ΚΑΛΗ ΤΗ ΠΙΣΤΕΙ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ 1.8 (video)

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας

ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ 03-02-2013

ΙE΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ (κατά Ματθαίο, κεφ.22, στιχ. 35-46)

Η αγάπη

Στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της σημερινής Κυριακής περιγράφεται η συνάντηση του Κυρίου μας με έναν Νομικό, δηλαδή με ένα δάσκαλο του Μωσαϊκού Νόμου, ο οποίος, στην προσπάθειά του να ειρωνευτεί τον Ιησού και να Τον φέρει σε δυσκολία, Του έθεσε το ερώτημα ποια, κατά τη γνώμη Του, ήταν η σημαντικότερη από τις δέκα εντολές. Ο Χριστός απάντησε ότι πρώτη εντολή είναι: «Ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐν ὅλῃ τῇ καρδίᾳ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ ψυχῇ σου καὶ ἐν ὅλῃ τῇ διανοίᾳ σου», όμως δεύτερη και παρόμοια σε ισχύ και κύρος της πρώτης είναι εκείνη η οποία επισημαίνει: «Ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν».

Ο Κύριος, λοιπόν, μας περιγράφει μια αγάπη, η οποία, σα να σχηματίζει Σταυρό, εκτείνεται προς δύο κατευθύνσεις. Ο κάθετος άξονας, ο οποίος ξεκινά από τα βάθη της γης, όπου είναι καρφωμένος, νοερά δε επεκτείνεται έως τον ουρανό, συμβολίζει την αγάπη προς το Θεό, τον «ποιητὴν οὐρανοῦ καὶ γῆς», ενώ ο οριζόντιος άξονας, με το άνοιγμα των χεριών του Ιησού πάνω στο Σταυρό, όπου νοερά αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ακόμη και τους σταυρωτές Του, συμβολίζει την αγάπη προς τον πλησίον, τον συνάνθρωπο, ο οποίος μπορεί να είναι και εχθρός μας. Η αγάπη με τη διπλή της διάσταση, δηλαδή προς το Θεό και προς τον πλησίον, αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις της γνωριμίας και ένωσης του ανθρώπου με το Θεό. Οι υπόλοιπες προϋποθέσεις είναι η αγνή πρόθεση και διάθεση, η καθαρότητα της ψυχής, η εγκατάλειψη της εγωιστικής αυτονομίας και η ταπείνωση της καρδιάς.

Η αγάπη του Θεού περιβάλλει όλους τους ανθρώπους. Είναι όπως η αγάπη της μητέρας προς τα παιδιά της: τα αγαπά όλα εξίσου, χωρίς να μοιράζεται η αγάπη της, διότι η αληθινή αγάπη είναι «αμέριστη». Με μεγάλη διακριτικότητα η αγάπη του Θεού κτυπά την «πόρτα» του ανθρώπου, χωρίς να την παραβιάζει, περιμένοντας να απαντήσει ο άνθρωπος σε αυτήν με τη δική του αγάπη. Η αγάπη προς το Θεό εκφράζεται με το «άνοιγμα» του ανθρώπου στην αγάπη του Θεού, κάνοντας θέλημά του το θέλημα του Θεού. Για το λόγο αυτό όποιος συνειδητά παραβαίνει το θέλημα του Θεού, στην ουσία δεν αγαπά το Θεό. Όταν αγαπούμε κάποιον, χαιρόμαστε ιδιαίτερα εάν το θέλημά μας ταυτίζεται με το δικό του. Ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο και περιμένει από αυτόν να ανταποκριθεί στην αγάπη Του. Και όταν συμβεί αυτό, τότε ο Θεός επεμβαίνει στη ζωή του ανθρώπου και του χαρίζει τις ευλογίες Του. Τότε ο άνθρωπος οδηγείται και σε μια νέα στάση συμπεριφοράς απέναντι στον πλησίον του, τον οποίο αντικρίζει «ὡς σεαυτόν», σαν να είναι δηλαδή ο ίδιος του ο εαυτός. Τότε η ζωή του ανθρώπου αποτελεί πλέον φανέρωση και μαρτυρία του Θεού, αφού ο άνθρωπος ενώνεται με το Θεό.

Για το λόγο αυτό η αγάπη προς το Θεό εκφράζεται και ως αγάπη προς τον πλησίον. Αν κανείς πει «αγαπώ το Θεό», αλλά δεν αγαπά τους συνανθρώπους του, αυτός, ουσιαστικά, δεν αγαπά ούτε το Θεό, αφού, σύμφωνα με τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, δεν είναι δυνατό κάποιος να αγαπά το Θεό που δε βλέπει, όταν δεν αγαπά τον πλησίον του που βλέπει. Έτσι η αγάπη προς το Θεό, ουσιαστικά, δεν υφίσταται όταν απουσιάζει η έμπρακτη, γνήσια και αυθεντική αγάπη, καθώς και το ανιδιοτελές και ειλικρινές ενδιαφέρον προς το συνάνθρωπό μας. Ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεννάδιος αναφέρει σχετικά πως στο πρόσωπο των συνανθρώπων μας θα πρέπει πάντοτε να βλέπουμε την εικόνα του Θεού. Όπως προαναφέραμε, η αληθινή αγάπη δεν κομματιάζεται, είναι «αμέριστη». Προσφέρεται προς όλους χωρίς εξαίρεση, για το λόγο αυτό δε μπορείς να πεις «αγαπώ τον τάδε, όμως δεν αγαπώ τον τάδε».

Στις μέρες μας, κατά τις οποίες η έλλειψη αγάπης του ανθρώπου προς το Θεό και αγάπης των ανθρώπων μεταξύ τους οδήγησε την κοινωνία μας στην παγκόσμια ηθική και πνευματική κρίση, η δε επαναπροσέγγιση των ανθρώπων με γνώμονα τη χριστιανική αγάπη είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική, παραμένει επίκαιρος ο υπέροχος «Ύμνος της αγάπης» (Προς Κορινθίους Α', κεφ.13), όπως μας τον παρέδωσε, πριν από περίπου 2.000 χρόνια ο μεγάλος Απόστολος των εθνών Παύλος. Ας τον ξαναδιαβάσουμε, «πρός γνώσιν, σκέψιν καί ἀπόφασιν»: Εάν υποτεθεί, ότι έχω τέτοια ικανότητα, ώστε να εννοώ και να ομιλώ τις γλώσσες των ανθρώπων και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, έχω γίνει χαλκός που αχολογεί ή κύμβαλο που αλαλάζει χωρίς να αναδίδει κανένα μουσικό φθόγγο. Και εάν έχω το χάρισμα της προφητείας και γνωρίζω όλα τα άγνωστα και απόκρυφα μυστήρια και όλη την γνώση, που μπορεί να χωρέσει ποτέ ανθρώπινη διάνοια, και εάν έχω την πίστη σε όλη της την πληρότητα, ώστε με την δύναμή της να μετακινώ βουνά, δεν έχω όμως αγάπη, δεν είμαι τίποτε. Και εάν διαθέσω όλα μου τα υπάρχοντα, δια να αγοράσω ψωμιά και θρέψω με τα ίδια μου τα χέρια τους πεινώντας, και εάν παραδώσω το σώμα μου να καεί στην φωτιά, αλλά δεν έχω αγάπη, τίποτε δεν ωφελούμαι. Η αγάπη δείχνει μεγαλοψυχία και ανεκτικότητα, είναι ευεργετική και εξυπηρετική. Η αγάπη δεν ζηλεύει και δε φθονεί. Η αγάπη δε φέρεται με αλαζονεία και αυθάδεια, δεν υπερηφανεύεται και δεν ξιπάζεται. Δεν κάμνει ποτέ τίποτε το απρεπές και άκοσμο, δε ζητεί εγωιστικώς τα δικά της συμφέροντα, δεν εξερεθίζεται εναντίον του άλλου, δε βάζει ποτέ κακό στον νου της εναντίον του πλησίον και δε θέλει να ενθυμείται το κακό που της έχει κάμει ο άλλος. Δε χαίρεται όταν βλέπει να γίνεται κάτι το άδικο, και αν ακόμη με αυτό εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, χαίρεται δε όταν βλέπει να επικρατεί η αλήθεια. Σκεπάζει και υποφέρει και δικαιολογεί όλα τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματα του πλησίον, διότι δε θέλει ποτέ τον εξευτελισμό του. Πιστεύει και δέχεται με εμπιστοσύνη κάθε τι καλό δια τον πλησίον. Τα πάντα και πάντοτε ελπίζει δια τη διόρθωση των παρεκτρεπομένων. Σε όλα δεικνύει υπομονή απέναντι του πλησίον. Η αγάπη δεν ξεπέφτει ποτέ, αλλά μένει σταθερή και αιωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη Πέμπτη η ελευθερία της ταπείνωσης

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι για την Εκκλησία μας αφορμή να θυμηθούμε τον Μυστικό Δείπνο, την…

Άφθαρτος στο κελί του βρέθηκε μοναχός που ήταν νεκρός πάνω από ένα μήνα

Μάρτυρες ενός θαυμαστού γεγονότος έγιναν οι Πατέρες της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του…

Πλήθος πιστών για προσκύνημα στον τάφο του Αγίου Παΐσιου

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε χθες τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή…

ΙΕΡΟ ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΜΕΤΟΧΙΟΝ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ ΝΕΣΤΟΥ 10 ΠΟΛΙΧΝΗ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ

Το μυστήριο της θείας λειτουργίας τελείτε κάθε Σάββατο και Κυριακή σύμφωνα με το Αγιορείτικο ημερολόγιο και τυπικό και επιτελούνται συχνές αγρυπνίες

Για πληροφορίες τηλ. 2310662820

Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved