ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Απόφαση – τιμωρία για την Κύπρο: Κλείνει η Λαϊκή – 29% ως 32% το κούρεμα στην Κύπρου

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

- Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ
- “Μυστήριο” οι λεπτομέρειες για το κούρεμα πάνω από τις 100.000 ευρώ
- Δύσκολες οι επόμενες ώρες για την Κύπρο, αγώνας να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες
- Μεταφέρονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου
- Εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Πειραιώς

Μετά από ένα απίστευτο παρασκήνιο το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αρχική πρόταση πριν 10 σχεδόν μέρες, εκείνη που προσπάθησε να αποφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τελικά απέτυχε.

Οι εταίροι και το ΔΝΤ μετά από απίστευτες πιέσεις κατάφερε να επιβάλει κλείσιμο μιας τράπεζας, αναδιάρθρωση (ουσιαστικά) μιας ακόμη, αλλά και ευρύτατο κούρεμα.

Η απόφαση με μια ματιά περιλαμβάνει το σπάσιμο της Λαϊκής τράπεζας σε καλή και κακή, με λίγα λόγια περιλαμβάνει το κλείσιμο της Λαϊκής τράπεζας και της μεταφοράς των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, τόσο σε ό,τι αφορά στην Λαϊκή όσο και στην τράπεζα Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις άνω των 100.000 που επιβάλλεται κούρεμα και στην Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το ποσοστό, ωστόσο θα κυμανθεί από 29% ως 32%. Η απόφαση θα παρθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.
Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει "bail-in" των μη ασφαλισμένων καταθετών την Λαϊκή - δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων δεν αποφεύχθηκε. Για την ακρίβεια είναι κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό μικρότερο απλό το αρχικό σχέδιο ΔΝΤ και Γερμανίας που περιελάμβανε κούρεμα ακόμη και 40%.
Η απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα είναι ωστόσο χειρότερη από την αρχικώς προβλεπόμενη, καθώς εκείνη δεν περιελάμβανε κλείσιμο καμίας τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις στα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, αυτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες και με βάση την απόφαση του Eurogroup τα εδώ υποκαταστήματα θα πρέπει να περάσουν άμεσα στην τράπεζα Πειραιώς.
Τώρα το στοίχημα για την Κύπρο είναι πρώτα το άνοιγμα των τραπεζών αύριο και δεύτερων η ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Ίσως τις πρώτες μέρες εξακολουθήσει να υπάρχει πλαφόν αναλήψεων, αλλά και πάγωμα μεταφοράς κεφαλαίων, αυτό μένει όμως να ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας.

πηγη newsit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι δέκα καλύτερες πόλεις για να ζήσει κανείς τη νέα χρονιά!

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η κοινωνική συνοχή, η γενναιοδωρία, η διαφάνεια, το προσδόκιμο ζωής…

"Αγρίεψε" ο Ερντογάν - Έστειλε τις ειδικές δυνάμεις να "καθαρίσουν" την Ταξίμ - Επιχείρηση της αστυνομίας και επεισόδια τώρα

- Η αστυνομία έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τους διαδηλωτές που είχαν μείνει στην πλατεία…
Τρίτη νύχτα συγκρούσεων στο Μπέλφαστ

Τρίτη νύχτα συγκρούσεων στο Μπέλφαστ

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο Μπέλφαστ, όταν προτεστάντες…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved