ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 1.0

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 09-12-2012

Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Στις 4 Δεκεμβρίου κάθε έτους η Εκκλησία μας εορτάζει πανηγυρικά τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, η οποία έζησε από το 273 μέχρι το 306 περίπου. Ήταν κόρη μονάκριβη, πλούσιου ειδωλολάτρη πατέρα, με μεγάλη θέση στην κοινωνία της Καππαδοκίας. Πλούτη, ομορφιά, εξυπνάδα ήταν τα προσόντα της, ό,τι δηλαδή επιθυμεί να έχει κάθε κορίτσι. Αλλά ο Θεός θέλησε να Τον γνωρίσει στην τρυφερή της ηλικία. Κοντά στις υπηρέτριές της ήταν και μια κοπέλα σεμνή, ενάρετη, με διαφορετικό χαρακτήρα από όλες τις υπόλοιπες. Η Βαρβάρα πρόσεξε τη συμπεριφορά της και παρατήρησε πως η συγκεκριμένη υπηρέτρια δεν πήγαινε να προσκυνήσει τα αγάλματα των θεών, αλλά γονατιστή προσευχόταν μπροστά σε έναν ξύλινο Σταυρό. Από περιέργεια η Βαρβάρα ρώτησε την υπηρέτριά της τι πίστευε. Εκείνη με θάρρος τις αποκάλυψε ότι είναι Χριστιανή και η Βαρβάρα άρχισε να τη ρωτά και να μαθαίνει τη χριστιανική διδασκαλία. Στη συνέχεια την οδήγησε σε ένα σεβάσμιο ιερέα.

Τότε η Βαρβάρα άνοιξε τα μάτια της ψυχής της, βαπτίστηκε και έγινε πιστή Χριστιανή. Κανείς δε γνώριζε το μεγάλο της μυστικό, διότι ήταν καιροί διωγμών. Από κρυφομιλήματα ο πατέρας της έμαθε την αλήθεια. Δεν πίστευε σε αυτό που της είπαν, ότι δηλαδή η μονάκριβη θυγατέρα του απαρνήθηκε την πίστη στους θεούς και πίστεψε στον Χριστό. Για να τη δοκιμάσει, της είπε μια μέρα να ετοιμασθεί για να πάνε σε μια μεγάλη ειδωλολατρική εορτή και να θυσιάσει στους θεούς. Η Βαρβάρα με θάρρος ομολόγησε την άρνησή της να θυσιάσει στους ψεύτικους θεούς, διότι βρήκε και πίστεψε στον αληθινό Θεό. Στο άκουσμα αυτών των λόγων ο πατέρας της γίνεται έξαλλος και σηκώνει το σπαθί του για να σκοτώσει την μονάκριβη κόρη του. Εκείνη ξεφεύγει, ώστε να μη γίνει ο πατέρας της παιδοκτόνος. Εκείνος την καταδιώκει, την ανακαλύπτει και την οδηγεί στον ειδωλολάτρη ηγεμόνα της πόλης τους, τη Νικομήδεια.

Ο ηγεμόνας προσπαθεί αρχικά με λόγια κολακευτικά να την μεταπείσει. Μάταια όμως, αφού η Βαρβάρα παραμένει σταθερή και ομολογεί την ακλόνητη πίστη της στον Αναστάντα Κύριο. Τότε αρχίζουν τα βασανιστήρια: την ξεγυμνώνουν, με σιδερένια νύχια σχίζουν το σώμα της και με αναμμένες λαμπάδες καίνε το κορμί της. Και ενώ όλοι περίμεναν πως η Βαρβάρα θα υποκύψει στους πόνους, εκείνη, την οποία επισκίαζε η Χάρη του Κυρίου, υπέμενε τα φρικτά βασανιστήρια με ένα γλυκύτατο χαμόγελο στα χείλη της. Τότε ο ίδιος της ο πατέρας, αφού είδε πως η Βαρβάρα δεν αλλαξοπιστούσε, έβγαλε το ξίφος του και με τα ίδια του τα χέρια της έκοψε το κεφάλι. Το ματωμένο κεφάλι της κυλιέται στο χώμα, όσοι δε βρίσκονταν κοντά, έβλεπαν με φρίκη το φοβερό θέαμα του πατέρα να δολοφονεί το παιδί του. Τη νύχτα οι κρυφοί Χριστιανοί πήραν το σώμα της μάρτυρος και το έθαψαν. Πολλά βράδια στον τάφο της ένα φως σε σχήμα σταυρού φανερωνόταν. Πολλοί άρρωστοι, οι οποίοι πήγαιναν να προσκυνήσουν στον τάφο της έβρισκαν την ίαση, ακόμη και από ασθένειες οι οποίες θεωρούνταν ανίατες.

Έκτοτε η Αγία Βαρβάρα θεωρείται η προστάτης των ασθενών, ιδιαίτερα όσων πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Τα ιερά της λείψανα μεταφέρθηκαν στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας στη Βενετία. Και σήμερα, έξω από τη Βενετία, στο Μοντανέρ, η Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ιδρύσει Γυναικεία Μονή προς τιμή της, στην οποία προσφεύγουν χιλιάδες Ορθόδοξοι από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να ζητήσουν την ευλογία της Αγίας και με τις πρεσβείες της να θεραπευθούν από τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούν.

Η Αγία Βαρβάρα αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο πίστης στο Χριστό. Μολονότι πλούσια και όμορφη, πέτυχε, χάρη στην καλή χρήση της νοημοσύνης της, να γνωρίσει τον αληθινό Θεό και να μην τον προδώσει. Δε δελεάσθηκε από τα όμορφα λόγια του ηγεμόνα της Νικομήδειας. Έμεινε σταθερή στην πίστη της. Και σήμερα, εποχή κρίσης και διαφθοράς, η Αγία Βαρβάρα ας μας δίνει το θάρρος και τη δύναμη που χρειαζόμαστε, ώστε να δίνουμε καθημερινά τον αγώνα της πίστης μας, χωρίς να προδίδουμε την ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved