Τοπικά Νέα Παύλου Μελά

Σταυρούπολη Πολίχνη Ευκαρπία

οικισμός Λεμπέτ οδού Λαγκαδά

Ένας αιώνας από τον οικισμό Λεμπέτ, πρώτου προσφυγικού οικισμού της οδού Λαγκαδά

Rating:
( 1 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Μια πραγματικά αξιόλογη πρόταση κατέθεσε ο κ. Σπύρος Λαζαρίδης στο Δήμο Παύλου Μελά για την επέτειο 100 χρόνων της προσφυγικής Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όπως δηλώνει ο κ. Σπύρος Λαζαρίδης "Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τους Τούρκους το 1912. 101 χρόνια από σήμερα. Οι δυτικές της συνοικίες, κατά βάση προσφυγικές, ουσιαστικά ξεκινάνε το ταξίδι τους στο χρόνο από το 1922, 91 χρόνια από σήμερα. Ο πρώτος προσφυγικός οικισμός δυτικά στήνεται στη σημερινή Σταυρούπολη το 1914, 99 χρόνια από σήμερα αλλά 100 χρόνια το 2014.Ήδη έξι μέρες μέσα στο προεκλογικό 2014. Το 1914 είναι το γενέθλιο έτος του πρώτου προσφυγικού οικισμού στις παρυφές της οδού Λαγκαδά άρα γενέθλιο έτος και του συνόλου των οικισμών με προσφυγικές ρίζες που από το 1922 κατέκλυσαν την δυτική ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης. Από το Νοέμβριο του 2011 μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 υπέβαλα στο δήμο Παύλου Μελά συνθετικές προτάσεις για πολύπλευρο εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων προσφυγικής Δυτικής Θεσσαλονίκης. Την τελευταία πρόταση του 2013 την κατέθεσα με την αγωνία ότι θα συνθλιβεί στην προεκλογική σκοπιμότητα αλλά το τόλμησα με την ελπίδα πως ίσως και να τα κατάφερνε να επιβιώσει. Ετοίμασα και μια παρουσίαση για να υποστηρίξω την πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο. Ακόμα περιμένω."

Για να τιμηθούν αυτές οι επέτειοι αλλά και να αυξηθεί το σώμα των τεκμηρίων που συγκροτούν το Ιστορικό αρχείο Σταυρούπολης κατέθεσε μια σύνθετη πρόταση της οποίας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι:

Ι. ΕΡΕΥΝΑ

Ι.1 ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟΥ ΛΕΜΠΕΤ, 1914, 1919

Διεξοδική αναζήτηση των πρώτων κατοίκων του προσφυγικού οικισμού Λεμπέτ σε οικογενειακά και δημόσια τεκμήρια. Δύο είναι τα προσφυγικά ρεύματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μας. Οι πρόσφυγες από Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη του 1914 που συγκροτούν τον οικισμό Λεμπέτ (Σταυρούπολη μετά το Σεπτέμβριο του 1931) από την Άνοιξη του 1914 και οι πρόσφυγες από τον Καύκασο του 1919-1921 οι οποίοι εγκαθίστανται στο Καρα-Χουσεΐν (Πολίχνη).

Ι.2 ΟΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1914

Αποτύπωση των χαρακτηριστικών των γηγενών που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες (Βλάχοι στο Λεμπέτ-Ευκαρπία, βλάχοι επίσης στο Καρά Ισίν-Πολίχνη, γηγενείς και βλάχοι στο Χαρμάνκιοϊ-Εύοσμος).

Ι.3 ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, 1934

Καταγραφή των πολιτικών και διοικητικών διεργασιών που οδήγησαν στην οριστική απόσπαση των προσφυγικών οικισμών από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την ίδρυση νέων κοινοτήτων. Από τις δέκα συνολικά κοινότητες οι 6 βρίσκονται δυτικά (Αμπελόκηποι, Μαινεμένη, Κορδελιό, Σταυρούπολη, Ευκαρπία, Νεάπολη). Στο Κορδελιό ανήκει και ο Εύοσμος και στη Σταυρούπολη η Πολίχνη. Η πρώτη θητεία των εκλεγμένων συμβουλίων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και οι επόμενες δημοτικές εκλογές έγιναν το 1951!

Ι.4 ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΓΗΣ

Αναζήτηση τεκμηρίων για τον τρόπο που διαμορφώθηκε η γη των νέων κοινοτήτων: πολεοδομικά σχέδια, δημιουργία ασύλων-νεκροταφείων, επέκταση στρατοπέδου Παύλου Μελά, διανομή αγροτικής γης, διοικητικά όρια νέων κοινοτήτων. Η χωροθέτηση διαφόρων λειτουργιών της πόλης στα δυτικά εδάφη της έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία η οποία φωτίζει πολλές πολιτικές επιλογές του σήμερα!

Ι.5 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΙΧΝΗ

Καταγραφή και ανάδειξη λογοτεχνικών έργων τα οποία έχουν σαφή αναφορά στη δυτική Θεσσαλονίκη και αναζήτηση των λογοτεχνών της δυτικής Θεσσαλονίκης.

ΙΙ. ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Οι τέσσερις πρώτες ενότητες της ερευνητικής εργασίας μπορούν να αποτυπωθούν σε δύο εκθέσεις:

ΙΙ.1 ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ

Οικογενειακά και ιδιωτικά τεκμήρια από τη ζωή των προσφύγων και αν προκύψουν τεκμήρια των γηγενών που υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες.

ΙΙ.2 ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ

Δημόσια έγγραφα, χάρτες και ό,τι τεκμηριώνει την κρατική παρέμβαση στη ζωή των προσφύγων.

ΙΙΙ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΙΙΙ.1 ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα ταξίδι στο χρόνο με λόγο, εικόνα και μουσικές από τη βυζαντινή εποχή μέχρι σήμερα. Η παράσταση είναι μετωπική και μπορεί να γίνει είτε σε κλειστό χώρο είτε σε ανοικτό.

ΙΙΙ.2 ΞΑΝΑ ΡΙΖΕΣ

Ένα θεατρικό δοκίμιο για την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων στην Μητέρα Ελλάδα. Έχει σχεδιαστεί για ανοικτό χώρο και προϋποθέτει κινητοποίηση πολλών συλλογικοτήτων (γειτονιές, πολιτιστικοί και λαογραφικοί σύλλογοι, κτλ).

ΙΙΙ.3 ΙΧΝΗ ΟΖΑΣ

Μια θεατρική απόδοση του ομώνυμου βιβλίου (έκδοση 2013) που έχει ανάσα και αίμα του τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης από το 1914 έως σήμερα. Σε κλειστό χώρο.

IV. ΗΜΕΡΙΔΕΣ

Οι δύο τελευταίες ενότητες της ερευνητικής εργασίας μπορούν να τροφοδοτήσουν με υλικό κάποιες ημερίδες:

Α. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ

IV.1 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΔΥΤΙΚΑ

Παρουσίαση λογοτεχνικών έργων γραμμένων από ανθρώπους που έζησαν ή γεννήθηκαν στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και στα οποία έργα η αναφορά στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι ουσιαστική.

IV.2 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΔΥΤΙΚΑ

Παρουσίαση λογοτεχνικών έργων από ανθρώπους που έγραψαν για τη δυτική Θεσσαλονίκη σημαντικά κείμενα και δεν πολιτογραφούνται ως κάτοικοί της.

IV.3 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΔΥΤΙΚΑ

Μια ανθολογία απλών αναφορών στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Β. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ

IV.4 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ

Η εξέλιξη του τοπίου μέχρι σήμερα.

IV.5 ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η προοπτική των επεμβάσεων στο παρόν αστικό και περιαστικό τοπίο.

V. ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Τα σεμινάρια θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με στόχο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στα σχολεία για την τοπική ιστορία. Καλό θα είναι να προγραμματιστούν στην αρχή της σχολικής χρονιάς (2013-2014) ώστε να μπορέσουν να προκαλέσουν ενδιαφέρον για εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων στα σχολεία με κατεύθυνση την Τοπική Ιστορία.

V.1 CAMPDEZEITENLIK

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και το στρατόπεδο των συμμαχικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη 1915-1918.

V.2 ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΕΜΠΕΤ

Η εγκατάσταση των προσφύγων το 1914, η ώσμωσή τους με τα συμμαχικά στρατεύματα 1915-1918, τα μετέπειτα χρόνια.

V.3 ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Από την πρώτη αγορά γης (1859) μέχρι την αναπαλαίωση του Ιεροσπουδαστηρίου (1997).

V.4 ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΟΔΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Μουσουλμανικά, ορθόδοξα, καθολικά, προσφυγικά, συμμαχικά αλλά και εβραϊκά νεκροταφεία σημάδεψαν και κάποια σημαδεύουν ακόμα το αστικό τοπίο το οποίο διατρέχει η οδός Λαγκαδά.

V.5 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ

Δυτικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης, νεολιθικοί οικισμοί, ελληνιστικοί τάφοι, βυζαντινοί νερόμυλοι, οθωμανικό υδραγωγείο, δημόσια κτίρια και βιομηχανικά κελύφη συγκροτούν ένα σώμα αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

ΥΓ Όλα τα πιο πάνω, αποτελούν προϊόν πνευματικής  ιδιοκτησίας του κυρίου Σπύρου Λαζαρίδη και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκίνησε να στήνεται το Χριστουγεννιάτικο χωριό μαγεμένο στρατόπεδο στο Δήμο Παύλου Μελά!

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το Χριστουγεννιάτικο χωριό «ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ» που θα ανοίξει…

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 | Κουκλοθέατρο Ο φεγγαροσκεπαστής

To ΤΜΗΜΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού του…

Η ευταξία σε όλες τις γειτονιές Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας προτεραιότητα των Υπηρεσιών του Δήμου

Λογοδοτούν καθημερινά οι Υπηρεσίες και η Διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά, στους πολίτες…

Απείλησε και λήστεψε ζευγάρι στη Σταυρούπολη

Συνελήφθη ξημερώματα της 29-11-2017 στην περιοχή της Σταυρούπολης, στο πλαίσιο της…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved