ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Στις Πρέσπες το Φθινόπωρο

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ξεκινώντας από την Αθήνα και, γενικώς, από το Νότο, ο ακριτικός νομός Φλωρίνης, πόσω μάλλον οι Πρέσπες στα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας, χρειάζονται περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο για να τις επιλέξουμε ως προορισμό. Και το επικείμενο τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου είναι ιδανικό για να επιχειρήσει κανείς αυτήν τη μακρινή διαδρομή. Το φθινόπωρο, άλλωστε, ταιριάζει πολύ στο τοπίο των δύο λιμνών, χαρίζοντας στους επισκέπτες τους πολλή ησυχία, ωραία χρώματα και ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Συγχρόνως έχει κρύο, αλλά όχι τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και... σε αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες όπου καλέσαμε για πληροφορίες, η τιμή που μας έδωσαν είναι στα 50-60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. Καθόλου άσχημα, δηλαδή, για την εποχή και την περιοχή, όπου τα καλοριφέρ και τα τζάκια καίνε ήδη όλη την ημέρα.

Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα (οι Βρυγηίδες, όπως τις αποκαλούσαν στην αρχαιότητα) βρίσκονται στο λεγόμενο Τριεθνές, καθώς τα νερά και το τοπίο τους μοιράζονται μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και FYROM. Ανάμεσα στις δύο πρώτες η Μικρή (που διόλου μικρή δεν τη λες) και ανάμεσα και στις τρεις, με το μεγαλύτερο μέρος της να ανήκει στο FYROM, η Μεγάλη. Η Μεγάλη Πρέσπα -δίχως διάθεση υπερβολής- μοιάζει με θάλασσα. Η συνολική της επιφάνεια είναι 270 τ.χλμ. και η βαρκάδα στα νερά της γίνεται μονάχα αν το επιτρέπει ο καιρός. Οταν δεν έχει τρικυμία, δηλαδή. Οι βαρκάδες ξεκινούν από το μοναδικό παραλίμνιο χωριό της ελληνικής πλευράς, τους Ψαράδες, κινούνται στα ελληνικά ύδατα, και άρα δεν διαρκούν πολύ, ενώ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, περνώντας από πολύ παλιά προσκυνήματα και ασκηταριά. Στους Ψαράδες, βέβαια, δεν πάμε μόνο για βαρκάδα. Τους επισκεπτόμαστε επίσης για να τους περπατήσουμε και να τους γνωρίσουμε, μια και αποτελούν τον έναν εκ των δύο χαρακτηρισμένων παραδοσιακών οικισμών της περιοχής. Πλινθόκτιστα και περιποιημένα τα σπίτια τους με αποξηραμένες κατακόκκινες πιπεριές Φλωρίνης στις εισόδους, μια μόνο απ' τις εικόνες του χωριού.

Ο άλλος παραδοσιακός οικισμός είναι ο Αγιος Γερμανός, με τα παλιά σπίτια, ορισμένα εκ των οποίων εγκαταλελειμμένα εξήντα χρόνια τώρα, από το τέλος του Εμφυλίου, και μισογκρεμισμένα -υπάρχουν βέβαια και αρκετά καινούργια-, το «Παλιόρεμα» που τον διατρέχει, τα γεφύρια, τους νερόμυλους, το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Γερμανού (11ος αιώνας) πλάι στο νεότερο (19ος αιώνας), καθώς και το ναό του Αγίου Αθανασίου (18ος αιώνας)· όλα τους με ενδιαφέρουσες λαϊκότροπες αγιογραφίες.

Εδώ, λειτουργεί και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, απ' όπου ενημερώνεται κανείς για τη φύση και τις δραστηριότητες της περιοχής καθώς και για τις οργανωμένες οικοξεναγήσεις (Κέντρο Πληροφόρησης, Τ/23850-51.452, www.spp.gr). Στις Πρέσπες έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 είδη φυτών με δύο ενδημικά, 12 τύποι δασών, 17 είδη ιχθύων, εκ των οποίων τα 8 είναι ενδημικά, 22 είδη ερπετών και 260 είδη πτηνών. Η δε Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών μαθαίνουμε ότι από την αρχή της ίδρυσής της έχει εφαρμόσει μια σειρά δράσεων για την προστασία και τη διαχείριση συγκεκριμένων απειλούμενων ειδών πανίδας, αλλά και την αποκατάσταση των οικοτόπων τους, η υποβάθμιση των οποίων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή γι' αυτά. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι, ανάμεσα στις δράσεις της, ξεχωρίζουν η έρευνα και τα μέτρα διαχείρισης για την προστασία του αργυροπελεκάνου, τα οποία και οδήγησαν στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού. Σήμερα, η Πρέσπα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο, που ξεπερνά τα 1.200 ζευγάρια!

Επόμενες στάσεις ο Λαιμός, παλιό εμπορικό κέντρο και σημερινή έδρα του Δήμου Πρεσπών, με τα σχολεία του και τους 250 μόνιμους κατοίκους του, και ο Αγιος Αχίλλειος, το μικροσκοπικό νησάκι της Μικρής Πρέσπας, που τα τελευταία χρόνια ενώνεται με γέφυρα μήκους 630 μ. με τη στεριά και φιλοξενεί γύρω στους 20 κατοίκους. Μοναδική η απογευματινή βόλτα στο νησάκι, όπου, σε όποιο σημείο και να βρίσκεσαι, δεν χάνεις τη λίμνη ποτέ από τα μάτια σου. Το μονοπάτι περνάει από μισογκρεμισμένους και μη ναούς και εκκλησίες -ξεχωρίζουν φυσικά τα απομεινάρια της βασιλικής του Αγίου Αχιλλείου-, εδώ κι εκεί βόσκουν νωχελικά βραχυκέρατες αγελάδες-νάνοι και η ώρα περνάει. Ο ουρανός κοκκινίζει και ο ήλιος χάνεται πίσω από τα βουνά της Αλβανίας.

ΠΗΓΗ www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved