ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

N. Ξάνθης: Τα μυστικά της Θράκης

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 «Ξάνθη, μικρή αρχόντισσα!» Είναι μία από τις πολύ όμορφες πόλεις της χώρας, η οποία, εκτός από τον τίτλο της αρχόντισσας, έχει και το χαρακτηρισμό της... αγρότισσας - λόγω του εύφορου κάμπου της! Μάλλον, για να το πω πιο σωστά, ήταν πάντα μια αγρότισσα που έγινε αρχόντισσα εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα, επειδή γνώρισε τεράστια οικονομική ακμή λόγω του καπνεμπορίου. Η Ξάνθη έχει μια πανέμορφη και πολύ ιδιαίτερη Παλιά Πόλη, που γνώρισε εκτεταμένη αναπαλαίωση από τις αρχές της δεκαετίας του '90, με πρωτοβουλία της τότε δημοτικής αρχής. Και ήταν τόσο επιτυχημένη, που μπορούμε να μιλάμε για μια... καινούργια Παλιά Πόλη με πολλή ζωή, την οποία πρέπει να περιδιαβείτε για να τη δείτε.

 Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Σε αυτήν τη ζωντανή πόλη των 52.000 ανθρώπων, θα βρείτε πολλές γραφικές γωνιές. Η κεντρική πλατεία με το ψηλό ρολόι-έμβλημα είναι ένα καλό σημείο να αρχίσετε την περιήγησή σας στην Ξάνθη, που δεν είναι μεγάλη σε έκταση και γυρίζεται εύκολα. Από την κεντρική πλατεία άνετα περνάτε στην Παλιά Πόλη. Oπως μαρτυρούν οι παλαιοί περιηγητές, η Παλιά Ξάνθη, για τα δεδομένα της εποχής, ήταν πολύ μοντέρνα πόλη. Βέβαια, παρόλο που τα κτίρια χτίζονταν κατά τα αυστηρά ευρωπαϊκά νεοκλασικά πρότυπα, η ρυμοτομία της πόλης διατηρούσε ακέραια τη σημειολογία της ελληνικής γειτονιάς. Tα σπίτια, δηλαδή, χτίζονταν σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο και τα πεζούλια που τα χώριζαν δεν λειτουργούσαν τόσο σαν σύνορο, όσο σαν άτυπο σημείο συνάντησης μεταξύ των κατοίκων.

«Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Τούρκους περί το 1375, πλήθη Γιουρούκων και Κονιάρηδων, που πλαισιώνονται από Αχήδες και Μπεχτασήδες, εγκαθίστανται στην πεδιάδα της Ξάνθης, η οποία, εκτός από την ακτή, σχεδόν εκτουρκίζεται. Την πεδιάδα ακολούθησε, κατά τον 17ο αιώνα, ο εξισλαμισμός της ορεινής περιοχής. Ωστόσο, για λόγους ασαφείς, η Ξάνθη παραμένει στα χέρια των Ρωμιών. Σε αντίθεση με τη στέρηση και τη φτώχεια των προηγούμενων τρομερών αιώνων, οι πλούσιοι πλέον έμποροι ανοικοδομούν μετά τον 18ο αιώνα τα σπίτια τους, με τρόπο που υπερβαίνει τις απλές στεγαστικές ανάγκες. Σ' αυτό ζητούν τη συνεργασία των λαϊκών μαστόρων, οι οποίοι ενσωματώνουν στην πλούσια παράδοσή τους τους τρόπους και τις αντιλήψεις που έρχονται από Ανατολή και Δύση, δημιουργώντας μια υβριδική αρχιτεκτονική.

«Η παλιά Ξάνθη είναι γεμάτη από λαϊκές βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, ρωμαϊκές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου και αρχοντικά των εμπόρων καπνού, που θέλουν να εντυπωσιάσουν, επιδεικνύοντας χλιδή και πλούτο σαν επιβεβαίωση της υπέρβασης της παλιάς τους φτώχειας. Η πολυμορφία του δομημένου περιβάλλοντος στην πόλη της Ξάνθης είναι ένα θαυμάσιο δείγμα της εξωστρέφειας και της συνέχειας του Ελληνισμού, του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της ύστερης Οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά και του «Levant», όπως αποκαλούσαν οι Δυτικοί Ευρωπαίοι το φολκλόρ της Ανατολής». (Περιοδικό Ελληνικό Πανόραμα, τεύχος 52). Στην Παλιά Πόλη, που συγκροτούν οι ρωμαίικοι μαχαλάδες, ο θαυμασμός των πλούσιων εμπόρων για τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα αποτυπώνεται στα κτίρια και τα σπίτια που κτίζουν και θυμίζουν την ιταλική Αναγέννηση, τον γερμανικό ακαδημαϊκό ρομαντισμό, τα αγγλικά μεσοαστικά και μεγαλοαστικά πλίνθινα σπίτια, το νεοκλασικισμό του νέου ελληνικού κράτους, τις κλιμακωτές απολήξεις των τοίχων κατά τον ολλανδικό και βορειογερμανικό τρόπο, τους γοτθικούς πύργους, την κεντροευρωπαϊκή art deco και τόσα άλλα.

ΑΝΑΤΟΛΗ Ή ΔΥΣΗ

Θυμάμαι χαρακτηριστικά το Λαογραφικό Mουσείο της Ξάνθης, ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου αιώνα που ανήκε σε κάποιον διάσημο καπνέμπορο της εποχής. Tο εξωτερικό του είναι ένα σύνηθες αυστηρό νεοκλασικό κτίριο, ενώ το εσωτερικό του έχει παραμείνει λίγο-πολύ ως είχε έναν αιώνα πριν, με τη διαφορά ότι τα αντικείμενα που θα δείτε δεν είναι πλέον χρηστικά, αλλά αποτελούν εκθέματα. Στο ισόγειο, εκτός από το καθιστικό, το γραφείο και τη μικρή βιβλιοθήκη, σε περίοπτη θέση βρίσκεται και ένα βιεννέζικο πιάνο, μέγα απόκτημα του κοσμογυρισμένου καπνέμπορου. Tους τοίχους κοσμούν ζωγραφιές Γερμανών ζωγράφων. Στον επάνω όροφο βρίσκονται οι κρεβατοκάμαρες με τα ζωγραφισμένα ταβάνια, αλλά και κάποια άλλα αντικείμενα, όπως καθρέφτες και παλιές φορεσιές. Σε αυτό το τόσο ευρωπαϊκό σπίτι θα καταλάβετε τι ακριβώς σημαίνει το πάντρεμα της Δύσης με την Aνατολή. Γιατί στην πίσω αυλή, ανάμεσα στις αυστηρές γωνίες της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, θα δείτε το καμπυλόγραμμο σχήμα ενός παραδοσιακότατου τουρκικού χαμάμ!

ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Από την παλιά μητρόπολη και πάνω, ανηφορίζοντας προς το βυζαντινό κάστρο, το σκηνικό αλλάζει. «Φεύγουν» τα εντυπωσιακά νεοκλασικά και αντικαθίστανται από μικρά ασβεστωμένα σπίτια κολλημένα μεταξύ τους, μεγάλα πεζούλια σε στενούς δρόμους, αδιέξοδα και σκαλιά, που όλα «σκεπάζονται» από το θόρυβο των παιδιών που τρέχουν και παίζουν. Είναι οι γειτονιές των μουσουλμάνων που θυμίζουν τα Aναφιώτικα της Πλάκας, όπως ήταν... κάποτε. Και υπάρχουν αρκετοί μουσουλμάνοι στην Ξάνθη, όπως και στη γειτονική Κομοτηνή. Ανθρωποι φιλειρηνικοί και εργατικότατοι, που ασχολούνται κυρίως με γεωργικές εργασίες, απόγονοι των βιαίως εξισλαμισθέντων Πομάκων. Τέλος, να σας θυμίσω πως η Ξάνθη είναι φημιστή για το παζάρι της, που γίνεται κάθε Σάββατο. Ντ. Κ.

Εκδρομή στο Νέστο

Με ορμητήριο την Ξάνθη, αποφασίζουμε να κινηθούμε προς τη γραφική Σταυρούπολη, σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την πόλη. Σκοπός μας είναι να γνωρίσουμε την περιοχή του ομώνυμου νομού, όπου «πρωταγωνιστεί» ο ποταμός Νέστος. Ο τελευταίος, που πηγάζει από την ορεινή περιοχή Ρίλα της Βουλγαρίας, περνάει στην Ελλάδα, στο ύψος της Ροδόπης, έπειτα από 94 χλμ. Κοντά στο Παρανέστι, ένα από τα τελευταία χωριά του νομού Δράμας στα σύνορα με το νομό Ξάνθης, ο ποταμός βγαίνει στα πεδινά, για να συνεχίσει την πορεία του ώς τη θαλάσσια περιοχή της Κεραμωτής του νομού Καβάλας. Μέρος αυτής της διαδρομής είναι και οι συνεχείς μαίανδροι του ποταμού από τη Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες, δηλαδή τα Στενά του Νέστου.

Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές της χώρας, η οποία, όμως, για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους καλύπτεται επίσης με το τρένο του ΟΣΕ (www.ose.gr, Τ/25420-22.233), χαρίζοντας στους επιβάτες του εικόνες μοναδικές: κάθετα βράχια αριστερά και δεξιά, το βουνό από πίσω και το ποτάμι στη μέση να ακολουθεί την αιώνια πορεία του. Την άνοιξη φυτρώνουν εδώ αγριολούλουδα, ενώ μεταξύ των κατοίκων των καθαρών του υδάτων είναι η βίδρα, ένα σπάνιο και προστατευόμενο είδος θηλαστικού (μοιάζει με φώκια), που, αν αντιληφθεί ανθρώπινη παρουσία, δύσκολα φανερώνεται! Δεν είναι, όμως, η μοναδική ιθαγενής της περιοχής. Πάμπολλα πουλιά, αλλά και η καφέ αρκούδα, ο ευρασιατικός λύγκας, λύκοι, αρκούδες και ζαρκάδια ζουν επίσης τριγύρω, συνιστώντας ένα εκπληκτικό οικοσύστημα.

Οι δραστηριότητες, πάντως, που μπορεί να κάνει κάποιος εδώ δεν περιορίζονται μόνο στην πεζοπορία στα Στενά του Νέστου. Με καλό οδηγό στην περιοχή τον ιδιοκτήτη του γραφείου Vistonis Outdoor Activities, Τάσο Αναστασιάδη, και... καταδρομική περιβολή (ορειβατικά παπούτσια, σακίδια στην πλάτη και λίγο νερό), και άλλο ένα μονοπάτι ανεβήκαμε, το οποίο βρήκαμε κατευθυνόμενοι οδικώς από τη Σταυρούπολη προς Κομνηνά - Λιβερά λίγο πριν από το τελευταίο χωριό, και στο εγκαταλελειμμένο χωριό Κρωμνικό φτάσαμε, και άγρια άλογα είδαμε -από απόσταση ασφαλείας, φυσικά-, και ορεινή ποδηλασία κάναμε - το τζιπ του Τάσου μάς περίμενε στο τέλος του μονοπατιού φορτωμένο ποδήλατα. Η πιο συγκλονιστική στιγμή της περιήγησής μας, πάντως, ήταν η σύντομη στάση μας στο κιόσκι, το οποίο προσεγγίσαμε από μονοπάτι που συναντήσαμε στη διαδρομή μας με το ποδήλατο -σε άσφαλτο πια- μεταξύ Κρωμνικού και Λιβερών. Η θέα αλλά και η αίσθηση από αυτό το σημείο είναι μαγικές: στα 900 υψόμετρο, με τους πρώτους μαιάνδρους του Νέστου στο βάθος και ένα ζευγάρι αρπακτικών να κάνουν σκέρτσα στον αέρα. Καταπληκτικό! Οπως και η τελευταία εμπειρία, βέβαια, που μπορεί να βιώσει κανείς στο Νέστο και που δεν είναι άλλη από το canoe-cayak ή το rafting. Μια εξαιρετική διαδρομή που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι από τη Σταυρούπολη ώς τους Τοξότες, δηλαδή μέσα από τα Στενά του Νέστου. Μια εμπειρία πραγματικά ενδιαφέρουσα και πέρα για πέρα διασκεδαστική. Απαραίτητη προϋπόθεση, να το επιτρέπει ο καιρός και... να το κάνουμε οργανωμένα: με επαγγελματία οδηγό και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (στολές, σωσίβια κ.λπ.). Κ. Β.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΣΣΑΛΟΥ
ΠΗΓΗ kathımerını.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved