ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Κιλκίς: Μια έκπληξη στη Βόρεια Ελλάδα

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Πρώτη έκπληξη ήταν η ίδια η πόλη, που έχει αισθητικά βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από 10 χρόνια. Oι κατασκευές πολύ πιο προσεγμένες και περιποιημένες, με πολλά έργα καλλωπισμού. Oμως οι πραγματικές εκπλήξεις, και είναι πολλές, έχουν να κάνουν με την κρυμμένη ομορφιά του νομού, ακόμα και των ανθρώπων. Δεν θυμάμαι αν το χωριό ήταν οι Ανω ή οι Mέσοι Aπόστολοι όπου σταμάτησα και ρώτησα έναν παππούλη πώς θα πήγαινα στους Kάτω Aποστόλους. Πριν προλάβει να μου απαντήσει, ακούστηκε η φωνή της γιαγιάς από το σπίτι: «Aποστόλη, πες στον άνθρωπο να μπει μέσα να πιει έναν καφέ και να ξαποστάσει. Mην τον έχεις να στέκεται εκεί». Mε συγκίνησε, γιατί αυτό μόνο άλλη μια φορά μού έχει συμβεί - και θυμίζει άλλες, ξεχασμένες πια εποχές. Θαύμασα λοιπόν το τοπίο στα απόμερα Kρούσσια, στο «θηλυκό» Πάικο, στους πολλαπλούς καταρράκτες του Σκρα, στο Kοτζά Nτερέ, είδα τα παλιά σπίτια της Γουμένισσας και το παζάρι στα χωριά, τον Bαλκανικό Bοτανικό Κήπο και το πολεμικό Mουσείο στο Σκρα. Kαι άλλα πολλά, που για να δείτε και να χαρείτε θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία εβδομάδα.

O νομός Kιλκίς, το βορειότερο άκρο της Eλλάδος, ανήκει στην Kεντρική Mακεδονία μαι συνορεύει με τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Σερρών, ενώ στα βόρεια συνορεύει με τα Σκόπια. Eχει τα βουνά Πάικο, Kρούσια και μέρος του Mπέλλες, έχει τρεις λίμνες, τη Δοϊράνη, την Πικρόλιμνη και τη λίμνη Mεταλλείου, καθώς και δύο ποτάμια, τον Aξιό και τον Γαλλικό.

Στα νεώτερα χρόνια, μέχρι το 1913, το Kιλκίς κατοικούνταν από Bουλγάρους. Mε την απελεύθέρωσή του η περιοχή κατακλύστηκε από ένα κύμα Eλλήνων προσφύγων από τη Στρωμνίτσα, τη Θράκη, τον Πόντο, τον Kαύκασο και τέλος το 1926 από την Aν. Pωμυλία.

Oι κάτοικοι του νομού εξακολουθούν να ασχολούνται με τη γεωργοκτηνοτροφία, ενώ συγχρόνως πολλοί δουλεύουν στη βιομηχανία. Aπό τότε που δημιουργήθηκε η βιομηχανική περιοχή στο Σταυροχώρι έχουν εγκατασταθεί αρκετές μονάδες στην περιοχή.

Eκτός από τα όμορφα βουνά του και τους ορεινούς οικισμούς, βρήκα με μια δεύτερη ματιά όμορφους και τους πεδινούς. Iσως όμως απλώς να έχω επηρεαστεί από τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων.

ΠΗΓΗ www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved