Τοπικά Νέα Παύλου Μελά

Σταυρούπολη Πολίχνη Ευκαρπία

Απο εδώ ξεκινάει το σκέπασμα του ρέματος από την γέφυρα επι της οδού Λαγκαδά. http://balabarista.blogspot.gr/

Δενδροπόταμος ο Σικουάνας της Δυτικής Θεσσαλονίκης πότε θα εκδικηθεί πάλι?

Rating:
( 1 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Ο «Δενδροπόταμος» είναι ο σημαντικότερος χείμαρρος της πόλης της Θεσσαλονίκης αλλά αυτό δεν το γνωρίζαμε την δεκαετία του 60.

Ο Δενδροπόταμος μαζεύει τα νερά απ᾽ όλη τη λεκάνη απορροής δυτικά της πόλης, αλλά και από τα βόρεια αφού ο «Ξηροπόταμος» επίσης καταλήγει στην κοίτη του (συνολική επιφάνεια λεκάνης απορροής: 11.500 εκτάρια, από τα οποία 3.500 αφορούν ορεινές περιοχές). Το μήκος του χείμαρρου μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα. Γενικά οι παροχές του χειμάρρου, την τελευταία δεκαετία αυξάνονται, καθώς η πόλη επεκτείνεται και οι δασικές και αγροτικές εκτάσεις στη λεκάνη απορροής του περιορίζονται. Αντίθετα η παροχετευτική του ικανότητα έχει μειωθεί σημαντικά από παράνομες επιχωματώσεις, αυθαίρετα και κατασκευές όπως π.χ. γέφυρες. Οι πλημμύρες υπ' αυτές τις συνθήκες δεν είναι σπάνιες.

Η πρώτη γέφυρα στο ακάλυπτο μέρος του χειμάρρου στην περιοχή Καρατάσου.http://balabarista.blogspot.gr

Ο πλακοσκεπής χείμαρρος του Δενδροποτάμου καταλήγει στην περιοχή του θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου που βρίσκεται εντός των διοικητικών – γεωγραφικών ορίων του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Ωστόσο, 1000 μέτρα πριν από τη θάλασσα ο χείμαρρος είναι ανοικτός και δέχεται όλα τα απόβλητα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και τα μεταφέρει στο δυτικό θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου (μετά τον 6ο προβλήτα έως την περιοχή Καλοχωρίου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του κόλπου και την υποβάθμιση της περιοχής. Τα στοιχεία προέρχονται απο την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας. http://www.psxm-tkdm.gr/xriistika/perivalon/115-dendropotamos

Μια μικρή χωματερή δίπλα απο το εργοστάσιο ¨Αθανασόπουλου¨ και ένας σωλήνας αποχέτευσης ο οποίος αδειάζει...http://balabarista.blogspot.gr/

Πέρα από τα παραπάνω στοιχεία θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ μερικά από τα δικά μου στοιχεία για το θρυλικό αυτό ¨ρέμα¨ -όπως το αποκαλούσαμε παιδιά τότε στην μακρινή δεκαετία του 60- αλλά να παραθέσω και μια σειρά σημερινών φωτογραφιών από τις όχθες στο ακάλυπτο μέρος του, που αρχίζει απο την γέφυρα της οδού Λαγκαδά, στο ύψος του παλιού καπνοεργοστασίου ¨Αθανασόπουλου¨ και φτάνει μέχρι το στρατόπεδο του ¨Καρατάσου¨.

Μεγάλωσα, στις όχθες του στην περιοχή της Σταυρούπολης, το σπίτι το πατρικό μου ήταν χτισμένο στις όχθες του. Πρόσφυγας η γιαγιά μου απο τον Πόντο. Η γύρω περιοχή κτίστηκε τις δεκαετίες του 50 και 60, κυρίως από πρόσφυγες πόντιους αλλά και εσωτερικούς μετανάστες από άλλες πόλεις που έρχονταν ως εργάτες στις οικοδομές και στα καπνοεργοστάσια που ευδοκιμούσαν. Οι όχθες λοιπόν του ¨ρέματός¨μας ήταν γεμάτες με ιτιές και πλούσια πλατάνια αλλά και άλλα φυτά που δεν γνωρίζαμε. Το νερό του ήταν τόσο καθαρό που πολλές νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα τους στα νερά του μου είχε πει η μητέρα μου. Κοντά στο σπίτι μου διασταυρώνονταν δύο χείμαρροι και σε ένα λοφάκι ακριβώς στο δέλτα τους υπήρχε και μια πηγή που ανέβλυζε πεντακάθαρο νερό απο το οποίο γεμίζαμε παγούρια για το σπίτι και πολλές φορές όταν κουραζόμαστε απο το παιχνίδι ξεδιψούσαμε εκεί. Νομίζω πως μόνο στην περιοχή μου υπήρχε πηγή. 

Όλα ήταν όμορφα και ειδυλιακά με πάπιες και βατραχάκια μέχρι την πρώτη δυνατή βροχή που έφερε άγρια νερά και πλημμύρισαν τα όσα σπίτια ήταν χτισμένα στις όχθες του. Μετά εμφανίστηκαν και οι πρώτες σωλήνες των αποχετεύσεων απο τα σπίτια, τα γύρω εργοστάσια και τις βιοτεχνίες που έχυναν τα λύματα τους στα νερά του και οι μυρωδιές άρχισαν να γίνονται ανυπόφορες.

Ένα σημείο απο την περιοχή Καρατάσου με μεγάλα δέντρα και προστατευτικά τοιχεία.http://balabarista.blogspot.gr/

Όταν δεν είχαμε βροχές το νερό του ήταν λιγοστό και υπήρχαν πολλά σημεία ακάλυπτα σαν νησίδες στα οποία κτίζαμε μικρά κάστρα με τις πέτρες του που ήταν διάσπαρτες κατά μήκος του, αλλά δημιουργούσαμε και μικρά μονοπάτια για πέρασμα στην απέναντι γειτονιά. Εδώ κατασκεύασα και το πρώτο μου δεντρόσπιτο σε ένα μεγάλο πλάτανο της όχθης του, αντιγραφή απο το σπίτι του Ταρζάν που έβλεπα στις ταινίες. Εδώ εν τω μεταξύ παραλίγο να πνιγούμε μαζί με τον ξάδερφο μου καθώς μια ηλιόλουστη μέρα ξαφνικά άρχισαν να κατεβαίνουν ορμητικά τα νερά της βροχής, ενώ εμείς παίζαμε αμέριμνοι σε μια ξέρα που είχε στην μέση του το ποτάμι. Τότε βρέθηκε ο ¨απο μηχανής θεός¨ που  μας έσωσε την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά. Ήταν ένας λεβέντης νέος της γειτονιάς μας, ο Πέτρος, που ήταν αλκοολικός αλλά μάλλον εκείνη την ημέρα δεν ήπιε πολύ γιατί κατάφερε να μπεί στα άγρια νερά που συνεχώς δυνάμωναν, και να μας βάλει τον ξάδερφο μου στον ώμο του κι εμένα στην αγκαλιά του και να μας βγάλει την τελευταία στιγμή διότι αμέσως μετά το ποτάμι φούσκωσε και πλημμύρισαν όλα τα παρόχθια σπίτια.

Άλλο ένα ειδυλλιακό σημείο του ρέματος με τσιμεντένια παραπήγματα για τις επερχόμενες πλημμύρες που θα φταίει το κράτος...balabarista.blogspot.gr

Μερικές φορές το ποτάμι κατέβαζε άγρια νερά χωρίς να έχει βρέξει στην πόλη, πιάνοντας στον ύπνο τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να έχουμε και δύο πνιγμούς στην ιστορία του. Τα νερά που κατέβαζε ήταν αυτά που είχαν μαζευτεί απο την βροχή που είχε πέσει στους γύρω λόφους και μερικές φορές ήταν πολύ άγρια και ορμητικά.

Πρόσφατα επέστρεψα στην πόλη μου την Σταυρούπολη έπειτα απο πολλά χρόνια απουσίας, και κάποια στιγμή λαχτάρησα να περπατήσω στις όχθες του ακάλυπτου ρέματος κατά μήκος του, για να ενεργοποιηθούν ξανά οι μνημιακές πληροφορίες μου αλλά και να το γνωρίσω καλύτερα απο την άλλη πλευρά του. Απο εκεί που έμεινε ασκέπαστο. Το σημείο που άρχιζε η πλακοσκέπαση του ήταν ακριβώς μπροστά στο σπίτι μου. Έτσι ακολούθησα την διαδρομή προς τα πίσω, προς τους Ανθόκηπους. Ήταν Κυριακή και δεν υπήρχαν άνθρωποι στους δρόμους, ησυχία. Ξεκίνησα απο την γέφυρα της οδού Λαγκαδά και συνέχισα να περπατώ προς το πρώην στρατόπεδο ¨Καρατάσου¨. Στις αρχές του, στο ύψος του καπνοεργοστασίου έχει δημιουργηθεί μια μικρή χωματερή με διάφορα μικρά και μεγάλα αντικείμενα που έχουν πετάξει κάποιοι ¨πολίτες¨, ενώ ξεπροβάλλει κάτω απο το ύψος του κομμένου δρόμου μια σωλήνα αποχέτευσης η οποία ρίχνει υγρά, αλλά δεν ξέρω τι είναι. Πιο εκεί υπάρχει μια κίτρινη μεταλλική γέφυρα για πεζούς. Προσπέρασα την γέφυρα και συνέχισα για τα επόμενα 80 μέτρα αλλά ξαφνικά η διαδρομή μου κόβεται απο κάποιο τοίχο αυλής σπιτιού. 

Η περιοχή κοντά στο στρατόπεδο Καρατάσου ανήκει πλέον στον δήμο Πολίχνης. http://balabarista.blogspot.gr

Έκανα τον κύκλο του τετραγώνου και απο το διπλανό στενό ξαναέφθασα στο ρέμα αλλά εδώ έπεσα επάνω σε μια δεύτερη γκρι μεταλλική γέφυρα για πεζούς, στην οποία για να φθάσω έπρεπε να σκύψω το κεφάλι μου για να περάσω κάτω απο το μπαλκόνι του ¨μερακλή¨ που φρόντισε οι βεράντες του να φθάνουν λίγο πριν την γέφυρα. Μεγαλοδύναμε, σκέφτηκα και πέρασα την γέφυρα για να συνεχίσω απο την απέναντι όχθη καθώς παρατήρησα ότι για πολλά μέτρα υπήρχε πέρασμα χωρίς να συναντήσεις κάποια αποθήκη ή κοτέτσι ή περίβολο. Περπάτησα για άλλα 100 μέτρα και μια μικρή αποθήκη μιας πολυκατοικίας πέντε ορόφων μου έκλεισε τον δρόμο. Συνέχισα με παρακάμψεις μέχρι το πρώην στρατόπεδο του ¨Καρατάσου¨. Οι αυθαιρεσίες και οι παρανομίες των ιδιοκτητών των γύρω πολυκατοικιών καταστρέφουν έναν απο τους ομορφότερους χειμάρρους της Δυτικής Θεσσαλονίκης και είναι έγκλημα. Βέβαια όλα αυτά έχουν γίνει κάτω απο τα μάτια των διοικήσεων που έχουν περάσει απο το δήμο και οι κάτοικοι ¨δεν φταίνε¨. Φταίνε αφνοί ρε, οι άλλοι.   

Ένα απο τα ερωτήματα που κόλλησε στο μυαλό μου, βλέποντας όλες αυτές τις πενταόροφες και εξαόροφες πολυκατοικίες χτισμένες στις όχθες του ρέματος -στην κυριολεξία δηλαδή- να διαβρώνονται χρόνο με το χρόνο αλλά και να κινδυνεύουν απο τις επερχόμενες πλημμύρες, είναι το εξής: ¨Ποιός φωστήρας αποφάσισε και παραχώρησε άδειες σε ολους αυτούς τους εργολάβους να χτίσουν στο νερό;¨ Τι σκέφτηκε το σατανικό μυαλό του; Ότι κι αν σκέφτηκε θα φανεί στην επόμενη πλημμύρα που ευχόμαστε να μην έρθει τόσο σύντομα.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΚΟΝΕΣ http://balabarista.blogspot.gr/2013/12/blog-post_22.html?spref=fb

Στοιχεία προέρχονται απο την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας. http://www.psxm-tkdm.gr/xriistika/perivalon/115-dendropotamos

Τα στοιχεία προέρχονται απο την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας. http://www.psxm-tkdm.gr/xriistika/perivalon/115-dendropotamos - See more at: http://www.pmnews.gr/local-news/local/item/6982-dendropotamos#sthash.FHbZmSIP.dpuf

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε να στήνεται το Χριστουγεννιάτικο χωριό μαγεμένο στρατόπεδο στο Δήμο Παύλου Μελά!

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Χριστουγεννιάτικο χωριό «ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ» που θα ανοίξει…

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 | Κουκλοθέατρο Ο φεγγαροσκεπαστής

To ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του…

Η ευταξία σε όλες τις γειτονιές Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας προτεραιότητα των Υπηρεσιών του Δήμου

Λογοδοτούν καθημερινά οι Υπηρεσίες και η Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά, στους πολίτες…

Απείλησε και λήστεψε ζευγάρι στη Σταυρούπολη

Συνελήφθη ξημερώματα της 29-11-2017 στην περιοχή της Σταυρούπολης, στο πλαίσιο της…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved