ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 3.1

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 09-06-2013

Z’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (κατά Ιωάννη, κεφ.17, στιχ. 1-13)

Κυριακή της Α’ Οικουμενικής Συνόδου και των Αγίων Πατέρων

- η ενότητα της Εκκλησίας -

Σήμερα, λίγες μόνο ημέρες έπειτα από την Ανάληψη του Κυρίου και μια εβδομάδα πριν από τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, η Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται την Α’ Οικουμενική Σύνοδο, η οποία έλαβε χώρα στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325. Παράλληλα τιμά τους 318 Αγίους Αρχιερείς, τους Πατέρες, που συγκεντρώθηκαν από τα πέρατα της οικουμένης και έλαβαν μέρος στις εργασίες της Συνόδου, προκειμένου, με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, να διαφυλάξουν καθαρή και ανόθευτη την πίστη μας. Η Εκκλησία όρισε την εορτή αυτή κατά τη σημερινή ημέρα διότι η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, καταδικάζοντας το Άρειο, ο οποίος θεωρούσε τον Ιησού δημιούργημα του Πατέρα, αποσαφήνισε οτι ο Αναστάς και Αναληφθείς στους ουρανούς Κύριός μας είναι «Θεός αληθινός και τέλειος άνθρωπος». Επίσης η Εκκλησία τόνισε πανηγυρικά την πιστότητά της στην διδασκαλία του Κυρίου, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε όλη την επίγεια πορεία Του και την ενότητά της γύρω από αυτήν.

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το σημερινό Ευαγγελικό Ανάγνωσμα. Ο Χριστός, προσευχόμενος προς τον Πατέρα Του, λίγο πριν από τη Σταύρωσή Του, ονομάζει τον Εαυτό Του Υιό του Θεού, από τον Οποίο γεννάται πριν από τη δημιουργία του κόσμου (προαιώνια). Δεν είναι κατώτερος από τον Πατέρα Του, αλλά ομοούσιος ως προς τη φύση και ισότιμος. Επίσης είναι ο κύριος της ανθρώπινης φύσης, στην οποία χορηγεί την «Αιώνια Ζωή», προκειμένου να αναδημιουργηθεί. Είναι Εκείνος ο Οποίος χαρίζει στον άνθρωπο το αληθινό φως, προκειμένου να γίνει και πάλι Άγιος, ένας «κατά χάριν» θεός (καθ’ μοίωσιν), κατάσταση για την οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά την περασμένη Κυριακή.

Άξιο μεγάλης προσοχής στο σημερινό Ευαγγέλιο είναι το τμήμα εκείνο της προσευχής του Κυρίου μας, στο οποίο ζητεί από το Θεό Πατέρα, να διαφυλάξει τους πιστούς, ώστε να παραμένουν ενωμένοι μαζί Του και μεταξύ τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιθυμία Του πριν τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη - επιστροφή στον Πατέρα Του: η ενότητα των Αποστόλων, και κατ’ επέκταση όλων των μαθητών Του ανά τους αιώνες. Ενωμένοι να αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο, το οποίο θα εκφράζεται με την ίδια πίστη, σύμφωνα με όσα δίδαξε ο Ιησούς και παρέλαβε η Εκκλησία. Αυτήν την ενότητα διακήρυξαν και οι Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου. Δε δέχθηκαν την αλλοίωση στην πίστη, την οποία επιχείρησε ο Άρειος. Αυτήν την ενότητα διαφύλαξαν και οι Πατέρες των υπόλοιπων έξι Οικουμενικών Συνόδων, τις οποίες αποδέχεται η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Αυτήν την ενότητα διαφυλάσσει ως «κόρη οφθαλμού», μέχρι σήμερα, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το οποίο επαγρυπνεί, αιώνες τώρα, ομολογώντας και οριοθετώντας την πίστη που παρέλαβε από Εκείνον, ώστε το φως το οποίο μας παρέδωσε κατά την παραμονή Του στη γη, όχι μόνο να παραμείνει ζωντανό, αλλά και να φωτίσει τις καρδιές όλων των ανθρώπων, για να ενωθούν μαζί Του και μαζί με όλους εμάς, τους μαθητές Του, ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας.

Σίγουρα η σκέψη μας σήμερα θα πρέπει να στραφεί προς τους αδελφούς μας (όλοι οι άνθρωποι είμαστε αδέλφια, αφού πιστεύουμε πως προερχόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα), οι οποίοι δεν είναι ενωμένοι μαζί μας με την πίστη που μας παρέδωσε η Εκκλησία μας: προς τους αδελφούς μας που δεν είναι Ορθόδοξοι, προς τους αδελφούς μας που δεν είναι Χριστιανοί, ακόμη και προς τους αδελφούς μας οι οποίοι δηλώνουν άθεοι. Και ας αναλογισθούμε ότι η Εκκλησία μας προτείνει να προσευχόμαστε για αυτούς, προκειμένου μια μέρα να πιστέψουν στην πίστη των Πατέρων μας και έτσι να ενωθούμε όλοι μαζί με τον Κύριο και μεταξύ μας. Καθημερινά, στις ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού, αλλά και σε κάθε Θεία Λειτουργία, η Εκκλησία προσεύχεται «πρ τς τν πάντων νώσεως»: όχι μόνο για την ενότητα των Ορθοδόξων, όχι μόνο για την ενότητα των Χριστιανών, αλλά για την ενότητα όλων των ανθρώπων! Μάλιστα δε, κατά τη Θεία Λειτουργία, λίγο πριν τη μετάληψη των πιστών, η Εκκλησία προσεύχεται: «Τν νότητα τς πίστεως κα τν κοινωνίαν το γίου Πνεύματος ατησάμενοι, αυτος κα λλήλους, κα πσαν τν ζων μν Χριστ τ Θε παραθώμεθα», δηλαδή «Αφού ζητήσαμε να είμαστε ενωμένοι σε μια πίστη και να έχουμε μαζί μας το Άγιο Πνεύμα, ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας, ο καθένας μας και όλοι μαζί, και ολόκληρη τη ζωή μας στο Θεό μας Ιησού Χριστό». Και φυσικά η ενότητα αυτή έχει ως μοναδικό σκοπό, τη σωτηρία και τη «θέωση» όλων των ανθρώπων. Ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Ιταλίας κ. Γεννάδιος αναφέρει χαρακτηριστικά πως η προσευχή μας για την ενότητα είναι μια πράξη πίστης και εμπιστοσύνης στο λόγο του Θεού. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος εμβαθύνει στο ζήτημα της σωτηρίας όλων των ανθρώπων, και διδάσκει πως θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων ότι στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει “ατομική σωτηρία”, αλλά σωτηρία όλων των ανθρώπων: «οὐδεὶς δύναται νὰ σωθῇ ἄνευ τῆς σωτηρίας τοῦ ἄλλου καὶ ὅτι συνεπῶς ἡ ἀπώλεια τοῦ ἄλλου εἶναι ἡμετέρα ἀπώλεια καὶ ἡ σωτηρία τοῦ ἄλλου, ἡμετέρα σωτηρία. Εἶναι ἡ ἀπόρριψις τῆς δικανικῆς ἀντιλήψεως περὶ ἀτομικῆς δικαιώσεως καὶ σωτηρίας καὶ ἡ πρόσκτησις τῆς ἐν Χριστῷ ἀντιλήψεως τοῦ θέλειν “πάντας σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν” (Α’ Τιμ. 2,4)».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα μας προσκαλεί να διαφυλάξουμε, όπως και οι Πατέρες μας, την πίστη, την οποία μας παρέδωσε ο Ιησούς κατά την επίγειο παρουσία Του και να την μεταδώσουμε, ακέραιη και αλώβητη στις επόμενες γενεές. Παράλληλα όμως μας υπενθυμίζει την ανάγκη συνεχούς προσευχής, ώστε, στη σημερινή εποχή που η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από την παγκόσμια κρίση αρχών και αξιών, να πραγματοποιηθεί το θαύμα «τς τν πάντων νώσεως», ώστε το φως του Αναστάντος Κυρίου μας να λάμψει στις καρδιές όλων των ανθρώπων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved