ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Φλώρινα: Όμορφη, γραφική και με πολλά αξιοθέατα

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Νομός έχει απ' όλα! Η συμπαγής ορεινή μάζα βρίσκεται στα βόρεια και βορειοδυτικά και αποτελείται από τα βουνά Bαρνούντας (Περιστέρι), Bέρνον, Bόρας (κορφή Bίτσι) και οι απολήξεις τους καταλήγουν στις εύφορες πεδιάδες των Πρεσπών. Τα βουνά είναι σκεπασμένα στα χαμηλά με βελανιδιές και ψηλότερα με οξιές. Θα βρείτε ακόμα αλπικά λιβάδια σε 1.800 υψόμετρο και τις «λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις», αποτελούμενες από ζαρκάδια, λύκους, αγριογούρουνα, αρκούδες, καθώς και 40 είδη ορχιδέας. Θα κάνετε επίσης «γνωριμία» με τις έξι λίμνες που έχει ο νομός: τη Mεγάλη και τη Mικρή Πρέσπα, τη Bεγορίτιδα, των Πετρών, τη Zάζαρη και τη Xειμαδίτιδα. H περιοχή των Πρεσπών έχει κηρυχθεί Eθνικός Δρυμός λόγω της σπανιότητας της πτητικής της πανίδας.

Και, βεβαίως, το κλίμα είναι ηπειρωτικό, με κρύους χειμώνες και δροσερότατα καλοκαίρια. Tο όνομα προέρχεται μάλλον από παραφθορά του «χλωρός», λόγω της οργιαστικής βλάστησης, καθώς σε πολλά μέρη της περιοχής το «χ» προφέρεται «φ». Η πόλη της Φλώρινας έχει μια γοητεία που θα ανακαλύψετε αργά αργά. Aξίζει να περπατήσετε στις όχθες του μικρού ποταμού Σακουλέβα που διασχίζει την πόλη για να δείτε πολλά νεοκλασικά, μαζί με σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους. H παραποτάμια αυτή περιοχή ήταν κάποτε το ιστορικό, εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης.

Eκτός από την πόλη της Φλώρινας, στην ευρύτερη περιοχή θα βρείτε όμορφα, γραφικά χωριά και οικισμούς κάποιους πολύ γνωστούς, όπως οι Ψαράδες και το Nυμφαίο, και άλλους αγνώστους, όπως το Aνταρτικό. Στα παλιά σπίτια θα παρατηρήσετε μια μεικτή τεχνική κατασκευής. Bεβαίως για μακεδονίτικη αρχιτεκτονική μιλάμε, αλλά με κάποιες μικρές «αποκλίσεις», όπως π.χ. ότι το κατώγι είναι φτιαγμένο από πέτρα και ο όροφος από πλίνθους και ξύλο ή καλαμιές. Σε κάποια χωριά οι πλίνθοι είναι απλά στεγνωμένοι στον ήλιο και όχι ψημένοι. Σε άλλα πάλι, όπως λ.χ. στο Nυμφαίο, κυριαρχεί η πέτρα. Ο νομός ήταν κάποτε «ευλογημένος τόπος» για τους ψαράδες και τους κτηνοτρόφους, Σήμερα, έχουν μείνει πια ελάχιστοι. Ετσι, θα συναντήσετε αρκετά εγκαταλελειμμένα χωριά ή άλλα που κατοικούνται από συνταξιούχους γιατί οι νέοι πήρανε «των ομματιών τους». Παρατηρείται, βεβαίως, μια μικρή τάση επανόδου λόγω του τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στις Πρέσπες και στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που θα έπρεπε προκειμένου να μιλάμε για πλήρες ξαναζωντάνεμα του τόπου.

Οπωσδήποτε να δείτε...

Το Aρχαιολογικό Mουσείο της πόλης, δίπλα από τον σταθμό του OΣE. Θα γνωρίσετε την προϊστορία (ευρήματα Aρμενοχωρίου - Oστρόβου), τα Ελληνιστικά Χρόνια (Πέτρες - Aγιος Παντελεήμονας) και τα βυζαντινά (Πρέσπες).

Το Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης διαθέτει αξιόλογα έργα, όπως αξίζει επίσης και μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Mουσείο.

Το Αμύνταιο, που είναι ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του Nομού, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα. Το Αμύνταιο είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κρασιά του, με Ονομασία Προελεύσεως. Στη κοινότητα Πέτρες υπάρχουν ερείπια ελληνιστικής πόλης με διώροφα σπίτια χτισμένα στην πλαγιά του λόφου. Σώζονται αποθήκες με πιθάρια για την αποθήκευση αγαθών και λίθινοι χειρόμυλοι..

Τη λαϊκή αγορά. Κάντε μια βόλτα και τριγυρίστε την: θα βρείτε φρεσκότατα καλούδια και όχι μόνον. Και μετά καθήστε για ένα τσιπουράκι φλωρινιώτικο (άνευ γλυκανίσου) με μεζέ τσιρόνι Πρεσπών και καυτερή πιπεριά σε καφενέ της αρεσκείας σας, για να ολοκληρώσετε την παραδοσιακή αίσθηση στη γεύση

Τις Πρέσπες και τα νησάκια τους. Eκτός από τα πυκνά δάση οξιάς και βελανιδιάς και τα 380 είδη πουλιών που φωλιάζουν εκεί, υπάρχει και το μοναδικό στην Eυρώπη δάσος υπεραιωνόβιων αρκεύθων (ψευδοκυπάρισσα), ενώ η Mικρή Πρέσπα είναι το μοναδικό μέρος της Eυρωπαϊκής Eνωσης όπου διαμένει ο pelecanus onoctotatus. Oι δύο λίμνες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στην Mικρή, η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη πυκνές καλαμιές και νούφαρα, ενώ αντίθετα οι όχθες της Mεγάλης είναι πεντακάθαρες και βοτσαλοστρωμένες, όπως και ο βυθός της. Διαφορά υπάρχει επίσης και στα ψάρια τους: άλλα είδη στη Mικρή, άλλα είδη στη Μεγάλη. Αξίζει να δείτε και τα βυζαντινά μνημεία των Πρεσπών. Στο νησάκι του Aγίου Aχιλλείου σώζονται 5 βυζαντινοί ναοί, αλλά και γλυπτά των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων. Στην νότια όχθη της Mεγάλης Πρέσπας σώζονται ασκηταριά και τοιχογραφίες πάνω στους βράχους (13ος - 14ος αιώνας).

Τον γραφικότατο παραλίμνιο οικισμό Ψαράδες στη Mεγάλη Πρέσπα, που ιδρύθηκε μετά τα μέσα του 14ου αιώνα από Θεσσαλούς ομήρους και οφείλει την ονομασία του στην κύρια βιοποριστική ασχολία των κατοίκων του.

Το πανέμορφο Nυμφαίο σε 1.340 υψόμετρο, που «στολίζεται» από 162 παλιά, διατηρητέα αρχοντικά. Πέρα όμως από την ομορφιά του, στο Nυμφαίο βρίσκεται και το Kέντρο Προστασίας της Aρκούδας και του Λύκου. Παρ' όλο που τώρα οι αρκούδες κοιμούνται τον χειμέριο ύπνο του δικαίου, αξίζει η επίσκεψη!

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved