Τοπικά Νέα Παύλου Μελά

Σταυρούπολη Πολίχνη Ευκαρπία

Τα καπνομάγαζα της Θεσσαλονίκης

Τα καπνομάγαζα της Θεσσαλονίκης

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Κρύβουν μέσα τους την ιστορία μιας ολόκληρης εποχής, της εποχής που ο καπνός ήταν το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης και την καθιέρωσε ως ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά κέντρα εμπορίας «καπνού εις φύλλα». Κάποιες από τις καπναποθήκες, γνωστές και ως «καπνομάγαζα», δεν υπάρχουν πια, άλλες στέκονται εγκαταλελειμμένες και άλλες στεγάζουν νέες χρήσεις. Ο περαστικός που ξέρει και θυμάται, μπορεί ακόμη να φέρει στο μυαλό του τη μυρωδιά από τα φύλλα του καπνού, να «ακούσει» τις φωνές των καπνεργατριών που δούλευαν στη ζέστη από τους φούρνους, να νιώσει δέος για την καπνεμπορική δραστηριότητα που κάποτε γνώριζε μεγάλες δόξες, αλλά σήμερα έχει σιγήσει.

Ο «κόσμος του καπνού» της Θεσσαλονίκης Την εποχή εκείνη, κατά τη δεκαετία του '80 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 εργάζονταν στα καπνά 15.000 άνθρωποι στη Θεσσαλονίκη. Όμως, μετά το 1997, οπότε η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική κατηύθυνε τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες, ο καπνός γνώρισε κρίση, η καλλιέργεια και η επεξεργασία του «εγκατέλειψαν» τη Θεσσαλονίκη και περιορίστηκαν στην Κατερίνη, το Πολύκαστρο Κιλκίς, την Καβάλα και την Ξάνθη. «Η εμφάνιση του καπνεμπορίου στη Θεσσαλονίκη τοποθετείται γύρω στο 1870. Οι παλαιότερες καπναποθήκες άρχισαν να χτίζονται κατά τη δεκαετία του 1920, ενώ οι νεότερες μετά το 1954. Η νεότερη έρευνα έχει συμπεριλάβει 60 κτίρια, από τα οποία τα 55 υφίστανται μέχρι σήμερα, ενώ πέντε έχουν κατεδαφιστεί», αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αρχιτέκτων μηχανικός, Σπύρος Ταβλίκος, ο οποίος συμμετείχε στη σχετική έρευνα και καταγραφή, σε συνεργασία με την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης.Τα γνωστά «καπνομάγαζα» του σήμερα Τα «καπνομάγαζα», που έχουν διατηρηθεί στην πλειοψηφία τους, στεγάζουν άλλες χρήσεις και μόνο σ' ένα από αυτά, στη Σταυρούπολη, φιλοξενούνται ορισμένες διοικητικές υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Γνωστά καπνομάγαζα που έχουν αλλάξει «ιδιότητα» είναι το ξενοδοχείο “Les Lazaristes” απέναντι από τη Μονή Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη, το εμπορικό κέντρο επί των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, στην "καρδιά" της Θεσσαλονίκης (πρώην καπνομάγαζο της Αστροελληνικής) και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των οδών Δωδεκανήσου και Φράγκων. Από τα υπόλοιπα έχουν μείνει μόνο τα ονόματα για να θυμίζουν τις παλιές δόξες του καπνού: ΣΕΚΕ στον Εύοσμο, ΕΞΕΛΚΑ στη Σταυρούπολη, «Ελλάς» στην οδό Λαγκαδά, Αργυρίου στην οδό Γιαννιτσών, Αττίκ στην οδό Γεωργικής Σχολής και Γκρέις στα τολ της Καλαμαριάς.

Στη νομαρχία το Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του χαρακτηριστικού κόκκινου καπνομάγαζου της Σταυρούπολης, γνωστού και ως καπνομάγαζου "του Καραμανλή", καθώς χτίστηκε την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Η νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να γίνει η μηχανοργάνωση της προσυμβατικής διαδικασίας για την ένταξη του έργου στατικής αποκατάστασης του κτιρίου σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο και τέσσερις ορόφους συνολικού εμβαδού 14.200 τετραγωνικών μέτρων. Επιδίωξη της νομαρχίας είναι να εγκατασταθούν εκεί ορισμένες υπηρεσίες της. Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για την παραχώρηση συγκεκριμένου χώρου στο Δήμο Σταυρούπολης, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί δράσεις πολιτισμού.
Εργασία των Ζενελάκ Κλέιντι, Χατζατουριάν Πολυχρόνη, Πραματάρη Βαγγέλη, Τερζίου Έρσυ

πηγή http://diadiktiomenoi.blogspot.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταυρούπολη: Αναζητείται αγνοούμενη μητέρα

Φωτιά πήρε το τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» για τον εντοπισμό μιας…

Συνάντηση του προέδρου του ΟΑΣΘ με τον δήμαρχο του Δήμου Παύλου Μελά

Συνάντηση του Δημάρχου Παύλου Μελά κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη με το Στέλιο Παππά Πρόεδρο του…

Απίστευτο εύρημα: Η Αφροδίτη του... Μετρό Θεσσαλονίκης! (ΦΩΤΟ)

Ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό εύρημα, που ήρθε στο φως στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής…

ΟΑΣΘ: Υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας

Στην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας προχώρησαν σήμερα η διοίκηση του ΟΑΣΘ και…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved