ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Αποκλειστική συνέντευξη καθηγητή Η. Κουσκουβέλη : Αραβική Άνοιξη ( Ά μέρος)

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ηλίας Κουσκουβέλης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Σήμερα φιλοξενούμε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα τη συνέντευξη του Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και πρώην Πρύτανη (2006-2010) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κυρίου Ηλία Κουσκουβέλη.

Στο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μελέτες όπως η Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, η Λήψη Αποφάσεων – Κρίση - Διαπραγμάτευση, η Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη και τη Θεωρία της Πολιτικής, η Στρατηγική και η Πυρηνική Αποτροπή στον Ψυχρό πόλεμο και η Διπλωματία και η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ο κύριος Ηλίας Κουσκουβέλης έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και εξωκοινοβουλευτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων αλλά και κριτής στο επιστημονικό περιοδικό Comparative Politics.

Αφορμή για τη συνέντευξη που ακολουθεί υπήρξε το πρόσφατο και πολύ ενδιαφέρον έργο του οποίου την επιμέλεια έχει αναλάβει ο ίδιος και φέρει τον τίτλο "Η Αραβική Άνοιξη : Μελέτες Διεθνών Σχέσεων". Πρόκειται για τέσσερις πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες που αναλύουν, εξηγούν και επιχειρούν να ερμηνεύσουν το πολύπλοκο και δυναμικό φαινόμενο της Αραβικής Άνοιξης, αναδεικνύοντας το "γιατί", το "πού", το "πότε" και το "πώς". Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι, το παρόν έργο εγκαινιάζει τη σειρά του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και των Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Μελέτες Διεθνών Σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κύριος Καθηγητής κλήθηκε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τον ορισμό και τις συνθήκες ανάδειξης του φαινομένου της Αραβικής Άνοιξης αλλά και τους λόγους οι οποίοι τον οδήγησαν στην εκπόνηση της εν λόγω μελέτης. Παράλληλα, με αφορμή αφενός το υπό εξέταση ζήτημα αφετέρου τη σημαντική εμπειρία και το γνωστικό αντικείμενο του ίδιου, τα οποία υπογραμμίζονται παραπάνω, επιχειρήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που συνδέονται με τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τόσο την Ε.Ε. όσο την Ελλάδα αλλά και τη στάση καθώς και τις διαμορφούμενες προσδοκίες της Τουρκίας σε καίριας σημασίας ζητήματα όπως την πιθανή προώθηση ενός μοντέλου-προτύπου στον αραβικό κόσμο ή την αμφισβήτηση εκ μέρους της του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved