ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 2.8

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

Δ’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (κατά Ιωάννη, κεφ.5, στιχ. 1-15)

Η θεραπεία του παραλύτου

- μοναξιά -

Τη θαυματουργική θεραπεία ενός ακόμη παράλυτου ανθρώπου μας παρουσιάζει το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα. Στα Ιεροσόλυμα, κοντά στην προβατική πύλη, από την οποία περνούσαν τα πρόβατα που επρόκειτο να προσφερθούν ως θυσία στο Θεό, στο ναό του Σολομώντα, υπήρχε μια δεξαμενή, τα νερά της οποίας αγίαζε, μια φορά το χρόνο, ένας άγγελος. Επειδή, όμως, η αγιαστική χάρη του νερού της δεξαμενής διαρκούσε ελάχιστη ώρα, μόνο ο ασθενής, ο οποίος προλάβαινε να εισέλθει πρώτος στο αγιασμένο νερό, έβγαινε από αυτό υγιής. Για το λόγο αυτό στην περιοχή γύρω από τη δεξαμενή είχε εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός ασθενών, οι οποίοι ανέμεναν τον αγιασμό του ύδατος, με την ελπίδα πως θα είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να βουτήξουν στα νερά της και να γιατρευτούν. Όταν ο Κύριός μας βρέθηκε στον τόπο εκείνο, συνάντησε έναν παράλυτο, ο οποίος βρισκόταν εκεί τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια. Στην ερώτηση του Ιησού εάν ήθελε να γιατρευτεί, ο δυστυχισμένος ασθενής με γαλήνη του απάντησε: «Κύριε, δεν έχω κάποιον άνθρωπο, ώστε, μόλις αγιασθεί το νερό, να με ρίξει αμέσως στη δεξαμενή». Η στοργή και η αγάπη του Χριστού από τη μια πλευρά, η πίστη και η εγκαρτέρηση του παραλύτου από την άλλη, εξασφάλισαν αμέσως τη θαυματουργική θεραπεία του ασθενή.

Ο παράλυτος των Ιεροσολύμων αναζητούσε για τριανταοκτώ χρόνια έναν άνθρωπο να τον βοηθήσει. Μάταια όμως. Παρά ταύτα, ειρηνικά και αδιαμαρτύρητα, είχε αποδεχθεί τόσο την ασθένειά του, όσο και τη μοναξιά του.

Εικόνα πολλών ανθρώπων της εποχής μας αποτελεί ο παράλυτος του Ευαγγελίου. Στη σημερινή κοινωνία υπάρχει μεγάλη μοναξιά, μια μεγάλη καταθλιπτική μοναξιά. Ο άνθρωπος απομονώθηκε μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα. Και μολονότι ζει στην πολυκοσμία των μεγαλουπόλεων, με πλείστα όσα μέσα καί δίκτυα επικοινωνίας, και παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα των καθημερινών απασχολήσεών του, συχνά οι διαπροσωπικές του σχέσεις είναι συμβατικές και επιφανειακές. Δεν είναι λίγοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, οι μοναχικοί εκείνοι κάθε ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν έναν άνθρωπο ο οποίος θα τους προσφέρει πραγματική αγάπη και ανθρωπιά, όπως δεν είναι λίγοι και εκείνοι, επίσης κάθε ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με κάποιον άλλον, πέρα από τον εαυτό τους.

Η μεγαλύτερη αιτία της μοναξιάς δεν είναι άλλη από τον ανθρώπινο εγωκεντρισμό και το ατομικό συμφέρον. Ο άνθρωπος, πλέον, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τον συνάνθρωπό του, αλλά κρίνει τις σχέσεις και τις «φιλίες» του με βάση το προσωπικό του κέρδος και συμφέρον. Έτσι, ουσιαστικά, απομονώνεται από τους γύρω του, αλλά και απομονώνει τους άλλους από αυτόν.

Μοναδική λύση στο μεγάλο πρόβλημα της μοναξιάς προβάλει η γνήσια, η αληθινή, χριστιανική αγάπη. Μόνο αυτή είναι ικανή να δώσει μια συναισθηματική πληρότητα στον άνθρωπο και να του εμφυσήσει το όραμα μιας δημιουργικής ζωής, η οποία θα καθοδηγείται από το αιώνιο πρότυπο της ανυστερόβουλης αγάπης, τον Αναστάντα Κύριο. Τότε ο άνθρωπος θα καταφέρει και πάλι να ξεφύγει από τη μοναχικότητά του, να συναντήσει τον πλησίον του και να έρθει σε προσωπική επαφή μαζί του, με πνεύμα κατανόησης, σεβασμού και αλληλοβοήθειας. Τότε μόνο η μοναξιά θα πάψει να υφίσταται. Και όπως αναφέρει ένας σύγχρονος συγγραφέας, ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης, «όποιος ζει μέσα στο κλίμα της γνήσιας αγάπης, δε κινδυνεύει ποτέ από τη θανάσιμη μοναξιά∙ η αγάπη είναι ο εχθρός της μοναξιάς».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved