ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η Washington Post παραληρεί για τη Μάνη

Η Washington Post παραληρεί για τη Μάνη

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Το οδοιπορικό «ταξιδεύει» τους αναγνώστες στις ομορφιές της Μάνης με ένα μαγευτικό τρόπο, κάνοντας όποιον το διαβάσει να επιθυμεί να επισκεφθεί τον τόπο το συντομότερο δυνατόν.

link http://www.washingtonpost.com

Όπως αναφέρει στο άρθρο, ο συγγραφέας, θέλησε να κάνει μια οικογενειακή συγκέντρωση συνδυάζοντάς την με ένα ταξίδι. Θεώρησε ως κατάλληλο τόπο για αυτό τη Μάνη! Δίνει στο άρθρο, οδηγίες για το πώς μπορεί να φτάσει κάποιος εκεί, τι μπορεί να δει, αλλά και τα μαθήματα ζωής που παίρνει ο καθένας όταν επισκέπτεται τη Μάνη.

Ακολουθεί μία σύντομη μετάφραση του κειμένου, αλλά και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο.

«Στη Μάνη στην Ελλάδα, μια οικογενειακή επανένωση γεμάτο με Ζορμπά- μαθήματα ζωής» (On Greece’s Mani Peninsula, a family reunion filled with Zorba-like life lessons) Όλοι θέλαμε, πραγματικά, ένα ευχάριστο μέρος για μια οικογενειακή συγκέντρωση των 10 ημερών. Η γυναίκα μου και εγώ, ο αδελφός της και η σύζυγός του, και η 93 χρονών πεθερά μου. Πέντε άτομα με δεσμούς αίματος, γάμου και κοινή ιστορία, που συνήθως χωρίζονται από 10 ζώνες ώρας. Αυτό που κάναμε τελικά ήταν πολύ περισσότερο από ένα reunion.

Επειδή τα πεθερικά μου δεν θέλουν να ταξιδέψουν μακριά από το σπίτι τους στο Ισραήλ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούν στην Ελλάδα. Έψαξα σε ιστοσελίδες και βρήκαμε ένα κατάλληλο σπίτι στην Μάνη της Πελοποννήσου, όπου κανείς από εμάς δεν είχε πάει ποτέ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, το σπίτι ήταν σε μια μη τουριστική περιοχή, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την ακτή, γι 'αυτό θα χρειαζόμασταν ένα αυτοκίνητο για να πάμε στην παραλία ή σ΄ένα εστιατόριο, ή να βρούμε ένα ΑΤΜ. Μήπως όμως αυτά δε θέλουμε πραγματικά να κάνουμε; Η γυναίκα μου, η Betty, είχε άλλες ανησυχίες: Δεδομένης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τι θα κάναμε σε ένα μικρό χωριό; Θα είχαμε τις βασικές υπηρεσίες;

Εμείς συναντηθήκαμε με τα πεθερικά μου στο αεροδρόμιο της Αθήνας, στη συνέχεια οδηγήσαμε με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο όλη την Πελοπόννησο. Φτάσαμε στην Καλαμάτα (όπου φάγαμε εξαιρετικές ελιές) και από εκεί πήραμε ένα φιδωτό δρόμο δύο λωρίδων προς το νότο, με το Μεσσηνιακό κόλπο προς τα δεξιά, τα βουνά του Ταϋγέτου προς τα αριστερά. Είναι μια συναρπαστική εισαγωγή για τη Μάνη. Μια ώρα αργότερα, φτάσαμε στη Στούπα, μια πόλη παραλία και καλέσαμε την Deborah, μια Ιρλανδέζα που διαχειρίζεται το σπίτι ενοικίου….

….Είπε ότι είχε ζήσει στη Μάνη για χρόνια και είχε μεγαλώσει τα παιδιά της εκεί. Εκτός από τη διαχείριση των ακινήτων, νοικιάζει άλογα που έφερε από την Ιρλανδία(!) και προσφέρει μαθήματα ιππασίας. Ακολουθήσαμε την Deborah μέχρι το  Νεοχώρι, όπου τα σοκάκια ήταν μια τρίχα μεγαλύτερο από το αυτοκίνητο… Το Νεοχώρι, στο βαθμό που θα μπορούσαμε να δούμε, ήταν καθαρό και ήσυχο. Ίδιο με την απεικόνιση στην ιστοσελίδα και το ενοικιαζόμενο πέτρινο σπίτι ήταν πλήρως ανακαινισμένο και σύγχρονο στο εσωτερικό του.
Ρώτησα την Deborah για το ενδεχόμενο κλοπής και την ασφάλεια. "Μην ανησυχείτε για αυτό», είπε και έκλεισε το μάτι. "Μια μοίρα των φρουρών προστατεύει αυτό το σπίτι." Μετά την εγκατάστασή, συγκεντρωθήκαμε στο επάνω αίθριο, το οποίο έχει θέα στον κόλπο και τα βουνά. Ήπιαμε τσάι, απολαμβάνοντας το λάλημα των πετεινών, το μοναδικό ήχο στο χωριό.

Σταδιακά, αναγνωρίσαμε και άλλο ήχο: φωνές. Έξι γυναίκες διαφόρων ηλικιών είχαν εγκατασταθεί έξω από την πόρτα μας και μιλούσαν δυνατά!

Σκηνές από το "Ζορμπάς ο Έλληνας" έλαμψε από το μυαλό μου. Όπως αποδείχθηκε, οι γυναίκες συγκεντρώνονται εκεί κάθε απόγευμα για να τακτοποιήσουν τα λαχανικά και να συζητήσουν. Ντυμένες όπως οι ελληνίδες χήρες, στα μαύρα, μιλούσαν καθαρίζοντας άνθη κολοκυθιού. Ήθελα να πω  kalimera (καλημέρα), στη συνέχεια όμως διόρθωσα τον εαυτό μου: kalispera (καλό απόγευμα). Οι γυναίκες, απάντησαν με χαμόγελα και ξεκίνησαν τις ερωτήσεις. Δυστυχώς, είχα εξαντλήσει τις γνώσεις μου στα ελληνικά, έτσι χαμογέλασα βλακωδώς και ανασήκωσα τους ώμους.

Πριν από το ταξίδι, είχα διαβάσει το βιβλίο του 1950 Πάτρικ Λι Φέρμορ, το «Mani: Travels in the Southern Peloponnese," μια λυρική, έμαθε, αγαπώντας πορτρέτο των Μανιατών, οι οποίοι, ο συγγραφέας γράφει, έχουν επιζήσει από το θάρρος, την εφευρετικότητα και την άγρια ανεξαρτησία .

Την επόμενη μέρα, εμπνευσμένο από τον ατρόμητο Φέρμορ, ξεκίνησα την αυγή πεζοπορία κατά μήκος ενός και μόνο «μονοπάτι - γαιδάρου» - ένα στενό μονοπάτι στρωμένο με επίπεδες πέτρες από περίεργα μεγέθη. Μέρος της διαδρομής από το Νεοχώρι μέχρι το γειτονικό χωριό ήταν χορταριασμένα, ακανθώδες και κατάφυτη. Η μυρωδιά του φασκόμηλου ήταν όλα γύρω, και κυκλάμινα είχαν φυτρώσει ανάμεσα στα βράχια. Ψηλότερα, η διαδρομή συνόρευε με ελαιώνες.

Όλα αυτά είχαν μια σκληρή, έντονη ομορφιά. Χρειάστηκε μια ώρα για να περπατήσετε μέχρι την Καστανιά. Κοντά στην πλατεία του χωριού, μια γυναίκα στεκόταν σε ένα πέτρινο τοίχο και μάζευε σύκα από ένα δέντρο δίπλα σε ένα σπίτι που έμοιαζε εγκαταλελειμμένο. Στην πλατεία, οι άνδρες καθόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους σε δύο παρακείμενα ταβέρνες, μιλώντας και πίνοντας ρετσίνα ή καφέ…

…Σε κάθε χωριό, σχεδόν όλη τη διαθέσιμη γη τη χρησιμοποιούν για την παραγωγή τροφίμων. Σε κάθε πίσω αυλή υπήρχαν κολοκυθάκια ή πεπόνια, ένα αμπέλι, οπωροφόρα δέντρα, ελιές, σειρές λαχανικά.  Συχνά, τριγύρω υπήρχαν κότες.

Στις επόμενες ημέρες, είδα ότι κάθε χωριό στη Μάνη είναι μοναδικό, αλλά όλα έχουν τουλάχιστον δύο κοινά: κάποια γεωργική αυτοδυναμία, και οι άνδρες - γυναίκες κάθονται σε ταβέρνες, μιλάνε, πίνουν και γελάνε.
Ο ρυθμός των ημερών

Για τους πέντε μας, οι περισσότερες ημέρες είχαν τον ίδιο ρυθμό: Ενώ η Μπέτυ και τα πεθερικά μου κοιμόντουσαν, εγώ πίσω από το σπίτι, έτρωγα τα ζεστά δημητριακά μου και τον καφέ μου. Την ίδια στιγμή, η αδελφή μου θα περπατούσε μέχρι τον κοντινό φούρνο για ένα ζεστό φρεσκοψημένο ψωμί.
Θα καθόμασταν στην κάτω αυλή, που σκιάζεται από ένα αμπέλι, και θα τρώγαμε ντομάτες, γιαούρτι, τυρί και σταφύλια που κρέμονται πάνω από το κεφάλι…

…Νωρίς το απόγευμα θα πηγαίναμε στην παραλία. Αμμώδεις παραλίες της Στούπας ήταν παχιά άμμος με ομπρέλες. Προτιμούσαμε και την παραλία Πανταζή, νότια του Αγίου Νικολάου. Η Πανταζή είναι βότσαλο και χωρίς πολύ κόσμο και διαθέτει ένα σνακ μπαρ, δημόσιες τουαλέτες και σκιερά δέντρα: Είναι ένα τέλειο μέρος για να διαβάσουμε, διακόπτοντας για μια περιστασιακή βουτιά στα ζεστά νερά…

…Κάθε μέρα περιμέναμε  την ημερήσια συγκέντρωση έξω από την πόρτα μας. Κάθε φορά που οι γείτονες εμφανιζόντουσαν, η αδελφή μου φώναζε: "Ακούσατε! Ακούσατε! Η Βουλή των κυριών του Νεοχωρίου συνεδριάζει!" …

…Μια ώρα νότια από το Νεοχώρι, τα σπήλαια του Δυρού, τα οποία θα διασχίσεις εν μέρει με πλοίο, είναι αρκετά εντυπωσιακά, ακόμη και χωρίς τους μύθους. Αλλά μέσα, σέρνοντας τα δάχτυλά σας στο δροσερό νερό, είναι δελεαστικό να φανταστείτε τον Ορφέα να προσπαθεί να οδηγήσει την αγαπημένη του Ευρυδίκη στον Κάτω Κόσμο.

Πιο κάτω στη Μάνη είναι το χωριό της Βάθειας. Η Βάθεια μοιάζει σαν μια συλλογή από καραμελομένου χρώματος πέτρινους πύργους. Μετά ανεβαίνοντας θα βρείτε δεκάδες ορθογώνια οικοδομήματα τριών και τεσσάρων ορόφων, που κάποτε ήταν οικογενειακά φρούρια…

…Ένας γάμος; Σε ένα χωριό φάντασμα γνωστό κυρίως για τις βεντέτες του; Ναι! Ήταν εκεί:η νύφη, ο γαμπρός, οι επισκέπτες, ιερέας, τα τρόφιμα, διακόσμηση, μπαλόνια, μουσική - μια χαρούμενη γιορτή σε εγκαταλελειμμένα χωρία και μπαλκόνια…

…Είχαμε πάει στη Μάνη καθαρά από τύχη, για μια οικογενειακή συγκέντρωση. Αλλά καθώς οι μέρες περνούσαν - πάρα πολύ γρήγορα! - Κατάλαβα ότι είναι αδύνατο να δαπανούμε χρόνο εκεί και να μην μάθουμε τουλάχιστον μερικά μαθήματα ζωής.

ΠΗΓΗ  tsegkanews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved