ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Όλυμπος: Θεϊκό προσκύνημα στο βουνό των θεών

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 Oι πεζοπορικές διαδρομές που οδηγούν στην κορυφή του Ολύμπου έχουν η καθεμία τη δική της ομορφιά. Η κλασική θεωρείται αυτή που ξεκινά από τα Πριόνια (1.100 μ.), περνάει από το καταφύγιο του Σπήλιου Αγαπητού και φτάνει στην κορυφή, τον Μύτικα. Μια δεύτερη διαδρομή που, κατά τη γνώμη μας, κερδίζει σε ομορφιά, ξεκινά από τη θέση Γκορτσιά (ή Διασταύρωση) στο 14ο χλμ. Λιτόχωρου - Πριονιών και περνάει από το εντυπωσιακό αλπικό τοπίο στο οροπέδιο των Μουσών πριν καταλήξει στην κορυφή.

Οι περισσότεροι πεζοπόροι αφιερώνουν δύο ημέρες. Την πρώτη φτάνουν μέχρι τα καταφύγια και τη δεύτερη επιχειρούν την ανάβασή τους στην κορυφή του Μύτικα. Η ανηφορική πορεία είναι εξαντλητική και διαρκεί 3 - 4 ώρες μέχρι το καταφύγιο του Αγαπητού και 4 - 5 ώρες μέχρι το οροπέδιο των Μουσών. Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις, η πορεία μέσα από πυκνά δάση με μαύρη πεύκη, ρόμπολα και οξιές και στη συνέχεια το περπάτημα στο αλπικό τοπίο με την πανοραμική θέα σε ανταμείβουν.

Το καταφύγιο του Αγαπητού στην πρώτη περίπτωση και τα καταφύγια του Κάκαλου (2.650 μ.) και του Γιόσου Αποστολίδη (2.720 μ.) στο οροπέδιο των Μουσών στη δεύτερη περίπτωση είναι ανοιχτά το καλοκαίρι και προσφέρουν, εκτός από διανυκτέρευση, εξαιρετικό φαγητό, χάρη στους ανθρώπους που τα φροντίζουν. Η πορεία μέχρι τα καταφύγια απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, όμως, εάν θέλετε να φτάσετε μέχρι την κορυφή, καλό θα ήταν να διαθέτετε κάποια ορειβατική εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, άκρως απαραίτητη είναι η κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, αλλά και η ενημέρωση όσον αφορά τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Το συναίσθημα της κατάκτησης της ψηλότερης κορυφής της Ελλάδας (2.917 μ.) δύσκολα περιγράφεται! Η ελληνική σημαία ανεμίζει και μέσα σε ένα κουτάκι από τσίγκο σάς περιμένει το βιβλίο όπου θα γράψετε το όνομα, την ημερομηνία και τα συναισθήματά σας (αν και οι «αυστηροί» ορειβάτες λένε ότι πρέπει να γράψεις μόνο το όνομα και την ημερομηνία).

Η κορυφή του Μύτικα κατακτήθηκε από τους Χρήστο Κάκαλο, Fred Boissonnas και Daniel Baud-Bovy το 1913. Ακόμα όμως και σήμερα, η κατάκτησή της απαιτεί προσοχή και σύνεση. Οποια πλευρά και αν επιλέξετε για να προσεγγίσετε τη βάση του Μύτικα (από το οροπέδιο των Μουσών ή το καταφύγιο του Αγαπητού), θα συναντήσετε αρκετές πλάκες με ημερομηνίες από ατυχήματα που μπορεί να σας τρομάξουν - αλλά τα περισσότερα έχουν συμβεί χειμώνα, λόγω των χιονοστιβάδων που πλήττουν την περιοχή. Καλό βέβαια είναι, ακόμα και το καλοκαίρι, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την ανάβαση στο λούκι του Μύτικα. Λόγω της διέλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών, είναι συχνό το φαινόμενο της πτώσης πετρών από τους αναβάτες. Εμείς θα σας προτείναμε να φοράτε απαραιτήτως κράνος, να κρατάτε αποστάσεις από τους προπορευόμενους και οι κινήσεις σας να είναι προσεκτικές και ζυγισμένες.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Αξίζει να περπατήσετε λιγότερο ή περισσότερο στο καταπράσινο φαράγγι του Ενιπέα, να οδηγήσετε μέχρι την Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου, λίγο πριν από τα Πριόνια, και να επισκεφτείτε τον ιδιαίτερα αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο στο Δίον καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο, όπου φιλοξενείται η ύδραυλις του Δίου, το παλαιότερο μουσικό όργανο τέτοιου τύπου, εξέλιξη του οποίου αποτελεί το εκκλησιαστικό όργανο της Δυτικής Εκκλησίας (Τ/23510-53.206). Εάν πάλι σας έλειψε η θάλασσα, οι αμμουδιές του Λιτόχωρου είναι δίπλα σας.

πηγή www.kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved