ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 1.5

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 20-01-2013

ΙB΄ ΛΟΥΚΑ (κατά Λουκά, κεφ.17, στιχ. 12-19)

Οι δέκα λεπροί

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή μας παρουσιάζει ένα από τα γνωστά θαύματα του Κυρίου, τη θεραπεία των δέκα λεπρών, από τους οποίους μάλιστα ο ένας ήταν Σαμαρείτης, δηλαδή αλλοδαπός. Αρρώστια φοβερή και πολύ διαδεδομένη στα μέρη της Ανατολής. Αθεράπευτη και τυραννική μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες. Στα χρόνια του Ιησού και στην περιοχή Του, εάν τύχαινε ένας λεπρός να θεραπευθεί, για να επιστρέψει στην κοινωνία και στην οικογένειά του, έπρεπε, σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο, να παρουσιασθεί στους ιερείς, οι οποίοι θα επιβεβαίωναν τη θεραπεία και θα εξέδιδαν το απαραίτητο πιστοποιητικό. Οι δέκα λεπροί που αναφέρονται στη σημερινή περικοπή, απομονωμένοι και μέσα στην απελπισία τους, μια ημέρα πληροφορήθηκαν πως θα περνούσε από τον τόπο τους Εκείνος, ο Οποίος είχε τη δύναμη να ανασταίνει ακόμη και νεκρούς. Όταν ο Χριστός με τους μαθητές Του έφτασε κοντά τους, οι δέκα άρρωστοι άρχισαν να φωνάζουν: «Ἰησοῦἐπιστάτα,ἐλέησονἡμᾶς»! Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κοινός πόνος αυτών των δέκα ανθρώπων νέκρωσε τον ανθρώπινο εγωισμό τους και καλλιέργησε τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, φέρνοντάς τους παράλληλα πιο κοντά και στον ίδιο το Θεό, στον Οποίο απευθύνθηκαν, όχι ο καθένας ξεχωριστά, λέγοντας «ἐλέησόν με», αλλά όλοι μαζί, λέγοντας το «ἐλέησονἡμᾶς». Ο κοινός πόνος τους οδήγησε στην κοινή πίστη ότι ο Κύριος μπορούσε να τους θεραπεύσει. Τους σπλαχνίσθηκε ο Χριστός και τους ζήτησε να πάνε στους ιερείς, να δείξουν το σώμα τους, προκειμένου εκείνοι να πιστοποιήσουν, σύμφωνα με το Νόμο, τη θεραπεία τους. Στο δρόμο, κατάπληκτοι οι ίδιοι, είδαν ότι είχαν τελείως θεραπευθεί. Γεμάτοι χαρά οι εννέα επιστρέφουν στην κοινωνία, όχι όμως και σε Εκείνον, από τον Οποίο ζήτησαν και έλαβαν το θαύμα. Μόνο ένας, ο αλλοδαπός, επιστρέφει εκεί όπου βρισκόταν ο Ιησούς, προκειμένου να Του εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. Και τότε ο Χριστός αναφέρει στον ευγνώμονα πρώην λεπρό τη φράση, η οποία θα έμελε να παραμείνει στην αιωνιότητα ως έκφραση της ανθρώπινης αχαριστίας: «ο δννα πο;». Ενώπιον του Θεανθρώπου μεγάλου ευεργέτη τους, οι εννέα πρώην λεπροί φάνηκαν μεγάλοι αχάριστοι, αποδεικνύοντας πως ο αχάριστος άνθρωπος έχει για θεό του τον ίδιο του τον εαυτό, είναι ατομιστής και συμφεροντολόγος. Για αυτό και ο λαός μας λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετημένο αχάριστο.

Στον αντίποδα της αχαριστίας βρίσκεται η όαση της ευγνωμοσύνης και της ευχαριστίας, όπως ακριβώς μας τη διδάσκει ο ένας από τους δέκα λεπρούς της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής. Ο ευγνώμων έχει τη δύναμη να αναγνωρίζει και να τιμά τον ευεργέτη του, τον οποίο ευχαριστεί συνεχώς και στον οποίο προσπαθεί να ανταποδώσει την αγάπη που έλαβε. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο οποίος δίδασκε συνεχώς τους μαθητές του να μη λησμονούν να εκφράζουν την ευχαριστία τους προς το Θεό με τη φράση «Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἔνεκεν», την οποία ο ίδιος αναφωνούσε συνεχώς, ακόμη και την ώρα που ξεψυχούσε εξορισμένος, αναφέρει ότι η ευγνωμοσύνη είναι η αρετή εκείνη την οποία, όταν την έχει ο άνθρωπος, κάνει το Θεό να του δώσει και άλλα χαρίσματα και άλλες ευλογίες στη ζωή του. Η ευγνωμοσύνη των Χριστιανών, όπως είναι φυσικό, πρέπει να στρέφεται πρώτα από όλους προς τον Κύριο και Θεό μας. Αυτό γίνεται πραγματικότητα αρχικά στην καθημερινή μας προσευχή, ολοκληρώνεται δε κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και τη συμμετοχή μας σε αυτήν. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, όλοι μαζί, ενωμένοι και αγαπημένοι, ευχαριστούμε τον Κύριο «ὑπὲρ πάντων ὧν ἴσμεν καὶ ὧν οὐκ ἴσμεν, τῶν φανερῶν καὶ ἀφανῶν εὐεργεσιῶν, τῶν εἰς ἡμᾶς γεγενημένων», για όσα, δηλαδή, γνωρίζουμε και για όσα δεν γνωρίζουμε, τις φανερές και αφανείς ευεργεσίες Του που δίδει προς εμάς, τους αγαπημένους μας και τον κόσμο ολόκληρο. Κατόπιν, η ευγνωμοσύνη μας πρέπει να στρέφεται προς τους γονείς μας, τους πνευματικούς μας πατέρες, τους διδασκάλους μας και, βεβαίως, σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι μας στήριξαν σε δύσκολες στιγμές και μας βοήθησαν να προχωρήσουμε στη ζωή.

Όμως, τον πραγματικό Χριστιανό τον διακρίνει και μια άλλη ευγνωμοσύνη, εκείνη προς τους εχθρούς του. Όπως η αγάπη του αληθινού μαθητή του Ιησού πρέπει να προχωρεί και να αγκαλιάζει ακόμη και τους εχθρούς του, έτσι και η ευγνωμοσύνη του πρέπει να στρέφεται και προς εκείνους που τον πίκραναν. Ένας σύγχρονος Ρουμάνος φιλόσοφος, ο ιερέας Constantin Virgil Gheorghiu, τονίζει πως κάτω από το άσπλαχνο και επιτηρητικό βλέμμα των εχθρών μας, βρισκόμαστε  σε μια συνεχή κατάσταση επαγρύπνησης και είμαστε υποχρεωμένοι να μειώνουμε, όσο είναι δυνατόν, τα σφάλματά μας, τα αμαρτήματα και τα λάθη μας. Έτσι, μολονότι είμαστε προσεκτικοί απέναντί τους, ώστε να μη μας βλάψουν με την κακία τους, φτάνουμε στο σημείο να νοιώθουμε ευγνωμοσύνη απέναντί τους, αφού μας βοηθούν να πράττουμε το καλό και να αποφεύγουμε το κακό.Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου έτους.

Αυτή την περίοδο, όπως σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας γίνεται ο απολογισμός, οικονομικός και όχι μόνο, της χρονιάς που πέρασε, έτσι και στην ψυχή μας είναι χρήσιμη μια ανασκόπηση του κύκλου που έκλεισε και έδωσε τη σειρά του σε έναν καινούριο. Τα συναισθήματα ποικίλουν κατά τη διάρκεια αυτού του απολογισμού, μάλιστα δε, σε κάποιες στιγμές, έχουν έντονο το χρώμα της αυτοκριτικής. Κατά τη διάρκεια αυτού του απολογισμού, ας στρέψουμε με ευγνωμοσύνη τη σκέψη μας προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, καθώς και προς όλα εκείνα τα πρόσωπα, τα οποία, με το λόγο, τη συμπεριφορά και το παράδειγμά τους, μας βοήθησαν να προοδεύσουμε στη ζωή μας, να μείνουμε προσηλωμένοι στο θέλημα του Θεού, σε χρηστά ήθη, αρχές, αξίες και ιδανικά, παραμένοντας άνθρωποι με ζωντανή την αναφορά μας στον ένα και μοναδικό Θεό της αγάπης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved