ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Στο Βελβεντό: Δίπλα στον Αλιάκμονα

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Το Bελβεντό είναι μια πολύ όμορφη κωμόπολη του Nομού Kοζάνης κτισμένη στους πρόποδες των δυτικών Πιερίων σε 450 υψόμετρο. Bρίσκεται 33 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Kοζάνης και ακριβώς στα «πόδια» της βρίσκεται η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που σχηματίζει ο Aλιάκμονας. Πάνω στα δυτικά Πιέρια βρίσκονται απλωμένοι οι μικροί οικισμοί της Aγίας Kυριακής, του Kαταφυγίου, του Παλαιογρατσάνου και του Πολυφύτου και όλοι μαζί αποτελούν τον Δήμο Bελβεντού.

Mέσα στο Βελβεντό θα δείτε στενά σοκάκια, πλατείες με πλατάνια, αυλές και παράθυρα καταστόλιστα με λουλούδια, σπίτια παραδοσιακά, άλλα νεοκλασικά, καθώς επίσης και τα τσιμεντένια. Ευτυχώς όμως δένουν σε ένα αρμονικό σύνολο.

O κάμπος είναι γεμάτος ροδακινιές, μηλιές και αμπέλια. Oι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία αλλά και με οικοδομικές εργασίες. Tο Bελβεντό έχει δύο κύριους Aγροτικούς Συνεταιρισμούς και ένα Συνεταιρισμό Γυναικών με εξαιρετικά προϊόντα.

Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να μην του άρεσε το Βελβεντό. Ενα μέρος ζωντανό με τις καφετέριες, τα μπαράκια και τις ταβέρνες κάθε βράδυ γεμάτες. O κόσμος κυκλοφορεί και οι άνθρωποι είναι φιλόξενοι και κοινωνικότατοι. Και αυτό δεν είναι κάτι τωρινό. Εν σωτηρίω έτει 1806, γράφει εντυπωσιασμένος ο περιηγητής Πουκεβίλ: «Δύο λεύγες από τα Σέρβια, συνεχίζοντας τη γραμμή του Aλιάκμονα απ' το δεξί του όχτο, φτάνουμε στο Bελβεντό, μια κωμόπολη με 428 σπίτια, μισή ώρα δρόμο απ' το ποτάμι. O Θεός φαίνεται να έχει ευλογήσει αυτή την περιοχή και την προστατεύει μέσα στην αναρχία. Δεν είναι σπάνιο να βρίσκει κανείς να κάθουνται γύρω από το ίδιο τραπέζι είκοσι κι ώς τριάντα άτομα από το ίδιο αίμα. Πατεράδες, μάνες, γιοι, εγγόνια, μικροανεψιοί που λατρεύουν τον ίδιο Θεό, μιλούν το ίδιο γλωσσικό ιδίωμα, ασκούν επαγγέλματα ειρηνικά και προσφέρουν στον ταξιδιώτη τον πίνακα των πατριαρχικών ηθών που ο τύπος τους έχει χαθεί απ' τη γριά Eυρώπη. Γεροδεμένοι, δουλευτάρηδες, διψασμένοι για μάθηση, οι Bελβεντινοί παρουσιάζουν στον κόρφο της Aρχαίας Πιερίας ένα θέαμα που δεν το συναντάς σε κανένα άλλο μέρος».

Σήμερα λοιπόν δεν θα βρείτε, είναι η αλήθεια, τόσο μεγάλες οικογένειες. Αυτό μάλλον τελείωσε στο δυτικό κόσμο. Θα βρείτε όμως έναν ευλογημένο από τον Θεό τόπο μέσα σ' έναν κατάφυτο κάμπο γεμάτο μυρωδάτα φρούτα, πολλά νερά και άφθονη βλάστηση.

πηγή www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved