ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 1.7

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

Ομιλία κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών

30 Ιανουαρίου 2011

Σήμερα η Μήτηρ Ορθόδοξος Εκκλησία μας, αλλά ιδιαιτέρως το Γένος μας ολόκληρο, τιμά τους Τρεις Μεγάλους Πατέρες και Ιεράρχες, Βασίλειο το Μέγα, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Άριστα μορφωμένοι, συνεδίασαν την ελληνική φιλοσοφία με την χριστιανική πίστη. Η πλούσια και εκφραστική ελληνική γλώσσα τους εξυπηρέτησε στην ερμηνεία της Αγίας Γραφής. Καλλιέργησαν τα Γράμματα και με τα σοφά συγγράματά τους αναδείχθηκαν Οικουμενικοί Διδάσκαλοι.

Η ζωή των Τριών Ιεραρχών, αφιερωμένη στο Θεό, έλαμπε από αγιότητα και αρετή: α) Έβρισκαν την κύρια έκφραση της Ορθοδόξου πίστεως εντός της Θείας Λατρείας, για αυτό και οι τρεις συνέγραψαν κείμενα Θείων Λειτουργιών, τα δύο από τα οποία βρίσκονται σε συνεχή χρήση από την Εκκλησία μέχρι σήμερα. β) Εφαρμόζοντας τα διδάγματα του Ευαγγελίου, με στήριγμα την πίστη τους στο Θεό, που εκφραζόταν με τη Θεία Λατρεία και την αγάπη προς τον πλησίον, αγωνίσθηκαν υπέρ των πτωχών και των αδυνάτων, αντιτάχθηκαν στην κοινωνική αδικία και έτσι τα έργα της Φιλανθρωπίας τους έμειναν υποδείγματα κοινωνικής δραστηριότητας μέχρι και σήμερα. γ) Τα συγγράματά τους αποτελούν αστείρευτη πηγή γνώσεων και θείων αληθειών. Από αυτά, αιώνες τώρα, μορφώνονται κατά Χριστόν όλα τα μέλη της Εκκλησίας και κατανοούν ορθά τα δόγματα και τις αλήθειες της χριστιανικής πίστης μας. Αλλά όχι μόνον: Οι Τρεις Ιεράρχες δημιούργησαν «Σχολή» Ελληνορθόδοξης Παιδείας, σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση δεν κατανοείται ως προσπάθεια μόρφωσης, αλλά ως προσπάθεια η οποία οδηγεί κάθε άνθρωπο να εκτιμά τη ζωή και τη δημιουργία, την ειρήνη και την αγάπη, όχι μόνο σαν έννοιες, αλλά σαν δώρα του Θεού, προσπάθεια η οποία διδάσκει όχι απλές αξίες για τη ζωή αλλά την ίδια τη ζωή, προσπάθεια η οποία, με βάση τα παραπάνω, γίνεται Παιδεία που καλλιεργεί την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στην κτίση και την ειρήνη στις ψυχές των παιδιών μας, μια Παιδεία, δηλαδή, η οποία σχετίζεται μέ τον αληθινό φωτισμό του ανθρώπου.

Τρεις μεγάλες Αρχές έθεσαν, λοιπόν, για την εν Χριστώ ζωή του ανθρώπου οι Τρεις Ιεράρχες: Θεία Λατρεία, Φιλανθρωπία και Παιδεία. Αυτές οι τρεις μεγάλες Αρχές, τις οποίες βίωσαν και δίδαξαν οι Τρεις Ιεράρχες, και οι οποίες βρίσκονται κατά πολύ μακρά από τις αντιχριστιανικές αρχές, τις οποίες, άνθρωποι του σκότους, προσπαθούν να επιβάλλουν και στο σημερινό όπου γης Ελληνισμό, απετέλεσαν τις Αρχές και τους σκοπούς των Ρωμιών, οι οποίοι, πριν από 500 και πλέον χρόνια, βρέθηκαν στη Βενετία, και, οργανώνοντας την εν Χριστώ Ορθόδοξη ζωή τους, ίδρυσαν την πρώτη παροικία της διασποράς, την Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων. Θεία Λατρεία, Φιλανθρωπία και Παιδεία είναι οι Αρχές και οι στόχοι τους οποίους διακονεί επί 500 χρόνια η Κοινότητά μας, είναι οι Αρχές που θα πρέπει όλοι μας να βιώνουμε και να μεταδίδουμε στις επόμενες γενεές.

Οι Τρεις Ιεράρχες έζησαν σε περίοδο μεγάλης κρίσης: κρίσης πνευματικής, κρίσης ηθικής, κρίσης κοινωνικής, κρίσης οικονομικής. Ποικίλες δυνάμεις συγκρούονταν για την εξουσία, τον πλούτο, την ανακατάταξη της κοινωνίας και την επικράτησή τους σε αυτήν. Μέσα σε αυτή την κρίση, οι Τρεις Μεγάλοι Πατέρες πολέμησαν και αντιμετώπισαν την κακία και τον αυταρχισμό των δυνατών της εποχής τους, οι οποίοι ουσιαστικά είχαν δημιουργήσει τη μεγάλη κρίση, και για το λόγο αυτό εξορίστηκαν, κακοποιήθηκαν και υπέφεραν. Οι προσπάθειες των δυνατών για ανατροπή του έργου και της μαρτυρίας της Εκκλησίας τελικά απέτυχαν, οι δε Τρεις Ιεράρχες, παραμένουν, αιώνες τώρα, οι στύλοι και οι φάροι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Κοινωνίας.

Οι Αρχές των Τριών Ιεραρχών ας μάς υπενθυμίζουν ότι, και στη σημερινή κοινωνία μας, έχουμε ανάγκη να καταφύγουμε όχι στα θολά νερά των ψευδοφιλοσόφων της εποχής μας, αλλά στα κρυστάλλινα νερά της Ορθοδόξου Πατερικής σοφίας και βιώσεως. Μόνο έτσι όλοι μας, κληρικοί, εκπαιδευτικοί, γονείς και μέλη της κοινωνίας θα είμαστε σε θέση να επιτελέσουμε το έργο μας, μεταδίδοντες την πίστη και την παράδοσή μας στις επόμενες γενεές και διαπαιδαγωγώντας ορθά τη νεολαία μας, η οποία, στο βάθος της ψυχής της, διατηρεί την αγνότητα και αθωότητά της, προς δόξα του Τριαδικού μας Θεού και καύχημα της Μητρός Εκκλησίας και του Γένους μας ολοκλήρου. Αμήν!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved