ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Φαλακρό - Ροδόπη: Χορεύοντας στα χιόνια

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Mια περιήγηση από τις βορειοδυτικές υπώρειες του Φαλακρού στις νότιες απολήξεις της Ροδόπης, σε αυτή την υπέροχη κοιλάδα που σχηματίζει ο Νέστος, και από το χωριό Οχυρό μέχρι το Παρανέστι, εκεί όπου... έχει κράτος και εξουσία η φύση. Το 65% του Νομού Δράμας είναι ορεινό και δασωμένο. Τα τοπία που «φτιάχνονται», σε συνδυασμό με τα άφθονα νερά, είναι το κάτι άλλο. Εκεί θα βρούμε το μοναδικό δάσος σημύδας στην Ελλάδα (και το νοτιότερο στην Ευρώπη), το παρθένο δάσος του Φρακτού (μοναδικό στην Ευρώπη) και το δάσος ερυθρελάτης της Ελατιάς.

Αφετηρία του μεγάλου αυτού οδοιπορικού η πόλη της Δράμας, έδρα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, με το πανέμορφο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, τις παλιές καπναποθήκες και την πολύβουη αγορά της.

Ολες οι διαδρομές είναι σε άσφαλτο. Βέβαια, οι πολλοί δασικοί δρόμοι που υπάρχουν είναι η «χαρά» του 4x4. Από την άλλη μεριά, όμως, ο γερο-χειμώνας δεν συμπαθεί καθόλου αυτές τις δραστηριότητες. Σας συνιστώ σύνεση, για να μη μείνετε ως «πρεσβευτές» σε καμιά απόμερη λασπόλιμνη!

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ι. Δράμα - Βώλακας - Γρανίτης - Οχυρό - Κάτω Νευροκόπι - Λευκόγεια - Παγονέρι - Ποταμοί

Η εξόρμησή μας αρχίζει από τη βόρεια - βορειοδυτική μεριά του Φαλακρού, που πέραν των φυσικών του προσόντων έχει κι ένα εξαίρετο χιονοδρομικό κέντρο. (Εντός παρενθέσεως: υψόμετρο - απόσταση από τη Δράμα.)

Βώλακας (835 μ. - 36 χλμ.). Γραφικό και όμορφο χωριό με τις κεραμοσκεπές του και συνάμα ολοζώντανο, με 1.200 κατοίκους, χάρη και στη γειτνίασή του με το χιονοδρομικό (12 χλμ.). Παρότι αποτελεί το δεύτερο τη τάξει, μετά τη Δράμα, κέντρο τουριστικής υποδομής, τα έθιμα τηρούνται πιστά. Αξίζει να βρεθείτε στο Βώλακα στις 7 Ιανουαρίου για τους «Αράπηδες», κάτι μεταξύ σκυριανού καρναβαλιού και καστοριανών Ραγκουσαρίων, αλλά και το καλοκαίρι στη Γιορτή του Αγίου Πνεύματος.
Γρανίτης (800 μ. - 31 χλμ.). Κτισμένος στην κοιλάδα του ομώνυμου χειμάρρου. Παλαιότερα υπήρχαν εκεί λατομεία γρανίτη απ' όπου έβγαιναν τετράγωνες πέτρες (κυβόλιθοι) για το στρώσιμο των καλντεριμιών. Είναι ένας όμορφος οικισμός 100 κατοίκων με τουριστικές υποδομές που αναπτύσσονται.
Οχυρό (670 μ. - 41 χλμ.). Μπαίνοντας σε αυτό το μικρό αγροτικό χωριό στην άκρη του κάμπου Nευροκοπίου, θα δείτε στο αριστερό σας χέρι την είσοδο του οχυρού Λίσσε της περίφημης «γραμμής Mεταξά». Σε αυτό οφείλεται και η ονομασία του χωριού, όπου εκτός από αγρότες και πατάτες θα βρείτε και εξαίρετες ταβέρνες!
Κάτω Νευροκόπι (570 μ. - 43 χλμ.). Η μικρή πόλη των αντιθέσεων. Διά «θείας βουλήσεως» παρουσιάζει πολικές θερμοκρασίες. Από την άλλη, έχει «ζεστούς» και φιλικούς κατοίκους, θερμαντικά ποτά (τσίπουρο) και φαγητά όλο θερμίδες! Αν βρεθείτε εκεί ημέρα Τετάρτη θα απολαύσετε και το παζάρι που γίνεται.
Λευκόγεια (605 μ. - 50 χλμ.). Ενα συνηθισμένο αγροτικό χωριό που κατοικήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από πρόσφυγες του Πόντου, με μια πανέμορφη τεχνητή λίμνη που αξίζει να δείτε.
Παγονέρι (665 μ. - 61 χλμ.). Ιδιαίτερο χωριό με ιστορία και αισθητική. Τα σπίτια πετρόκτιστα και ευρύχωρα, σημάδι παλαιών καλών καιρών. Το όνομά του το πήρε από το κρύο νερό που βγάζουν οι δύο βρύσες του χωριού, η Επάνω και η Κάτω. Να το περπατήσετε.
Ποταμοί (390 μ. - 70 χλμ.). Παλιό κεφαλοχώρι που κατοικήθηκε και αυτό από πρόσφυγες. Είναι τόπος αγαπημένος για παραλίμνιους ψαράδες αλλά και κυνηγούς. Στα 15 χλμ., περίπου, βορειότερα των Ποταμών αρχίζει το δάσος της σημύδας, που είναι μεν προσβάσιμο αλλά από χωματόδρομους.

ΙΙ. Δράμα - Ταξιάρχες - Λιβαδερό - Σιδηρόνερο - Σκαλωτή - Δασικό Χωριό Ελατιάς

Από την πόλη της Δράμας κατευθυνόμαστε βόρεια για το δάσος της Ελατιάς και το Δασικό Χωριό. Η διαδρομή, ανάλογα με την εποχή, είναι ένας καταιγισμός χρωμάτων, ενώ περνάμε και τις λίμνες που σχηματίζει ο Νέστος.

Ταξιάρχες (400 μ. - 13 χλμ.). Το χωριό είναι γνωστό από τη γυναικεία Μονή της Αναλήψεως του Σωτήρος (Σίψας). Δεν βλάπτει να ανάψετε κανένα κεράκι!
Λιβαδερό (980 μ. - 25 χλμ.). Ενας συμπαθέστατος ορεινός οικισμός, πάνω στον κεντρικό δρόμο, με πυκνή βλάστηση από βελανιδιές, φουντουκιές και καστανιές. Το χωριό τελευταία απέκτησε κι έναν όμορφο ξενώνα.
Σιδηρόνερο (700 μ. - 46 χλμ.). Φτάνοντας στο χωριό έχετε ήδη «κουραστεί» να βλέπετε πράσινο και δεκάδες αγελάδες να βόσκουν ελεύθερες εκατέρωθεν του δρόμου. Κάντε όμως κουράγιο, γιατί έχει κι άλλο! Προσωπικά βρήκα το Σιδηρόνερο απολύτως του γούστου μου. Είναι το μέρος όπου μπορεί κάποιος να ησυχάσει. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την υλοτομία και την κτηνοτροφία.
Σκαλωτή (900 μ. - 57 χλμ.). Το τελευταίο χωριό που θα συναντήσουμε πριν μπούμε στην περιοχή του δάσους Ελατιάς, είναι απλωμένο σε κορυφές λόφων. Υστερα από περίπου 8 χλμ. αρχίζει το δάσος και 6 - 7 χιλιόμετρα πιο πέρα βρίσκεται και το Δασικό Χωριό.
Δάσος Ελατιάς. Eίναι ένα σχετικά νέο δάσος. H περιοχή της Eλατιάς μέχρι την εποχή του Eμφυλίου ήταν ένας εκτεταμένος βοσκότοπος, όπου έβοσκαν έως και 700.000 γιδοπρόβατα. H αναχώρηση των κοπαδιών από μόνη της στάθηκε αρκετή για να πυκνώσει το δάσος με δασική πεύκη. Bέβαια, βοήθησαν και τα πολλά αγριογούρουνα που, σκάβοντας με το ρύγχος τους τη γη, διευκόλυναν και επιτάχυναν την εγκατάσταση της δασικής πεύκης. Η χλωρίδα περιλαμβάνει πάνω από 700 είδη, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια για τη χώρα μας. Στα χαμηλά υψόμετρα θα συναντήσετε δάση δρυός. Λίγο ψηλότερα ακολουθούν δάση οξιάς και, τέλος, τα δάση των κωνοφόρων με ερυθρελάτη και δασική πεύκη. Η πανίδα της περιοχής είναι εξίσου πλούσια (καφετιά αρκούδα, αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι, αγριόγατες, αετοί, δρυοκολάπτες κ.ά).

ΙΙΙ. Δράμα - Παρανέστι - Θερμιά

Η έξοδος από την κοιλάδα του Νέστου βρίσκεται στο Παρανέστι. Επειδή οι δρόμοι μέσα στην κοιλάδα δεν είναι όλοι ασφαλτοστρωμένοι και επειδή ο χειμώνας στην περιοχή δεν αστειεύεται, θα ανεβούμε στα Θερμιά από το Παρανέστι (άσφαλτος γαρ).

Παρανέστι (39 χλμ. από τη Δράμα). Είναι στην ουσία ένα σχεδόν πεδινό χωριό, που η συγκατοίκησή του με τον Νέστο του έχει προσδώσει γραφικότητα. Από την άλλη μεριά, είναι ο ιδανικός τόπος για τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου για να χρησιμοποιηθεί σαν βάση εξόρμησης για να γνωρίσεις την περιοχή. Εχει δύο όμορφους ξενώνες και τιμιότατες και χορταστικές ταβέρνες! Και, βεβαίως, έχει 1.600 εύθυμους κατοίκους και ένα πολύ καλό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που σας προτείνω να επισκεφτείτε!
Θερμιά (51 χλμ.).Φανταστείτε τι σοκ παθαίνει ένας Ινδιάνος που βγαίνει από το δάσος και το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι μια παραγκούπολη. Ενα τέτοιο σοκ περιμένει κάθε επισκέπτη των Θερμιών. Και αυτό επειδή πολλοί πηγαίνουν εκεί για «ξεκαλοκαιριό». Κτίζουν ένα παράπηγμα και περνούν ένα καλοκαίρι κοντά στη φύση και στα ιαματικά λουτρά τους. Πλην της παραγκούπολης στα Θερμιά υπάρχουν και 4 θειούχες ιαματικές πηγές - στη μεγαλύτερη βρίσκεται και απομεινάρι αρχαίου λουτήρα. Στα Θερμιά τελειώνει η άσφαλτος και συνεχίζει χωματόδρομος. Μετά από 6 χλμ. υπάρχει διασταύρωση που πάει αριστερά για το δάσος της Ελατιάς και δεξιά για το παρθένο δάσος του Φρακτού, που ανακηρύχθηκε το 1980 «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

ΠΩΣ ΠΑΜΕ

Ο πιο ξεκούραστος τρόπος είναι με αεροπλάνο ώς την Καβάλα ή τη Θεσσαλονίκη και από εκεί να ενοικιάσετε αυτοκίνητο. Αν ωστόσο σκοπεύετε να «εξερευνήσετε» το νομό, καλύτερα να έχετε δικό σας μέσο μεταφοράς. Ιδανική περίπτωση είναι το 4x4, γιατί θα σας επιτρέψει να κάνετε πολλές διαδρομές. Aπό την Aθήνα η απόσταση μέχρι τη Δράμα είναι 680 «εύθυμα» χιλιόμετρα.

πηγή www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved