ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 1.6

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ»

 Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

 Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 27-01-2013

 ΙE΄ ΛΟΥΚΑ (κατά Λουκά, κεφ.19, στιχ. 1-10)

 O Ζακχαίος

 

Η μετάνοια του ανθρώπου, δηλαδή η αλλαγή του νου και της καρδιάς του, είναι ο μοναδικός σκοπός του κηρύγματος του Χριστού. Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή βλέπουμε ένα πρώτο πρόσωπο – σύμβολο μετάνοιας, που αναζητά το Θεό. Είναι ο αρχιτελώνης Ζακχαίος, ο διευθυντής, όπως θα λέγαμε σήμερα, των εφοριακών της περιοχής. Οι τότε τελώνες εισέπρατταν με άδικα μέσα πολλαπλάσιους φόρους από εκείνους τους οποίους ήταν υποχρεωμένοι οι φορολογούμενοι να καταβάλλουν και για το λόγο αυτό είχαν χάσει τελείως την υπόληψή τους, ήταν δε ταυτισμένοι με την απάτη, την αδικία και την κλοπή. Πλησιάζοντας ο Κύριός μας στην πόλη Ιεριχώ, γίνεται αντιληπτός από τους κατοίκους της, οι οποίοι με χαρά θέλουν να Τον συναντήσουν, αφού γνωρίζουν πως είναι Εκείνος ο οποίος φροντίζει τους αδύναμους. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο αρχιτελώνης, ο Ζακχαίος, ο οποίος, από την άδικη προς τους συμπολίτες του εργασία είχε αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη εις βάρος τους. Φαίνεται όμως ότι η διαφθορά και η αδικία, μολονότι τον είχαν απομακρύνει από τον Θεό, δεν τον είχαν καταβάλει ολοκληρωτικά. Η επιθυμία του να εγκαταλείψει την αμαρτωλή και άσπλαχνη ζωή και να βρει την εσωτερική του πληρότητα και ευτυχία, τον οδήγησε προς τον Ιησού. Στην προσπάθειά του να δει τον Χριστό, συναντά δύο εμπόδια, το πλήθος των ανθρώπων και το μικρόσωμο ανάστημά του. Έτσι ανεβαίνει σε μια συκομουριά, προκειμένου να Τον δει καλύτερα. Με την άνοδό του στο δένδρο, ο Ζακχαίος αφενός μεν εκφράζει την επιθυμία του να συναντήσει το Θεό, αφετέρου δε μας διδάσκει πως εάν πράγματι θέλουμε να συναντήσουμε το Θεό, πρέπει να ξεπεράσουμε όλα τα πιθανά εμπόδια, κοινωνικά ή πνευματικά· τα μεν κοινωνικά αναφέρονται στις πιθανές προκαταλήψεις εναντίον του Κυρίου και της Εκκλησίας Του, οι οποίες συχνά προέρχονται από τον κοινωνικό μας περίγυρο, τα δε πνευματικά εμπόδια έχουν να κάνουν με τις αμαρτίες μας, τα λάθη μας, δηλαδή, που όσο περισσότερα είναι, τόσο μεγαλύτερη διστακτικότητα μπορούν να μας προκαλέσουν.

Στη συνέχεια ο αρχιτελώνης όχι μόνο βλέπει τον Κύριο, αλλά ακούει και τη φωνή Του, η οποία τον καλεί με το όνομά του να κατεβεί από το δένδρο, προκειμένου να φιλοξενηθεί στο σπίτι του. Και τον καλεί λέγοντας «Ζακχαίε, σπεύσας κατάβηθι», δηλαδή «Ζακχαίε, κάνε γρήγορα και κατέβα». Η ανταπόκριση στην πρόσκληση του Ιησού για συνάντηση μαζί Του πρέπει να είναι άμεση. Πρέπει να αξιοποιούμε κάθε στιγμή, κάθε προσκλητήριο μετάνοιας και αλλαγής του νου και της καρδιάς μας. Αναβολή σημαίνει ματαίωση, που ορισμένες φορές μπορεί να είναι και οριστική.

Μεγάλη η απορία των συμπατριωτών του αρχιτελώνη, οι οποίοι ρωτούν με έκπληξη τους μαθητές του Χριστού γιατί ο διδάσκαλός τους συναναστρέφεται με ανθρώπους αμαρτωλούς και χωρίς καμία υπόληψη στην κοινωνία, όπως ήταν ο Ζακχαίος. Την απάντηση τη δίδει ο ίδιος ο Κύριος, λέγοντας πως ο Ζακχαίος, και κατ’ επέκταση όλοι οι άνθρωποι, ακόμη και οι δυσώνυμοι, είναι παιδιά του Θεού. Ο Ιησούς δε ξεχωρίζει κανέναν, δεν κατακρίνει κανέναν, δεν απορρίπτει κανέναν. Μας αναζητεί, μας περιβάλλει με την ίδια αγάπη, μας αγκαλιάζει όλους, μας δέχεται κοντά Του, μας αλλάζει προς το καλύτερο, ελευθερώνοντάς μας από τα δεσμά του «εγώ», με τη δύναμη της αληθινής αγάπης.

Συγκινημένος ο Ζακχαίος από την απρόσμενη έλευση του Χριστού στο σπίτι του, όχι απλά μετανοεί για τα όσα άδικα είχε πράξει στη ζωή του, αλλά αποφασίζει και να εφαρμόσει τη διδασκαλία Του: «᾿Ιδοὺ τὰ ἡμίση τῶν ὑπαρχόντων μου, Κύριε, δίδωμι τοῖς πτωχοῖς, καὶ εἴ τινός τι ἐσυκοφάντησα, ἀποδίδωμι τετραπλοῦν», δηλαδή, «Κύριε, τη μισή μου περιουσία θα μοιράσω στους πτωχούς και όποιον αδίκησα με τους φόρους θα τον ανταποδώσω στο τετραπλάσιο». Ο αρχιτελώνης ολοκληρώνει τη μετάνοιά του με έργα, δε μένει μόνο στα λόγια. Την αγάπη που του χάρισε ο Ιησούς και με την οποία μεταμορφώθηκε η ζωή του, την προσφέρει απλόχερα στους συνανθρώπους του. Η συμφιλίωσή του με το Θεό οδήγησε στη συμφιλίωσή του με τους άλλους ανθρώπους και έτσι ήρθε το επόμενο βήμα: μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και επέστρεψε πολλαπλάσια χρήματα σε όσους είχε αδικήσει. Με τον τρόπο αυτό απαλλάχθηκε επιπλέον και από το εσωτερικό βάρος, το άγχος, που ταλάνιζε την ψυχή του. Ο Ζακχαίος πέτυχε, σύμφωνα με τον άγιο Κύριλλο, εκείνο που δεν ήλπιζε. Βρήκε το δρόμο της πραγματικής ευτυχίας μέσα από την ταπεινοφροσύνη, την αγάπη προς το Θεό και προς τον πλησίον. Γνώρισε το Χριστό, εξομολογήθηκε τις αμαρτίες του, μετανόησε, άλλαξε η ζωή η δική του, αλλά και της οικογένειάς του, αφού ο ίδιος έγινε παράδειγμα και στους δικούς του ανθρώπους. Έτσι η δική του μετάνοια επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Ο Κύριος έφερε την πραγματική σωτηρία σε ολόκληρη την οικογένεια.

Ευτυχισμένη είναι η στιγμή εκείνη που στην ψυχή μας γεννάται η επιθυμία της αναζήτησης του Θεού. Όπως ο Ζακχαίος ζήτησε να δει τον Ιησού, έτσι και εμείς ας τον αναζητήσουμε. Πολλές φορές στη ζωή μας έρχεται η στιγμή της συναντήσεώς μας μαζί Του: μέσα στη δοκιμασία, στον πόνο, στη θλίψη, στην αγωνία, στη σκέψη του θανάτου. Τον Ιησού θα Τον βρούμε στην προσευχή και στη Θεία Λειτουργία, στο Ευαγγέλιό Του και στην Εκκλησία μας. Θα Τον νοιώσουμε να μιλάει στην καρδιά μας και να μας δίνει τη χαρά εκείνη, την οποία καμία κοσμική ευκαιρία δε μπορεί να μας προσφέρει. Η πραγματική γνωριμία με Εκείνον μας εξασφαλίζει την αληθινή ευφροσύνη και τη μόνιμη ευτυχία. Και από τη στιγμή εκείνη, όλα όσα μέχρι τότε θεωρούσαμε σπουδαία, πολύτιμα και απαραίτητα, όπως τα πλούτη, η δόξα, η δύναμη, η ομορφιά και, κυρίως, τα υλικά αγαθά, χάνουν τη λάμψη τους και την αξία τους, αφού κατανοούμε πως μπροστά στην αληθινή χαρά που μπορεί να μας χαρίσει ο Χριστός, όλα τα υπόλοιπα είναι μάταια και ψευδή. Όπως λοιπόν έπραξε ο Ζακχαίος, ας ανοίξουμε και εμείς την πόρτα της ψυχής μας και ας υποδεχτούμε τον Θεάνθρωπο Κύριό μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved