ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 0.7

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 18-11-2012
Θ΄ ΛΟΥΚΑ Κατά Λουκά (Κεφ.12 Στιχ.16-21)

Ο άφρονας πλούσιος

«ἄφρον, ταύτῃ τῇ νυκτὶ τὴν ψυχήν σου ἀπαιτοῦσιν ἀπὸ σοῦ· ἃ δὲ ἡτοίμασας τίνι ἔσται;»

Πολύ διδακτική η σημερινή παραβολή. Καθημερινά συναντούμε ανθρώπους (ίσως να είμαστε και οι ίδιοι χωρίς να το γνωρίζουμε) οι οποίοι, θαμπωμένοι από τα υλικά αγαθά, θεωρούν πως εάν συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα, θα ζήσουν ευτυχισμένοι… Επηρεασμένοι, συνήθως χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει, από τις εύκολες θεωρίες του υλισμού, σύμφωνα με τις οποίες ο άνθρωπος είναι μόνο σώμα με βιολογικές ανάγκες, χωρίς αθάνατη ψυχή, φτάνουν σε εκείνο το σημείο, το οποίο ο Ντοστογιέφσκι στο έργο του Αδελφοί Καραμαζόβ, θα επισημάνει: «Έφ' όσον δεν υπάρχει Θεός, δεν υπάρχει ηθική, τότε όλα επιτρέπονται». Δε λογαριάζουν όμως πως τα χρόνια που θα ζήσουν δεν εξαρτώνται από τους ίδιους, αλλά από τον Παντοδύναμο Θεό, που τους χάρισε τη ζωή. Δε σκέπτονται το θάνατο, θεωρώντας συχνά πως με το χρήμα μπορούν να τον απομακρύνουν. Κάποτε όμως όλα τα επίγεια αγαθά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος και οι απολαύσεις τελειώνουν. Και ακούν τότε, όπως στη σημερινή παραβολή, τη φωνή του Κυρίου να ενώνεται με τη φωνή της συνείδησής τους και να τους λέει: «Άφρονα, αυτήν τη νύκτα απαιτούν την ψυχή σου από εσένα. Και αυτά που ετοίμασες ποιανού θα είναι;»

 Στη Νεκρώσιμη Ακολουθία, με την οποία αιώνες τώρα η Ορθόδοξη Εκκλησία αφενός μεν αποχαιρετά τους πιστούς, αφετέρου δε διδάσκει αυτούς που παρευρίσκονται και προσεύχονται, έχουν ενταχθεί τα περίφημα Ιδιόμελα, ύμνοι σπάνιας ομορφιάς και περιεχομένου, τα οποία συνέταξε ο μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας μας, Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός. Σε αυτά διαβάζουμε σχετικά με το θάνατο και τις ανθρώπινες απολαύσεις: «Ποία τοῦ βίου τρυφὴ διαμένει λύπης ἀμέτοχος; Ποία δόξα ἕστηκεν ἐπὶ γῆς ἀμετάθετος; Πάντα σκιὰς ἀσθενέστερα, πάντα ὀνείρων ἀπατηλότερα. Μία ῥοπὴ καὶ ταῦτα πάντα θάνατος διαδέχεται», δηλαδή: Ποια απόλαυση της ζωής βρίσκεται αμέτοχη λύπης; Ποια δόξα γήινη μένει σταθερή και αμετάθετη; Όλα είναι ασθενέστερα από την σκιά και απατηλότερα από το όνειρο, μια στιγμή και όλα τα διαδέχεται ο θάνατος. Και αλλού: «Πάντα ματαιότης τὰ ἀνθρώπινά, ὅσα οὐχ ὑπάρχει μετὰ θάνατον, οὐ παραμένει ὁ πλοῦτος, οὐ συνοδεύει ἡ δόξα, ἐπελθῶν γὰρ ὁ θάνατος, ταῦτα πάντα ἐξηφάνισται», δηλαδή: Όλα τα ανθρώπινα πράγματα είναι παροδικά και δεν υπάρχουν μετά τον θάνατο, ούτε τα πλούτη παραμένουν, ούτε η δόξα μας συνοδεύει. Γιατί όταν έρχεται ο θάνατος όλα αυτά θα εξαφανιστούν. Και επίσης: «Ἐμνήσθην τοῦ Προφήτου βοῶντος: Ἐγὼ εἰμι γῆ καὶ σποδός, καὶ πάλιν κατενόησα ἐν τοῖς μνήμασι καὶ εἶδον τὰ ὀστὰ τὰ γεγυμνωμένα καὶ εἶπον: Ἄρα τὶς ἐστι, βασιλεύς ἢ στρατιώτης, ἢ πλούσιος ἢ πένης, ἢ δίκαιος ἢ ἁμαρτωλός;» δηλαδή: Θυμήθηκα τα λόγια του Προφήτη που έλεγε ότι εγώ είμαι χώμα και στάχτη και πήγα με το νου μου στα μνήματα και είδα τα άσαρκα οστά και είπα. Άρα ποιος είναι (ο νεκρός) βασιλιάς ή στρατιώτης; πλούσιος ή πτωχός; δίκαιος ή αμαρτωλός;

 Απέναντι στην προπαγάνδα του υλισμού, η Ορθόδοξη Εκκλησία, αντιτάσσει τα έργα της αγάπης και της εξυπηρέτησης του πλησίον, στο πρόσωπο του οποίου βλέπει, σύμφωνα με τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων της, το ίδιο το πρόσωπο του Θεού. Εκκλησιαστικά ιδρύματα, νοσοκομεία, γηροκομεία, κέντρα νεότητας κ.ά., αλλά και ευεργέτες, δωρητές, επώνυμοι και ανώνυμοι, αγωνίζονται να προσφέρουν υλική και ηθική βοήθεια στην κοινωνία. Όταν ο πλούτος χρησιμοποιείται θετικά, τότε γίνεται πηγή ζωής και σκορπά τη χαρά και την ευλογία του Θεού. Ευφραίνεται και αγάλλεται η ψυχή του ανθρώπου που έχει την έμπρακτη αγάπη σα γνώμονα της ζωής του. Και σήμερα, την εποχή της οικονομικής κρίσης, κατά την οποία πολλοί συνάνθρωποί μας μολονότι δυσκολεύονται να φροντίσουν ακόμη και τις ίδιες τις οικογένειές τους, κάνουν πράξη το θέλημα του Κυρίου. Ο Χριστός μας διαβεβαιώνει πως φτάνει και το δίλεπτο της χήρας, όταν αυτό προσφέρεται με αγάπη. Φτάνει και ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι δροσερό νερό, ή ακόμη και ένα χαμόγελο ειλικρινές, μια «καλημέρα» και ένα απλό ενδιαφέρον για το διπλανό μας! Και η χαρά την οποία αισθάνεται ο άνθρωπος ο οποίος δίνει απλόχερα, είναι μεγάλη, μοναδική και ολοκληρωτική. Τέτοια χαρά δε νοιώθει ο πλούσιος πλεονέκτης, ο οποίος την αναζητά στη ματαιότητα: ίσως να ζει μια προσωρινή χαρά διασκεδάζοντας με τα πλούτη του, όμως κατά βάθος η ψυχή του παραμένει κενή από ηρεμία, γαλήνη και πραότητα. Αισθήματα τα οποία μόνο η ανόθευτη και ειλικρινής έμπρακτη χριστιανική αγάπη μπορεί να χαρίσει στον άνθρωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved