ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Χάλκη: Ακριτικό ψαροχώρι

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Είναι κάποιες εικόνες που δεν χορταίνεις να χαζεύεις. Με κάτι αρτίστικα τοπία που σε κάνουν να λες «να, εδώ θα πάω κάποια μέρα», και μετά κόβεις ενοχικά τη σκέψη σου, αφού ξέρεις πως μάλλον πρόσθεσες μία ακόμα στις ευχές που θα μείνουν απραγματοποίητες. Αυτή ας μην είναι η Χάλκη.

Ενα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, εκείνα της «άγονης» γραμμής, που ευχαριστείς την όποια ανώτερη δύναμη το έφτιαξε έτσι όπως είναι. Βασικά, τους ανθρώπους της, τους γύρω στους 300, οι περισσότεροι από τους οποίους ψαράδες, που όχι μόνο δεν το εγκαταλείπουν στην τύχη του, αλλά το διατηρούν ως ένα πραγματικό αξιοθέατο του Αιγαίου που δεν ζήλεψε ποτέ τον μαζικό τουρισμό.

Ο οικισμός που αντικρίζεις μπαίνοντας στο λιμάνι, με εκείνα τα νεοκλασικά αρχοντικά να απλώνονται αμφιθεατρικά κάτω από το βουνό, σε όλα τα χρώματα που πάνε με τη θάλασσα και φέρνουν ιστορίες με δόξες στο μυαλό σου, είναι ο ένας και μοναδικός κατοικημένος του νησιού. Χαρακτηρισμένος «ιδιαιτέρου κάλλους» και διατηρητέος, το Νημποριό, είναι το λιμάνι, η πλατεία και η πρωτεύουσα του νησιού: με λιθόστρωτα σοκάκια ανάμεσα στα ψηλά αρχοντικά με τα θεόρατα πορτοπαράθυρα κάτω απ' τις κεραμοσκεπές, λιγοστά μαγαζάκια, καφενεία και ταβέρνες με υπέροχη κουζίνα, και τα πιο διαυγή νερά που έχεις δει ποτέ σου σε λιμάνι.

Στη Χάλκη ξεχνάς τον αυγουστιάτικο πόλεμο του πάρκινγκ που μαίνεται σε όλα τα «κανονικά» νησιά. Αν διαθέτεις στοιχειώδη λογική δεν φέρνεις αυτοκίνητο. Διαφορετικά, εκτός του ότι θα πρέπει σοβαρά να αναρωτηθείς γιατί ήρθες έως εδώ, σε έναν τόπο φτιαγμένο για περπάτημα, μετά τις 5 το απόγευμα θα αναγκαστείς να το αφήσεις έξω από την πλατεία, που έτσι κι αλλιώς είναι όλη μέρα ό,τι πρέπει για αγχολυτικές βόλτες δίπλα στα καραβάκια. Ξεχνάς επίσης και πάσης φύσεως ενοικιαζόμενα μεταφορικά μέσα, που μοιάζουν με βαρβαρότητα σε ένα νησί όπου όλα τα ιδιωτικά οχήματα μαζί δεν ξεπερνούν τα 15, και από τη μια άκρη του μέχρι την άλλη, η μεγαλύτερη απόσταση είναι 10 χλμ. το πολύ.

Αν και σε μερικές από τις ομορφότερες ακρογιαλιές της Χάλκης μπορείς να πας με τα πόδια, υπάρχει δημοτικό πουλμανάκι που εκτελεί 3 δρομολόγια τη μέρα προς όλες τις παραλίες και τα μεγάλα αξιοθέατα του νησιού (Παλιό Χωριό και Κάστρο, Αγ. Ιωάννη Αλάργα), από τις 9 το πρωί έως τις 17.30 ή και αργότερα (ανάλογα με την τουριστική κίνηση). Αν, πάλι, προτιμάς την υδάτινη οδό, υπάρχουν 2 θαλάσσια ταξί και καϊκάκια για τις μετακινήσεις προς τα ομορφότερα μέρη για βουτιές.

Στο Νημποριό είναι μαζεμένα και τα ξενοδοχεία, οι βίλες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χάλκης, που στεγάζονται σε ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίσματα ή καινούργιες μονάδες που, όπως και τα σπίτια των κατοίκων, ακολουθούν κατά γράμμα την παραμυθένια αρχιτεκτονική του νησιού. Ξεχωριστό σημείο της πρωτεύουσας, στη δεξιά άκρη του γιαλού όπως κοιτάς από το πλοίο, το «Hiona Art», πρώην σφουγγαραποθήκη και πλέον πολυτελές ξενοδοχείο.

Στο «Νησί Ειρήνης και Φιλίας» (UNESCO 1984), εκτός από Ελληνες που έρχονται με τον αέρα του connaisseur του τόπου, θα συναντήσεις καθόλου τυχαίους επισκέπτες από την Ευρώπη αλλά και τη Ρωσία. Οσο για τη νυχτερινή ζωή, που εδώ κανείς δεν την αναζητά με την κοσμοπολίτικη μορφή που επιβάλλουν κλισέ άλλης φιλοσοφίας, τα δύο μπαράκια -ένα στο κέντρο του οικισμού και άλλο ένα στην παραλία της πλατείας- είναι παραπάνω απ' όσα θα χρειαστείς σε ένα νησί το οποίο οι επισκέπτες του προτιμούν σταθερά για την πρωτόγνωρη γαλήνη και τους αβίαστους ρυθμούς.

Ιστορικά εν τάχει

Δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του νησιού. Η μία θέλει να προέρχεται από τις λέξεις «κάλχη» ή «χάλκη», που σημαίνει «πορφύρα», και η άλλη από τα ορυχεία χαλκού που λειτουργούσαν στο νησί κατά την αρχαιότητα.

Η Χάλκη φαίνεται να συμβαδίζει ιστορικά με την ακμή και την παρακμή της Ρόδου και των γειτονικών Δωδεκανήσων στο πέρασμα των αιώνων. Τον 7ο αιώνα κυριεύεται από τους Αραβες μέχρι το 825. Οι Βενετοί και οι Γενοβέζοι καταφτάνουν το 1204, επισκευάζουν την αρχαία Ακρόπολη και χτίζουν φρούριο στο νησάκι της Αλιμιάς.Τον 14ο αιώνα οι Ιππότες της Ρόδου παραχωρούν τη Χάλκη ως φέουδο στην οικογένεια Ασάντι από την Ισκια, ένα πανέμορφο ηφαιστειακό νησάκι στο βόρειο τμήμα του κόλπου της Νάπολης, και χτίζουν το περίφημο Ιπποτικό Κάστρο τους στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης, εκεί που υπήρξε και το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα.

Δίπλα στο πανίσχυρο Κάστρο οι κάτοικοι στήνουν το Χωριό, όπου εγκαθίστανται για να αποφύγουν τις επιθέσεις από πειρατές έως τον 19ο αιώνα. Τον 16ο αι. επικρατεί η Τουρκοκρατία, το 1850-1870 οι κάτοικοι ξεπερνούν τον φόβο των πειρατών και κατεβαίνουν στο Νημποριό, που τελικά γεμίζει με αρχοντόσπιτα που δηλώνουν πως το νησί ζει τη δική του χρυσή εποχή, πλουτίζοντας από τη σπογγαλιεία και το εμπόριο μαζί με τη Σύμη, την Κάλυμνο και το Καστελόριζο.

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει όταν οι Ιταλοί κατακτητές καταργούν πολλά προνόμια και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βάζει πλώρη για πολιτείες με μεγαλύτερες υποσχέσεις για το αύριο.

Κολύμπι σε διάφανα νερά

Τι κι αν ολόκληρη η Χάλκη είναι ορεινή με γυμνό σταχτογκρί πετρώδες έδαφος; Εδώ θα κολυμπήσετε σε μερικά από τα πιο διάφανα και πεντακάθαρα νερά της χώρας. Περπατώντας από το Νημποριό προς την αριστερή μεριά της παραλίας (όπως τη βλέπουμε απ' τη θάλασσα), σε δέκα λεπτά βρίσκεστε στον δημοφιλή Πόνταμο με τη χρυσή αμμουδιά, ενώ λίγο πιο πέρα, η Αρέτα είναι ένα κομμάτι ξηράς που εισχωρεί στη θάλασσα δημιουργώντας δύο αμμουδερές παραλίες.

Από τη δεξιά μεριά του Νημποριού, με δεκαπέντε λεπτά περπάτημα, φτάνετε στην πολυφωτογραφημένη Φτενάγια με τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά, όπως είναι κι εκείνη στα Κάνια (25 λεπτά με τα πόδια βόρεια από το Νημποριό) κοντά στις ιχθυοκαλλιέργειες. Μεγάλο λευκό βότσαλο και χοντρή άμμο θα βρείτε στα νότια, στο Γιάλι, που αν και δυσκολεύει στην πρόσβαση (καλύτερα με θαλάσσιο ταξί), ανταμείβει με το τοπίο του. Λόγοι που σίγουρα αξίζουν να σας επιβιβάσουν κατευθείαν στο καϊκάκι, είναι οι μοναχικές παραλίες της κοντινής νησίδας Αλιμιάς, όπως και του Κρεβατιού, της Στρογγυλής και του Μαελονησιού. Με λίγα λόγια, η Χάλκη είναι εκτός από τον παράδεισο του περιπατητή, η χαρά του κολυμβητή - αλλά με τόσο αμόλυντα νερά, και του ψαρά. Προετοιμαστείτε ανάλογα αν σας ενδιαφέρει το σπορ.

Γυρίζοντας το νησί με τα πόδια

Από το πλοίο ακόμα, θα ξεχωρίσετε το ψηλότερο καμπαναριό των Δωδεκανήσων στον ναό του πολιούχου Αγ. Νικολάου, χτισμένο το 1861 σε αψίδα από αρχαία μάρμαρα από τον ναό του Απόλλωνα. Ο θρύλος θέλει τους ντόπιους να βρίσκουν το εικόνισμα του Αγίου στο Παλιό Χωριό δίπλα στο Κάστρο, όπου και «επέστρεφε» κάθε φορά για να δείξει πως το καμπαναριό που έχτιζαν στον ναό του έπρεπε να ψηλώσει κι άλλο, όπως και έγινε. Στον ίδιο ναό, ιστορικές κληρονομιές θεωρούνται το ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και το ασπρόμαυρο χοχλακωτό ψηφιδωτό του στο προαύλιο.

Σημείο αναφοράς του οικισμού και το κατάλευκο κτίριο του Δημαρχείου, με τα θαλασσί πορτοπαράθυρα και τις δίδυμες πλαϊνές σκάλες να οδηγούν στην είσοδο, όπως υπαγόρευε η αρχιτεκτονική που επέβαλαν οι Ιταλοί στα Δωδεκάνησα. Ομως, ο πέτρινος πύργος του ρολογιού μπροστά του, δωρεά Χαλκητών του εξωτερικού, είναι αυτός που εντυπωσιάζει περισσότερο.

Οι τρεις Μύλοι στην κορυφή της πλαγιάς του Νημποριού είναι ακόμα μια φωτογραφία που πρέπει να τραβήξετε.

Δυόμισι χλμ. έξω απ' το Νημποριό, το Παλιό Χωριό είναι η πρώην πρωτεύουσα του νησιού που ερήμωσε οριστικά το 1960, όπως θυμίζουν τα λιθόκτιστα μισογκρεμισμένα σπίτια. Προστατευόμενος από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά, ο οικισμός ξαναπαίρνει ζωή με το πανηγύρι κάθε Δεκαπενταύγουστο, αφού εδώ βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγιάς, θρησκευτικό μνημείο του 16ου αιώνα. Μετά από δέκα λεπτά περπάτημα στο μονοπάτι, μπορείτε ακόμα να νιώσετε δέος όταν βρεθείτε μπροστά στους λίθινους όγκους του Κάστρου των Ιπποτών και να ξεχωρίσετε πολεμίστρες, πύργους, επάλξεις και οικόσημα μεγάλων Μαγίστρων μέσα στα ερείπια. Οπως και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου με τις μεταβυζαντινές εικόνες. Η θέα με τα γυμνά βουνά τριγύρω και το Καρπάθιο να απλώνεται μπροστά σας είναι απλά καταλυτική.

Δέκα λεπτά μετά το Χωριό, το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, με τη σπάνια αγιογραφία του και το παραδοσιακό πανηγύρι στις 8 Νοεμβρίου, γίνεται σημείο συνάντησης για όλους τους κατοίκους. Από εδώ έχετε θέα πιάτο την ανατολική Χάλκη, το Νημποριό, τον Πόνταμο με τις βραχονησίδες του (Κρεβάτι, Νήσος, Πρασούα, Κολόφωνας, Αττράκουσα) και απέναντι τη Ρόδο.

Ο Αϊ-Γιάννης Αλάργας, όπως δηλώνει και το όνομά του, είναι μακριά (αλάργα) από το Παλιό Χωριό αλλά και από τη θάλασσα. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Χάλκης, απαιτεί μιάμιση ώρα πεζοπορία, την οποία όμως συνηθίζουν να πραγματοποιούν ντόπιοι και επισκέπτες, διασχίζοντας ένα απόκοσμο πέτρινο και γυμνό τοπίο με μόνες παραφωνίες τις ξερολιθιές, τις κήφες (παλιά πέτρινα μαντριά), τις συκιές, τις φραγκοσυκιές και τα βότανα που γεμίζουν με τα αρώματά τους τον αέρα. Κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, στο προαύλιο, γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του νησιού, 28 και 29 Αυγούστου.

Απλά περιπλανώμενοι και ρωτώντας τους ντόπιους, θα ανακαλύψετε πολλά ακόμα μικρά και μεγαλύτερα μυστικά της Χάλκης: αμέτρητα εξωκλήσια, θαλάσσιες σπηλιές, απόκρημνα ασκητάρια... Αν είστε τυχεροί θα ξεχαστείτε με τη σούμα, τη λύρα, τους χορούς και τα τραγούδια των ντόπιων στα πανηγύρια, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε χαλκίτικα μακαρόνια με βούτυρο και κρεμμύδι και θα φύγετε με τη γλύκα από το πιο αρωματικό θυμαρίσιο μέλι που δοκιμάσατε ποτέ.

Πώς θα πάτε

Η Χάλκη έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά (ως ενδιάμεσος σταθμός σε ένα ταξίδι που διαρκεί 22 ώρες) και απευθείας τοπική σύνδεση με τη Ρόδο (2 ώρες από το κεντρικό λιμάνι, 1 από την Καμειρόσκαλα) και την Κρήτη (Σητεία, Αγιο Νικόλαο).

πηγη.ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved