ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Νομός Ημαθίας: Χειμωνιάτικες εξορμήσεις γύρω από τη Νάουσα

Rating:
( 0 Rating )

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Θα μπορούσε να είναι ιδανικός προορισμός για σκι και μόνο, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση όχι από ένα μόνο, αλλά από δύο χιονοδρομικά κέντρα: του Κάτω Βερμίου (Σέλι) και των 3 - 5 Πηγαδιών. Θα μπορούσε εξίσου να χαρακτηριστεί γαστριμαργικός προορισμός, με πεντανόστιμη κουζίνα, εξαιρετικές πίτες, απολαυστικά γλυκά και τη συνοδεία του μεθυστικού Ξινόμαυρου, δημοφιλέστατου σε Ευρώπη και Αμερική ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Oσο για την πέψη, η πόλη προσφέρεται για ωραιότατες διαδρομές εντός και εκτός των στενών της πλαισίων, με πλούσια Φύση, πολλά νερά και ένα όνομα με μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, καταγεγραμμένη σε ευρήματα και μνημεία.

Η Νάουσα βρίσκεται στους πρόποδες του Ανατολικού Βερμίου, σε απόσταση 90 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, 20 από τη Βέροια και 30 από την Εδεσσα. Ο ομώνυμος δήμος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του Νομού Ημαθίας, κατόπιν της διοικητικής συνένωσης με τις πρώην κοινότητες Αρκοχωρίου, Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου και Στενημάχου, και έχει πληθυσμό που αγγίζει τους 23.000 κατοίκους.

Στην αρχαιότητα, η περιοχή του Βερμίου, όπου σήμερα βρίσκεται η Νάουσα, κατοικήθηκε από Βρύγες, που μετανάστευσαν από την Ασία στην Ευρώπη πριν από τον Τρωικό Πόλεμο. Εκτεταμένα ερείπια στην περιοχή ενισχύουν την εκδοχή ότι η σημερινή Νάουσα αναπτύχθηκε στο χώρο μιας σημαντικής πόλης της αρχαιότητας, της Μίεζας. Εδώ, βρέθηκαν μεγάλοι μακεδονικοί τάφοι, αλλά και η περίφημη Σχολή του Αριστοτέλη, ενώ σχετικά πρόσφατα ήρθε στο φως το αρχαίο θέατρο της πόλης και από την αρχαιολογική υπηρεσία ανασκάπτεται η Αγορά της.

Αντίθετα με τις γειτονικές Βέροια και Εδεσσα, που έχουν συνεχή παρουσία στο χώρο, στην περιοχή της Νάουσας παρατηρείται ένα σημαντικό χρονικό κενό, με την τοπική παράδοση να τοποθετεί τον ανασυνοικισμό της σημερινής πόλης λίγο πριν από το 1453. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ο ελληνικός πληθυσμός απολάμβανε εξ αρχής προνόμια, χάρη στα οποία αναπτύχθηκε ένα μικρό αστικό κέντρο που τον 17ο αιώνα αριθμούσε περί τα χίλια σπίτια, αμπέλια, κήπους, αγορά και παζάρι, με σημαντική οικονομική επιρροή στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Ο 18ος αιώνας βρήκε τη Νάουσα με υψηλό επίπεδο ανάπτυξης, που ανακόπηκε, ωστόσο, με την επικράτηση του Αλή Πασά των Ιωαννίνων (1804 - 1812), ενώ τραγικό γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της πόλης ήταν το ολοκαύτωμα του 1822. Η Νάουσα και η γύρω περιοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας σημαντικής εξέγερσης στο πλαίσιο της Επανάστασης, όταν τα στρατεύματα του διοικητή της Θεσσαλονίκης Εμπού Λουμπούτ κατέσφαξαν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τότε ήταν που ορισμένες γυναίκες προτίμησαν να σκοτωθούν πέφτοντας με τα παιδιά τους στα νερά του καταρράκτη της Αράπιτσας.

Η ηρωική πόλη της Νάουσας, όπως είναι σήμερα η πλήρης ονομασία της, απελευθερώθηκε από την οθωμανική κυριαρχία στις 17 Οκτωβρίου 1912, ενώ το 1922 δέχθηκε μεγάλο αριθμό οικογενειών Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι στα τέλη του 19ου αιώνα εδώ ιδρύεται η πρώτη «μείζων» βιομηχανία επεξεργασίας βαμβακιού, για να ακολουθήσει ένας αιώνας βιομηχανικής ανάπτυξης με σημαντικό εξαγωγικό χαρακτήρα, κυρίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας και συντελώντας στην παραμονή του κόσμου της Νάουσας και της ευρύτερης περιοχής στον τόπο καταγωγής του.

Μια κατάσταση, όμως, που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει άρδην και οι κάτοικοι, οι νέοι κατά κύριο λόγο, σήμερα θέλουν αλλά δεν είναι δυνατό να παραμείνουν (στο σύνολό τους) εργαζόμενοι στη Νάουσα, καθώς οι βιομηχανικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη και η ανεργία «αγγίζει» το ποσοστό του 30% - 35%.

Αυτή όμως είναι και η ευκαιρία να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο η τουριστική δυναμική της περιοχής. Η πόλη βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τα χιονοδρομικά κέντρα του Βερμίου, η Φύση και το περιβάλλον της την ευνοούν, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί μέσα και γύρω από την πόλη σημαντικές υποδομές σε καταλύματα και χώρους εστίασης. Οσο για την έννοια της φιλοξενίας, φαίνεται πως οι Ναουσαίοι, φύσει και θέσει, ως γνήσιοι Βορειοελλαδίτες, τη γνωρίζουν καλά. Την ίδια στιγμή η Νάουσα ατενίζει το τουριστικό της μέλλον…

Γνωριμία με την πόλη

Ξεκινώντας την περιήγηση μέσα στη Νάουσα, επισκεφθείτε τις γειτονιές Αλώνια, Πουλιάνα και Μπατάνια με τα παλιά σπίτια. Κάποια διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και ιδιαίτερους χειροτεχνικής δραστηριότητας (μύλοι, υδροκόπανοι, σησαμελαιοτριβεία). Εως τις αρχές του 20ού αιώνα, οι συνοικίες που βρίσκονταν πέρα από τη βόρεια όχθη του ποταμού διασχίζονταν από μικρά ρέματα που έδιναν κίνηση σε μύλους, πριονιστήρια, υδροκόπανους κ.λπ., χρησίμευαν στο πότισμα των κήπων και ταυτόχρονα αποτελούσαν ένα αρκετά αποτελεσματικό και υγιεινό αποχετευτικό δίκτυο!

• Από τις εκκλησίες της πόλης θα δείτε τον Αγιο Γεώργιο και την Παναγία, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, τρίκλιτη βασιλική με μεταγενέστερο τρούλο, έχει τοιχογραφίες σε όλες τις επιφάνειες, ενώ το τέμπλο του κοσμούν δέκα μεγάλες φορητές εικόνες. Ο ναός της Παναγίας, τρίκλιτη βασιλική και αυτός, διαθέτει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οροφή με μεγάλα περίτεχνα φατνώματα. Τέλος, ο ναός του Τιμίου Προδρόμου (Μικρός Πρόδρομος) χτίστηκε το 1715 και είναι το μοναδικό μνημείο της πόλης που κατά την παράδοση σώθηκε από το ολοκαύτωμα του 1822 και ξεχωρίζει για τον υπερυψωμένο πρόναο, το ξύλινο τέμπλο και τις παλαιότερες εικόνες του.

• Διάσπαρτα στην πόλη, επίσης, θα συναντήσετε μερικά ακόμη παλιά δημόσια κτίρια, τα περισσότερα των αρχών του περασμένου αιώνα. Ως τέτοια καταγράφονται τα σχολικά κτίρια που στεγάζουν σήμερα το 1ο και το 2ο Δημοτικά Σχολεία, το 3ο Δημοτικό Σχολείο («Γαλάκεια», όπου δίπλα βρίσκεται και ο μικρός ναός του πολιούχου της Νάουσας, Οσίου Θεοφάνη), το 4ο Δημοτικό Σχολείο («Σεφέρτζειο») και το «Λάπειο» Γυμνάσιο. Ακόμα, το Καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου (1869), ο Πύργος του Ρολογιού (1895), το Καμπαναριό της Μεταμόρφωσης (1912) και το μικρότερο καμπαναριό της Υπαπαντής (1915), κατασκευασμένα από λαξευτό πωρόλιθο, καθώς και οι τέσσερις πανύψηλες, κυκλικής διατομής, καμινάδες των εργοστασίων, κατασκευασμένες από εμφανείς οπτόπλινθους.

• Επισκεφθείτε τα μουσεία της πόλης και συγκεκριμένα το Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας (Αγ. Δημητρίου, τηλ.: 23320-21.713, 23320-53.000), το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων (Σωφρονίου 23), που ιδρύθηκε το 1980, και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (Χατζημαλούση 17), το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17ο αιώνα ώς τις μέρες μας.

• Με κατεύθυνση προς τον κάμπο θα φτάσετε στο Δημοτικό Πάρκο της Νάουσας, κατασκευασμένο σε μια τοποθεσία που μοιάζει με φυσικό μπαλκόνι, με τις λίμνες και τα καλντερίμια του. Το πάρκο, μέσω των πεζοδρόμων στις όχθες της Αράπιτσας, συνδέεται με το χώρο της θυσίας των Ναουσαίων γυναικών το 1822, όπου βρίσκεται ο μεγάλος καταρράκτης των Στουμπάνων. Στη διαδρομή αυτή θα συναντήσετε τα παλιά εργαστήρια και εργοστάσια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Διακοπές σε τροπικούς παραδείσους-προσοχή στα τροπικά νοσήματα λένε οι λοιμωξιολόγοι

Την προσοχή, όσων προγραμματίζουν διακοπές η ταξίδια σε τροπικούς παραδείσους Πάσχα και…
Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Αφιέρωμα του τουρκικού Bloomberg στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τηλεοπτικό συνεργείο του γνωστού καναλιού Bloomberg ήρθε πριν λίγο χρονικό διάστημα στη…
Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες!

Τα δέκα πράγματά που… λατρεύεις να μισείς στις low cost αεροπορικές εταιρείες! Κάθε φορά…
Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Έθιμα των Φώτων (Θεοφανείων)

Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved