ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Κοζάνη - Σιάτιστα: Στην καρδιά της Μακεδονίας

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Ο Νομός Κοζάνης, στα ανατολικά της Δυτικής Μακεδονίας, είναι από τους πιο ορεινούς της χώρας: οι ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καλύπτουν το 74% του νομού. Εκεί μπορείτε να δείτε μια υπέροχη άγρια Φύση, όμορφα ανθρώπων έργα αλλά και το αντίπαλον δέος: τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Το τελευταίο δεν σας το συνιστώ ως αξιοθέατο, αλλά ως επιμορφωτική επίσκεψη. Ούτως ή άλλως, κινούμαστε μακριά από την Πτολεμαΐδα και μόνο φευγαλέα. μπαίνοντας ή βγαίνοντας από την Κοζάνη, θα μπορέσουμε να δούμε στον ορίζοντα το νέφος από τα φουγάρα των εργοστασίων. Ομως σας διαβεβαιώ πως η Φύση του νομού δεν έχει νικηθεί και αντιστέκεται λυσσαλέα. Εχουμε γράψει άλλες φορές για τον Αλιάκμονα και τους παραποτάμους του -πηγή ζωής για την περιοχή- καθώς και για την τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Σήμερα, έπειτα από μια βόλτα στην Κοζάνη, θα πάμε στα δυτικά του νομού, στη Σιάτιστα ή «Φλωροχώρι», όπως λεγόταν παλιά, από τα πολλά φλουριά που είχαν οι κάτοικοι.

Και βέβαια διάθεση να έχετε να γυρίζετε, γιατί υπάρχουν πολλά να δείτε. Αρχαίες και βυζαντινές πόλεις (Απιδέα, Αιανή, βυζαντινό κάστρο Σερβίων), βυζαντινές και ύστερες εκκλησιές, πέτρινα γεφύρια και αρχοντικά - μνημεία άλλων εποχών.

Στην Κοζάνη

Πριν από αρκετά χρόνια ο επισκέπτης θα την έβρισκε ανάξια λόγου. Μια πόλη χωρίς χαρακτήρα και χρώμα. Βλέπετε, κατά τη δικτατορία μπήκαν πανελληνίως τα θεμέλια της άναρχης δόμησης και «να γκρεμίσουμε το παλιό να βάλουμε τσιμέντο». Στο όνομα αυτού του «Νεοελληνικού» πολιτισμού ασχήμυναν πολλές ελληνικές πόλεις μεταξύ αυτών και η Κοζάνη. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έγιναν πολλές αναστηλώσεις, αναπλάσεις και πεζόδρομοι και έτσι τα πράγματα έχουν γίνει πλέον κάπως καλύτερα.

Ιστορικά ξέρουμε πως η Κοζάνη κτίστηκε περίπου στις αρχές της Τουρκοκρατίας, όμως οικισμός υπήρχε στην περιοχή από τους προϊστορικούς χρόνους. Οι πρώτοι κάτοικοι, της πόλης πια, ήλθαν από την Ηπειρο και τα Σέρβια. Η ονομασία Κοζάνη προέρχεται από το χωριό της Ηπείρου «Κοζδιάνη».

Επειδή η πόλη υπαγόταν στην εξουσία της Βαλιδέ-Χανούμ (μητέρας του Σουλτάνου), οι κάτοικοι πλήρωναν λιγότερους φόρους και είχαν περισσότερες ελευθερίες. Η πόλη γνώρισε την ύψιστη ακμή της τον 18ο αιώνα, όταν πλούσιοι έμποροι έχτισαν αρχοντικά, σχολεία και εκκλησίες.

Κάντε μια βόλτα στο πεζοδρομημένο κέντρο, έτσι για να «νιώσετε» την ατμόσφαιρα, να δείτε τα αρχοντικά που γλίτωσαν, καθώς και κάποια αξιόλογα νεοκλασικά. Κι επειδή όλα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, θα σας συνιστούσα να επισκεφθείτε τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο ναός έχει κτιστεί το 1664, έχει εξαίρετες τοιχογραφίες και ένα εξαίσιο δείγμα χρυσοκεντητικής, τον «Επιτάφιο Θρήνο», έργο του Γ. Κονταρή. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μία από τις πιο πλούσιες στην Ελλάδα με περισσότερους από 100.000 τόμους, χειρόγραφα, οθωμανικά φιρμάνια, πολλές σπάνιες εκδόσεις καθώς και τη «Χάρτα» του Ρήγα Φεραίου. Κάντε μια βόλτα στη συνοικία της Σκούρκας (προσοχή, προφέρεται «Σκ'ρκα») για να δείτε ή να αγοράσετε μπρούντζινα και μπακίρια. Και βεβαίως να ξέρετε πως η Κοζάνη έχει φήμη για τη βραδινή ζωή της, καθώς εδώ θα συναντήσετε πολλή νεολαία, ντόπιους και σπουδαστές.

Στη Σιάτιστα

Απέχει μόνον 28 χλμ. από την Κοζάνη και έχει διατηρήσει στοιχεία από τη γοητεία της εποχής της ακμής της, το 18ο και 19ο αιώνα. Αρχικά, οικογένειες από χωριά που βρίσκονταν στα νότια και στα ανατολικά της σημερινής της θέσης έχτισαν τη Γεράνεια. Αργότερα, χωρικοί από χωριά που βρίσκονταν στα βόρεια και στα δυτικά έχτισαν τη Χώρα. Ακόμα και σήμερα η Σιάτιστα χωρίζεται στη Χώρα και στη Γεράνεια. Η ονομασία προέρχεται μάλλον από το σλάβικο setsiam, που σημαίνει διαιρώ, χωρίζω και την κατάληξη -ιστα. Από το Σέτσιστα λοιπόν -χωρισμένη πόλη- προέρχεται το όνομά της, γιατί αποτελείται από δύο ξεχωριστές συνοικίες.

Κατά το 16ο και 17ο αιώνα η πόλη είχε αναπτύξει την αμπελουργία, την επεξεργασία δέρματος, τη γουνοποιία και την υφαντουργία. Εμποροι με τα προϊόντα του τόπου έφταναν από τη Βενετία μέχρι τη Ρουμανία και τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Τον 18ο αιώνα, οι γούνες, τα κρασιά και το περίφημο ρακί της Σιάτιστας είχαν μεγάλη ζήτηση στη Βιέννη, τη Μόσχα και τη Βουδαπέστη.

Οι έμποροι και οι τεχνίτες της Σιάτιστας αποτελούσαν μια εξαιρετικά εύρωστη οικονομική κοινότητα, που επηρεαζόταν από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, όπως θα δείτε και από τα αρχοντικά που έχουν σωθεί. Εκεί θα δείτε όχι μόνο τον πλούτο, αλλά και τον πολιτισμό των κατοίκων. Κτισμένα σαν κάστρα, τριώροφα και μεγάλα, έχουν το εσωτερικό τους διακοσμημένο με πολλή ευαισθησία και λεπτό γούστο. Ξυλόγλυπτα ταβάνια, πολύχρωμα τζάκια, τζάμια βιτρό κοσμούν τους εσωτερικούς χώρους, όλα αληθινά έργα τέχνης. Εχουν απομείνει μόνον 24 από αυτά τα κτίσματα, κάποια «ψιλο»-διατηρημένα και άλλα σε διάφορα στάδια εγκατάλειψης, απ' ό,τι μου είπαν, λόγω ελλείψεως χρημάτων. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως και μόνον για να δείτε αυτά τα αρχοντικά αξίζει να κάνετε όλο το ταξίδι.

Να επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Αγία Παρασκευή, τον μητροπολιτικό ναό της Σιάτιστας, που είναι κτίσμα του 1677. Θα δείτε υπέροχες τοιχογραφίες, ενώ στο νάρθηκα του γυναικωνίτη θα δείτε να απεικονίζονται αρχαίοι Ελληνες σοφοί (Σόλωνας, Πλούταρχος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης κ.ά.). Κάτι λέει αυτό για το μορφωτικό επίπεδο των Σιατιστινών τότε.

Σήμερα ο πληθυσμός της φτάνει τους 6.000 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με τη μεταποίηση και την εμπορία της γούνας και του δέρματος, ενώ το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σιάτιστας παράγεται ακόμη.

Περπατήστε λοιπόν τις ανηφόρες, τις κατηφόρες και τα καλντερίμια της όμορφης πολιτειούλας και θα ταξιδέψετε σε άλλες εποχές. Αν πάλι δεν είστε τόσο ρομαντικοί, μπορείτε να επισκεφθείτε τα κελάρια της Σιάτιστας και να δοκιμάσετε τα λιαστά κρασιά τους. Τέλος, αν δεν είστε καθόλου ρομαντικοί και θέλετε να παραμείνετε στην πεζή πραγματικότητα, τότε ψάξτε στα μαγαζιά της πόλης για δερμάτινα ή ακόμα και γούνες.

πηγή www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved