Τοπικά Νέα Παύλου Μελά

Σταυρούπολη Πολίχνη Ευκαρπία

Αγ. Παντελεήμων Σταυρούπολης το σχολείο των Αγγέλων (video)

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι εποχές που οι κοινωνίες απέρριπταν τα άτομα με αναπηρίες και υιοθετούσαν τις πιο απάνθρωπες συμπεριφορές απέναντί τους έχουν  παρέλθει. 

Η εποχή που ζούμε δεν χαρακτηρίζεται βέβαια από ιδιαίτερο ιδεαλισμό.  Οι περισσότεροι άνθρωποι μπροστά στα καθημερινά προβλήματα ζωής που αντιμετωπίζουν ή στο κυνηγητό του κέρδους και της επιτυχίας είναι εύκολο να χάσουν την ευαισθησία τους για τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν στήριξη. Μια γριά λοιπόν, κατά τον κινέζικο μύθο, κάθε πρωί κουβαλούσε νερό στο σπίτι της από το κοντινό πηγάδι με δύο δοχεία δεμένα στις δύο άκρες ενός ξύλινου ραβδιού.  Το δεξί δοχείο ήταν γερό γι’ αυτό έφτανε πάντα γεμάτο ενώ το αριστερό ήταν ραγισμένο και έχανε το μισό και παραπάνω νερό του στη διαδρομή.  «Δεν με πετάς να πάρεις ένα γερό να μη σπαταλάς το νερό σου για μένα το άχρηστο» της είπε μια μέρα το ραγισμένο δοχείο με παράπονο.  Εκείνη χαμογέλασε και έδειξε το δρόμο πίσω τους που στην αριστερή πλευρά  ήταν γεμάτος  λουλούδια.  «Δεν είσαι άχρηστο, του είπε, γιατί χάρη σ’ εσένα φύτρωσαν αυτά τα λουλούδια.  Το νερό που χάνεις δεν πάει καθόλου χαμένο». Πρέπει ν’ αφήσουμε αυτά τα λουλούδια να μαραθούν; (Γιώργου Μήλλα anokatostokalamaki.wordpress.com)

Αγ. Παντελεήμων Σταυρούπολης το σχολείο των Αγγέλων (video) Στο βίντεο η κυρία Μαρία Μαυροφορίδου κεραμίστρια της μονάδας

Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και λειτουργικής αποκατάστασης του Αγ. Παντελεήμονα στην Σταυρούπολη, όπου λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια (παλιά λειτουργούσε ως γηροκομείο). Εκεί με ξενάγησε ο κύριος Αργύρης Αλεξιάδης που ειναι εργοθεραπευτής , ένα νέο παιδί που πραγματικά αγαπάει την δουλειά του και κατ επέκταση τα παιδιά που βρίσκονται εκεί και αυτό φαινόταν και από τις αντιδράσεις τους. Τα συγκεκριμένα παιδιά τα οποία μένουν με τις οικογένειες τους και προέρχονται από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παρακολουθούν διάφορα προγράμματα από το πρωί μέχρι και τις 2.30 η ώρα το μεσημέρι ούτως ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να μπορέσουν να σταθούν μόνα τους κάποια στιγμή στην ζωή τους.

Είδαμε τους χώρους όπου τα παιδιά μαθαίνουν κεραμική, βενετσιάνικη τέχνη, ταπητουργία, ενώ ξεναγηθήκαμε και στους χώρους της εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και ψυχοκινητικής. Στο πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνετε μια σειρά δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας όπως αθλοπαιδιές και διάφορες εκδρομές όπως υπάρχει και πρόγραμμα κοινωνικοποίησης σε διάφορα μέρη του Δήμου μας για την καλύτερη ένταξη στην κοινότητα. Η συνεργασία με τον Δήμο όπως μας δήλωσαν είναι καλή και όποτε ζητήθηκε κάτι (καθαρισμός φρεατίων – κλάδεμα) υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Το συγκεκριμένο Κ.Δ.Α ανήκει στο υπουργείο εργασίας ( μεταφέρθηκε από το υπουργείο υγείας) και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η έλλειψη προσωπικού αλλά και προβλήματα εξοπλισμού. Η στροφή στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στις δωρεές ήταν κάτι φυσιολογικό, αυτό που ζητείται κυρίως είναι η δωρεά εξοπλισμού αλλά και η εθελοντική εργασία – βοήθεια.

Επίσης να αναφέρουμε και τα παζάρια που διοργανώνονται 2 φορές τον χρόνο αλλά και τις διάφορες άλλες εκδηλώσεις που παίρνουν μέρος ή γίνονται για τα παιδιά (π.χ http://www.pmnews.gr/local-news/local/368-1o-festival-apo-drasis ). Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους για την συνεργασία τους και την βοήθεια τους ώστε να γραφτεί αυτό το κείμενο και θα ήθελα να εκφράσω τον απεριόριστο θαυμασμό μου στο δύσκολο έργο τους. Θα ήθελα να κλείσω με μια παράκληση στην τοπική κοινωνία του Δήμου μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε ως χώρα και ως άνθρωποι ας στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε αυτό το σχολείο των αγγέλων, γιατί πραγματικά αυτά τα παιδιά όποιος τα γνωρίσει από κοντά δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί ότι είναι επίγειοι άγγελοι. «Φτάνει και ένα ποτήρι γάλα ή ένα ποτήρι δροσερό νερό, ή ακόμη και ένα χαμόγελο ειλικρινές, μια «καλημέρα» και ένα απλό ενδιαφέρον για το διπλανό μας! Και η χαρά την οποία αισθάνεται ο άνθρωπος ο οποίος δίνει απλόχερα, είναι μεγάλη, μοναδική και ολοκληρωτική. Τέτοια χαρά δε νοιώθει ο πλούσιος πλεονέκτης, ο οποίος την αναζητά στη ματαιότητα: ίσως να ζει μια προσωρινή χαρά διασκεδάζοντας με τα πλούτη του, όμως κατά βάθος η ψυχή του παραμένει κενή από ηρεμία, γαλήνη και πραότητα. » (όπως γράφει ο αγαπητός Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης στο σημερινό κείμενο της στήλης Καλή τη Πίστει «εισαγωγή στην πίστη και την ζωή των Ορθοδόξων») οπότε το ερώτημα παραμένει επιτακτικό Πρέπει ν’ αφήσουμε αυτά τα λουλούδια να μαραθούν;

Υφαντίδης Γεώργιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε να στήνεται το Χριστουγεννιάτικο χωριό μαγεμένο στρατόπεδο στο Δήμο Παύλου Μελά!

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Χριστουγεννιάτικο χωριό «ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ» που θα ανοίξει…

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 | Κουκλοθέατρο Ο φεγγαροσκεπαστής

To ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του…

Η ευταξία σε όλες τις γειτονιές Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας προτεραιότητα των Υπηρεσιών του Δήμου

Λογοδοτούν καθημερινά οι Υπηρεσίες και η Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά, στους πολίτες…

Απείλησε και λήστεψε ζευγάρι στη Σταυρούπολη

Συνελήφθη ξημερώματα της 29-11-2017 στην περιοχή της Σταυρούπολης, στο πλαίσιο της…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved