είχαν όνειρα και ελπίδες για τα παιδιά τους, δεν υποφέρουν βλέποντας ζωντανά-νεκρά τα παιδιά τους; Σε όλους αυτούς τους νέους, αλλά και στους γονείς τους, ο πιο ειλικρινής και πιστός τους φίλος, ο Ιησούς, απλώνει με αγάπη το χέρι Του για να τους στηρίξει, να τονώσει τις ψυχές τους, να δυναμώσει τα σώματά τους. Και το θαύμα ίσως να μην αργήσει να έρθει. Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Με αφορμή το θαύμα της ανάστασης του έφηβου, πριν από 2000 περίπου χρόνια, αλλά και της πραγματικότητας πολλών νέων μας σήμερα, χτυπημένων από το Aids και τις κάθε λογής ναρκωτικές ουσίες, η ορθόδοξη πνευματική πρόληψη προβάλλει ως η μοναδική λύση ασφαλής αντίστασης. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη από την μακραίωνη ελληνορθόδοξη αγωγή, όπως μας την παρέδωσαν οι Τρεις προστάτες των νέων, Βασίλειος ο Μέγας, Γρηγόριος ο Θεολόγος και Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Γονείς, εκπαιδευτικοί, κληρικοί και όλοι όσοι σχετίζονται με την διαπαιδαγώγηση των νέων ας θέσουμε από νωρίς τα τρία απαραίτητα βασικά, αλλά και απλά, θεμέλια στα παιδιά μας: εκκλησιασμός, μετάληψη, διδασκαλία του λόγου του Θεού. Για να μάθουν τα παιδιά μας να σέβονται, να αγαπούν και να ζουν σε επι-κοινωνία με τον Δημιουργό τους, με τον πλησίον τους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Για να ζήσει ο κόσμος και να αναστηθεί η παρηκμασμένη από την κρίση κοινωνία μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved