ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Στα δάση της Δράμας

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Στις αρχές του φθινοπώρου, η φύση στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού Δράμας είναι μια «ραψωδία» χρωμάτων. Εχοντας όμως μόνο δύο ημέρες στη διάθεσή μας, εξερευνήσαμε όσο περισσότερα από τα δάση και τους καταρράκτες της περιοχής μπορέσαμε. Και συναντήσαμε κωνοφόρα μοναδικά στο είδος τους, ύψους έως και 60 μέτρων και ηλικίας ακόμα και 300 ετών(!), καθώς και ποικιλία πανίδας. Εδώ άλλωστε ζουν από λαγοί, σκίουροι και ελάφια μέχρι και καφέ αρκούδες.

Στο Παρανέστι φτάσαμε κάποια στιγμή αργά το απόγευμα, οδηγώντας το γνωστό «θηρίο» Suzuki Grand Vitara 2.4. Το ταξίδι μας από την Αθήνα ήταν άνετο λόγω των εξαιρετικών αναρτήσεων του αυτοκινήτου, αλλά μακρύ. Είχαμε διανύσει, εξάλλου, 690 χλμ. μέχρι το Παρανέστι, που θα ήταν το ορμητήριό μας· το χωριό, που απέχει 42 χλμ. από τη Δράμα, αριθμεί περίπου 1.200 κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργοκτηνοτροφία και την υλοτομία, δύο ωραίους ξενώνες, σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς και κοιτάσματα ουρανίου, αν πιστέψει κανείς το Διαδίκτυο!

Εδώ βρήκαμε κι εμείς θαλπωρή, καλά δωμάτια και πεντανόστιμο φαγητό στον ξενώνα Νέσσος, όπου μείναμε, και μετά το πλήρες δείπνο μας πήγαμε κατευθείαν για ύπνο.

Η ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ

Πρωινή έγερση (στις 7, παρακαλώ), εξαιρετικό πρωινό, μια μικρή άσκηση επί χάρτου, γέμισμα του ρεζερβουάρ διά παν ενδεχόμενον, και δρόμο. Το δρομολόγιό μας θα ήταν προς Φράγμα Πλατανόβρυσης, ιαματικές πηγές Θερμιών, δασικό χωριό Ελατιάς, Σκαλωτή, φράγμα Θησαυρού και μέσω φράγματος Πλατανόβρυσης πίσω στο Παρανέστι.

Ο δρόμος μέχρι τα Θερμιά είναι άσφαλτος και η διαδρομή αρκετά γραφική. Στα 6 χλμ. από το Παρανέστι, περνάμε πάνω από μια στρατιωτική γέφυρα και αμέσως μετά ο δρόμος χωρίζει. Δεξιά για Διπόταμα (την επομένη θα πηγαίναμε εκεί) και αριστερά για Θερμιά. Αριστερά πάμε εμείς και στα 13 χλμ. βλέπουμε μέρος της τεράστιας λίμνης που δημιούργησε ο «εγκλωβισμένος» Νέστος. Σχεδόν αμέσως βλέπουμε και το φράγμα της Πλατανόβρυσης. Και τα δύο φράγματα του Νέστου έχουν κατασκευαστεί πρωτοποριακά από σκυρόδεμα ανακατεμένο με τέφρα από τους λιγνίτες της Πτολεμαΐδας. Πρόκειται για ελληνική ευρεσιτεχνία, που δίνει ένα εξαιρετικά ανθεκτικό τελικό προϊόν, για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Ο δρόμος συνεχίζει μέσα από πολλές στροφές αλλά και δάση από κρανιές. Πουθενά δεν έχω δει τόσο πολλές κρανιές συγκεντρωμένες. Στα 26 χλμ. από το Παρανέστι συναντάμε στα δεξιά ένα ωραιότατο μονότοξο παλιό γεφύρι. Η Κατερίνα κατεβαίνει για να τραβήξει φωτογραφίες κι εγώ για να χαζέψω τη φύση, αλλά και να «ληστέψω» μια βατομουριά με μεγάλα και «τσουπωτά» βατόμουρα. Μετά από 9 χλμ. φτάνουμε στις ιαματικές πηγές Θερμιών, όπου μπροστά στο θέαμα που αντικρίζουμε η Κατερίνα αναφωνεί: «Ελλάς, το μεγαλείο σου!».

Μπροστά μας, ή καλύτερα εκατέρωθεν του δρόμου, υπάρχει μια μικρή ντενεκεδούπολη, κάτι σαν λατινοαμερικανική φαβέλα, ενώ βλέπουμε και αρκετό κόσμο να κυκλοφορεί με μπουρνούζι, μισοντυμένος ή με μισοφόρια. Η Κατερίνα τράβηξε μερικές φωτογραφίες και φύγαμε γρήγορα από αυτό το αγλάισμα του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Λίγο έξω από τα Θερμιά, ευτυχώς, αρχίζει ο χωματόδρομος και το βασίλειο των δέντρων. Ο χωματόδρομος είναι πολύ βατός, νομίζω, ακόμα και για ένα απλό Ι.Χ. Μετά από 5 χλμ. ο δρόμος πάλι χωρίζει. Δεξιά για Παρθένο Δάσος και αριστερά για Ελατιά. Πάλι αριστερά εμείς, επειδή δεν είχαμε προνοήσει να πάρουμε άδεια από το δασαρχείο. Τώρα πια βρισκόμαστε για τα καλά στο δάσος. Κι εκεί που χαζεύουμε τη γύρω φύση, ένα τεράστιο ελάφι βρέθηκε ξαφνικά μπροστά μας. Κοκάλωσα το αυτοκίνητο, όσο πιο απαλά μπορούσα, στα 10 μέτρα από το ακίνητο ελάφι. Η Κατερίνα πήγε να σηκώσει τη μηχανή της κι εκείνη ακριβώς τη στιγμή άρχισε να «εφαρμόζεται» ο νόμος του Μέρφι. Το λουρί της μηχανής μπλέχτηκε λίγο με το κουμπί της έντασης του ραδιοφώνου και το ελάφι δεν μπόρεσε ούτε για δευτερόλεπτα να αντέξει στη διαπασών τη φωνή του Θηβαίου στο «Προσοχή στο γορίλλα»! Η Κατερίνα ήταν έτοιμη σχεδόν να βάλει τα κλάματα.

Μετά από αρκετά χιλιόμετρα (περίπου 24) βρήκαμε πινακίδα που πήγαινε αριστερά προς Μέγα Ρέμα και την ακολούθησα για λόγους εξερευνητικούς. Εκεί δεν βρήκαμε ελάφια, αλλά πολλούς σκίουρους, ένα κοπάδι αγριόγαλους και ένα υπέροχο τοπίο. Ολα αυτά βοήθησαν την Κατερίνα να ξεχάσει. Γυρίσαμε πίσω στον κεντρικό δρόμο και συνέχισα για το δασικό χωριό, το οποίο προσεγγίσαμε μετά από 17 χλμ. υπέροχης διαδρομής. Τα μεγάλα και επιβλητικά οικήματα είναι ιδιοκτησία της Δασικής Υπηρεσίας και χρησιμοποιούνται, πλην των άλλων, και για φιλοξενία επισκεπτών. Η φιλοξενία παρέχεται δωρεάν, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί εγκαίρως η διαμονή από το Δασαρχείο Δράμας. Το «χωριό» βρίσκεται στη θέση ενός παλιού τσελιγκάτου, στην τοποθεσία που είναι γνωστή ως «Καλύβια Κούτρα». Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται το παλιό δασικό εργοτάξιο, σε ένα μικρό λιβάδι με παλιά εγκαταλελειμμένα οικήματα. Πιο κάτω, στο δρόμο για Σκαλωτή, αρχίζει πάλι η άσφαλτος, που έχει όμως πολλά δύσκολα σημεία και θέλει πολλή προσοχή αν είστε με συμβατικό Ι.Χ.

Η Σκαλωτή είναι ένα όμορφο χωριό με λίγους κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Σταματήσαμε εκεί για φαγητό στην ωραιότατη ταβέρνα «Το Ξύλινο», επειδή, ως γνωστόν, την πείνα κανείς αντρειωμένος δεν νίκησε ποτέ!

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved