ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Κίμωλος

Κίμωλος: Ηφαιστειακή μινιατούρα

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Φτιαγμένη από το ίδιο ηφαιστειακό υλικό αλλά πολύ μικρότερη σε μέγεθος από τη γειτονική Μήλο, η Κίμωλος εμφανίζεται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως «συμπλήρωμα» της Μήλου, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη αδικία. Γιατί η μικρή παραδεισένια Κίμωλος διαθέτει τη δική της ξεχωριστή γοητεία, με τις εντυπωσιακές βραχώδεις ακτές της, τα σπάνια πετρώματά της, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των οικισμών και τις υπέροχες θάλασσες.

Το όνομά της φέρνει στον νου σχολικούς μαυροπίνακες και κιμωλίες. Οντως, από την αρχαιότητα το νησάκι της Κιμώλου ευημερούσε, χάρη στον ορυκτό της πλούτο και κυρίως χάρη στην «κιμωλία γη». Οι Βενετοί την ονόμασαν Αρτζεντιέρα, δηλαδή «Ασημένια Γη». Ακόμα και σήμερα η οικονομία του νησιού στηρίζεται, εκτός από τον τουρισμό, στην εκμετάλλευση των πετρωμάτων του (περλίτης, μπετονίτης (κιμωλία), γεώλιθος, καολίνες, σιδηρομαγγάνιο, οψίανθος κ.ά.) και των κοιτασμάτων του (αμέθυστος, χαλαζίας, οπάλιο).

 Το πλοίο φθάνει στο μικρό λιμάνι του νησιού, την Ψάθη, με τα άσπρα διώροφα σπίτια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής απλωμένα γύρω από τον ομώνυμο όρμο και στενούς πλακοστρωμένους δρόμους. Στο πιο προστατευμένο μέρος του κόλπου θα δείτε λαξευμένα στους βράχους τα «σύρματα», χώρους με χρωματιστά πορτάκια, όπου οι κάτοικοι τοποθετούν τις βάρκες τους όταν τις βγάζουν από τη θάλασσα, για να τις προφυλάσσουν από τον καιρό. Αρκετά από αυτά τα σύρματα έχουν μετατραπεί σε σπίτια.

Η Χώρα και η ιστορία της

Η Χώρα Ή Χωριό, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, είναι κτισμένη στους πρόποδες ενός υψώματος, ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια από την Ψάθη. Αποτελείται από δύο οικισμούς, το Παλιό και το Καινούργιο Χωριό.

Το Παλιό Xωριό απλώνεται με ορόσημο το μεσαιωνικό κάστρο. Γι' αυτό και οι δύο γειτονιές του λέγονται Μέσα Κάστρο και Εξω Κάστρο, αναλόγως της θέσης τους. Περιηγηθείτε στα στενά ανηφορικά δρομάκια, στα μισοερειπωμένα αρχοντικά και στα άσπρα σπιτάκια, των οποίων οι εξωτερικοί τοίχοι αποτελούσαν το τείχος της μεσαιωνικής πόλης. Στο Μέσα Κάστρο σώζεται η αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, η Γέννηση του Χριστού, που σύμφωνα με επιγραφή κτίσθηκε το 1592. Στο Μέσα Κάστρο θα δείτε και τις λεγόμενες «Πορτάρες», τις κεντρικές εισόδους στο κάστρο, που έχουν μορφή στοάς και φέρουν οικόσημα της εποχής.

Σήμερα σώζονται τρεις από τις τέσσερεις εισόδους: η Δυτική Πόρτα του Μέσα Κάστρου, η Νότια Κάτω Πόρτα με χρονολογία 1650 και η Ανατολική Πάνω Πόρτα με χρονολογία 1646. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο μπορεί να δει κανείς τα ευρήματα από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Ελληνικά. Πιο συγκεκριμένα, στο μουσείο αυτό υπάρχουν αγγεία και θραύσματα αγγείων των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων, κτερίσματα από τάφους και μια επιτύμβια στήλη από τις πρώιμες του 7ου αι. π.Χ. Στο Λαογραφικό & Ναυτικό Μουσείο, εκτός των άλλων εκθεμάτων, θα δείτε και αναπαράσταση παλιού κιμωλιώτικου σπιτιού. Επίσης, στα αξιοθέατα της Χώρας ανήκουν ο μητροπολιτικός ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, με την εικόνα της Παναγίας του 15ου αιώνα και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας που κτίσθηκε το 1608 και είναι μία από τις παλαιότερες του νησιού.

Το Καινούργιο Χωριό δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα, γύρω από το Παλιό, με κτίσματα πιο τετραγωνισμένα από αυτά του Παλιού, που χαρακτηρίζεται από θόλους και καμάρες. Λίγο πιο έξω από το Χωριό, σε τοποθεσία με υπέροχη θέα, θα συναντήσετε μια παρέα παλιών πέτρινων ανεμόμυλων, που δίνει ιδιαίτερο χρώμα στην περιοχή.

Tα ερημονήσια της Κιμώλου

Πολύαιγος: Ερημονήσι στα νοτιοανατολικά της Κιμώλου που χρησιμοποιείται σαν βοσκότοπος. Είναι ακατοίκητη και συμπεριλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000. Εχει ωραίες αμμώδεις παραλίες όπως το Πάνω και το Κάτω Μερσίνι, της Παναγιάς τ' αυλάκι και τα Αμουρα, οι ακτές του όμως κρύβουν πολλές ξέρες, γι' αυτό και πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πλησιάζετε. Η περιοχή Κιμώλου-Πολυαίγου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της μεσογειακής φώκιας monachus monachus.

Στην ακτογραμμή των δύο νησιών, σχηματίζονται πολυάριθμες θαλασσινές σπηλιές, που αποτελούν καταφύγιο για το είδος. Ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας στη περιοχή, εκτιμάται σε περίπου 40 άτομα, ενώ σημειώνονται 6-8 γεννήσεις κάθε χρόνο. 

Στην περιοχή, συναντούμε, επίσης γεράκια (γαδινέλια), θαλασσοκόρακες, πέρδικες, γλάρους, αγριοπερίστερα, ερωδιούς, κύκνους και άλλα αποδημητικά είδη. Σπάνιοι αχινοί, κοράλλια, αστακοί, πίνες και πολλά είδη ψαριών βρίσκουν καταφύγιο στα λιβάδια της Ποσειδωνίας. Συχνή είναι και η παρουσία θαλάσσιων χελωνών.

Αγιος Ανδρέας ή Δασκαλιό: Νησάκι απέναντι από τα Ελληνικά, που σήμερα χωρίζεται από την Κίμωλο με έναν στενό πορθμό, στο παρελθόν όμως υπήρξε ενωμένο μαζί της και αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Κιμώλου. Στο νησί, που κατοικείτο μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους, έχουν βρεθεί ερείπια κτισμάτων και αγγεία ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Ο Αγιος Ανδρέας απέχει από την Κίμωλο μόλις 200μ. Στον πυθμένα του πορθμού διακρίνονται ερείπια από σπίτια και τάφους που καταβυθίστηκαν από τον σεισμό τον 1ο αι. π.Χ.

Ανατολικά της Κιμώλου θα συναντήσετε τις βραχονησίδες Κλήμα και Πρασονήσι, ενώ λίγο νοτιότερα τον Αγιο Ευστάθιο και τον Αγιο Γεώργιο.

Πηγαίνοντας δυτικά, θα συναντήσετε την αρχαία πόλη της Κιμώλου, κτισμένη στη θέση Ελληνικά σε μια προεξοχή της ξηράς που ένωνε το νησάκι του Αγίου Ανδρέα με την Κίμωλο. Το μεγαλύτερο τμήμα της βυθίστηκε στη θάλασσα ύστερα από μεγάλο σεισμό, ενώ σήμερα σώζονται ερείπια της ακροπόλεώς της στο νησάκι του Αγιου Ανδρέα και το νεκροταφείο της με τάφους σκαλισμένους στους βράχους στην περιοχή των Ελληνικών. Ο βυθός στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Ελληνικά και το νησάκι του Αγίου Ανδρέα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού είναι ορατά τα ερείπια σπιτιών και τάφων από την αρχαία Κίμωλο.

Βορειοανατολικά της Χώρας, στη θέση Παλαιόκαστρο, την ψηλότερη κορυφή της Κιμώλου (394 μέτρα), βρίσκονται ερείπια σπιτιών, ενός κυκλικού πύργου (Πορτάρα) και εξωτερικού τείχους αρχαίου οικισμού, καθώς επίσης και όστρακα αγγείων Γεωμετρικών και Αρχαϊκών χρόνων. Η σπηλιά της Κονσολίνας, λίγο βορειότερα από το Παλαιόκαστρο, πήρε τ' όνομά της από τη γυναίκα του Γάλλου πρόξενου, που βρήκε καταφύγιο εδώ.

Οι βόρειες ακτές του νησιού φιλοξενούν ένα ακόμη φυσικό αξιοθέατο, που αποτελείται από μια σειρά σπηλαίων με μεγαλύτερο αυτό της Βρωμολίμνης, που παραμένει ανεξερεύνητο γιατί το εσωτερικό τμήμα του κατακλύζεται συνήθως από νερό. Μπορείτε να πάτε εκεί είτε με καΐκι από την Ψάθη είτε με γαϊδουράκι από τη Χώρα. Ενα άλλο αξιοθέατο είναι το Σκιάδι, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβος, όπου θα φτάσετε από μονοπάτι. Είναι ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που συγκροτείται από 70 είδη πετρωμάτων - ένα σπάνιο φυσικό μνημείο, το οποίο έχει ενταχτεί στον Ατλαντα Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Εννοείται ότι σε κάθε διαδρομή θα σταματήσετε για μια βουτιά σε μια από τις δεκάδες μικρές παραλίες της Κιμώλου. Αλλες είναι βραχώδεις και εντυπωσιακές ενώ άλλες είναι αμμώδεις και φιλόξενες.

Οι αμμουδερές, Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι και Φυκιάδα στο νότιο τμήμα του νησιού έχουν εύκολη πρόσβαση και είναι ιδανικές για κολύμπι ακόμα και με μελτέμια, ενώ το Σούφι και τα Μοναστήρια βρίσκονται στον Βορρά και είναι πιο ερημικές. Στα δυτικά και βορειοδυτικά βρίσκονται ο όρμος της Αθηνιάς, το Κάστρο, το Αγιόκλημα και τα Θέρμα, παραλίες οι οποίες προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα. Στον Αγιο Γεώργιο με τη ψιλή λευκή άμμο, στα Πράσα, στο Λιβαδάκι και στο Κλήμα που βρίσκονται στις ανατολικές ακτές του νησιού, μπορείτε να φθάσετε οδικώς ακολουθώντας σχετικά εύκολες χωμάτινες διαδρομές.

Μια ιαματική πηγή με θερμά νερά που προσφέρεται για λουτροθεραπεία, βρίσκεται στα Πράσα στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Τέλος, εάν βρεθείτε στην Κίμωλο τον Αύγουστο, μη χάσετε το φεστιβάλ «Πολιτιστικός Αύγουστος», που περιλαμβάνει αθλητικούς αγώνες, εκδηλώσεις για παιδιά, μουσικοχορευτικές παραστάσεις κ.ά., καθώς επίσης και το πανηγύρι της Παναγίας της Οικονόμου τον Δεκαπενταύγουστο που συνοδεύεται με νησιώτικο γλέντι.

Θαλάσσιες βόλτες

Με δικό σας σκάφος ή εκδρομικά καΐκια που ξεκινούν από την Ψάθη, μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τις βραχώδεις ακτές του νησιού, που φιλοξενούν εντυπωσιακά θαλάσσια σπήλαια όπως αυτό της Γερακιάς. Βουτήξτε από το σκάφος σε υπέροχα τιρκουάζ νερά και εξερευνήστε τη σπηλιά περπατώντας στα ρηχά νερά. Εάν έρχεστε στο νησί με δικό σας σκάφος, θα δέσετε στην Ψάθη. Στο νησί υπάρχει φάρος, οι ακτές του όμως είναι επικίνδυνες με πολλές ξέρες, γι' αυτό και όσοι περνούν από πολύ κοντά χρειάζεται ιδιαίτερα να προσέχουν. Μπορείτε να κάνετε τον γύρο του νησιού και να επισκεφθείτε τις παρθένες παραλίες Παναγιά, Μερσίνι, Μάνδρα, Μοναστήρια, Αγιόκλημα. Η Κίμωλος και τα γύρω νησάκια είναι πολύ καλοί ψαρότοποι. Ιδιαιτέρως, η νήσος Πολύαιγος, στα ΝΑ της Κιμώλου, πρόκειται για μεγάλο ψαρότοπο, όπου, όμως, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που συνήθως επικρατούν, δεν ευνοείται το ψάρεμα διαρκείας.

Θαλάσσιες εκδρομές: Αν δεν έχετε δικό σας σκάφος, στην Κίμωλο θα βρείτε τον Βαγγέλη Βαμβακάρη (6972272111) για τον γύρο του νησιού ή της Πολυαίγου, σε θαλάσσιες εκδρομές - έκπληξη!

Διαμονή

«Κιμωλίς», στην Ψάθη, (22870 51612). Βρίσκεται στον δρόμο από το λιμάνι προς στο Χωριό, με θέα τον όρμο της Ψάθης. Διαθέτει συνολικά 7 μονόχωρα studios στο ισόγειο, που φιλοξενούν 2-3 άτομα και δύο πολυτελή δίχωρα διαμερίσματα - suites στον πρώτο όροφο με δυνατότητα διαμονής 4 ατόμων. «Ο Μύλος του Γιατρού», στο Χωριό (22870 51554). Αναπαλαιωμένος ανεμόμυλος που έγινε φροντισμένος ξενώνας με καλόγουστα δωμάτια και πρωινό.

«Σάρδης», στην Αλυκή, (22870 51458). Δέκα δωμάτια με όλες τις ανέσεις και φιλόξενους ιδιοκτήτες.

«Καλαμίτσι», στην ομώνυμη παραλία, (6972226789). Απλά και προσεγμένα δωμάτια για ξεκούραστες διακοπές.

Φαγητό

Η Κίμωλος φημίζεται για το μέλι της, τα τυριά ξινό (μαλακό τυρί που συνοδεύει τις σαλάτες) και μανούρι, και τα παξιμάδια της που είναι ζυμωμένα με σχινόκοκκο. Κορυφαία νοστιμιά του νησιού είναι η «λαδένια», είδος ψωμιού ζυμωμένο με λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι. Επίσης δοκιμάστε πεταλίδες με πιλάφι και μπαρμπούνια με κάππαρη.

Σπιτικό φαγητό στο «Κύμα» στην Ψάθη (22870 51001), αστακομακαρονάδα στην ταβέρνα «Σάρδης» (22870 51458) στην Αλυκή. Για κρέας μαγειρευτό ή ψητό στο «Μελτέμι» στη Χώρα (22870 51360).

Για παραδοσιακό καφέ και ούζο με χταποδάκι, επισκεφθείτε το καφενείο «Ο Κάμπος» στην πλατεία της Χώρας, ενώ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα διαθέτει το «Smile cafe» όλες τις ώρες της μέρας.

ΠΗΓΗ ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved