ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 1.4

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 13-01-2013

Κατά Ματθαίο (Κεφ.4 Στιχ. 12-17)

Kυριακή μετά τα Φώτα

Η χρήση της λέξης «Φως» κατά την περίοδο της εορτής των Θεοφανείων είναι έντονη στις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Ακόμη και η ίδια η εορτή ονομάστηκε «Φώτα». Το γιατί μας το εξηγεί η σημερινή Ευαγγελική περικοπή, στην οποία ακούσαμε ότι στο πρόσωπο του Κυρίου πραγματοποιείται εκείνο που είχε αναφέρει ο προφήτης Ησαῒας, πως δηλαδή ο Χριστός είναι το Φως της ανθρωπότητας. Ο Χριστός είναι εκείνο το φως το οποίο, με την ενανθρώπηση και τη βάπτισή Του, ανέτειλε στον κόσμο. Η έλευση του Κυρίου στον κόσμο σήμανε το τέλος του πνευματικού σκότους. Όπως το φως χαρίζει την ίδια τη ζωή στη φύση και στη δημιουργία ολόκληρη, έτσι και ο Χριστός, το κατεξοχήν φως, δίνει την πνευματική και αιώνια ζωή στον άνθρωπο, φωτίζει την ψυχή του, δίνει λύσεις στα προβλήματά του, τον βοηθά να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδά του, να δώσει νόημα αληθινό στη ζωή του. Για το λόγο αυτό ο λαός μας, ανήμερα τα Φώτα, εύχεται ο ένας στον άλλον «καλή φώτιση», εύχεται δηλαδή η Χάρη του Θεού να φωτίσει τη ζωή και την ψυχή του συνανθρώπου του και να διώξει κάθε αρνητικό στοιχείο, το οποίο εμποδίζει το Φως –τον Χριστό- να απλωθεί στον εσωτερικό του κόσμο.

Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το Φως να κατοικήσει στην ψυχή του ανθρώπου είναι η συνεργασία Θεού και ανθρώπου. Χρειάζεται ο άνθρωπος να «μετανοήσει», όπως μας αναφέρει στη συνέχεια το σημερινό Ευαγγέλιο, δηλαδή να αλλάξει νου και καρδία! Η μετάνοια δεν είναι μια έκφραση λύπης για την μέχρι σήμερα ζωή μακριά από τον Κύριο, αλλά μια ριζική εσωτερική αλλαγή, με βάση το Ευαγγέλιό Του, και συνειδητή εφαρμογή της διδασκαλίας Του.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι και κατ’ επέκταση και οι κοινωνίες, έπαψαν από πολύ καιρό να ζουν σύμφωνα με τη διδασκαλία του Χριστού, έπαψαν να φωτίζονται από το κατεξοχήν Φως, τον Ιησού, με αποτέλεσμα να επέλθει μια πνευματική διάβρωση τέτοια, που οδήγησε την τρίτη χιλιετία στην παγκόσμια κρίση: κρίση ηθική, κρίση πνευματική και κρίση οικονομική. Έγραφε κάποτε ο μακεδόνας Μητροπολίτης Νικαίας Γεώργιος (1916-1990): «Ἔλειψαν αἱ παλαιαὶ οἰκογενειακαὶ ἀρχαί. Ἡ δικαιοσύνη στραγγαλίζεται. Ἡ ἀγάπη ψυχραίνεται. Ἡ ἀξιοπρέπεια περιφορνεῖται. Ἡ ἠθικὴ ἐμπαίζεται. Ἡ μάσκα τοῦ μοντέρνου πολιτισμοῦ κατακτᾷ ἔδαφος. Σπαταλῶνται χρήματα διὰ τὴν ματαιοδοξίαν. Ὁ πόνος ἁπλώνει τοὺς πλοκάμους του. Τὸ πλοιάριον τῆς ἀνθρωπότητος πλέει χωρὶς πυξίδα...»! Η μοναδική έξοδος από αυτή την κατάσταση δεν είναι άλλη από την αλλαγή αυτής της αρνητικής νοοτροπίας, την αλλαγή του νου και της καρδιάς μας, δηλαδή την μετάνοια. Μετάνοια για τον καθένα μας ξεχωριστά, η οποία είναι η μόνη ικανή να ξαναφωτίσει πρώτα τη ζωή μας και κατόπιν την κοινωνία μας ολόκληρη με το Φως του κόσμου, τον Κύριό μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved