ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

''Δεν παραιτούμαι, δεν φταίω εγώ αλλά οι πολιτικοί''

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ρίχνει το ''ανάθεμα'' στους πολιτικούς και ''καρφώνει'' τον Κύπριο Πρόεδρο λέγοντας στους Financial Times πως πληροφορήθηκε από τον τύπο για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Προσπάθεια Δημητριάδη να διασκεδάσει τους φόβους

''Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου προσπάθησε να εκτρέψει τις ευθύνες για το χάος που έχει επέλθει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της νήσου, ενώ υποσχέθηκε σταθερή άρση των ελέγχων κεφαλαίου και παράλληλα διασκέδασε τους φόβους για έξοδο καταθέσεων από την χώρα, όταν αρθούν οι περιορισμοί.

«Δεν μπορώ να πω με ειλικρίνεια αν οι έλεγχοι κεφαλαίων θα λήξουν σε επτά ή σε 14 ημέρες», δήλωσε ο Πανίκος Δημητριάδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, σε συνέντευξή του στους Financial Times. “Θα πρέπει να τους άρουμε σταδιακά.”

Ο κ. Δημητριάδης προσπάθησε να αποκαταστήσει την ψυχραιμία, μετά από μια ακόμη έκρηξη νευρικότητας το σαββατοκύριακο, όταν αποκαλύφθηκε ότι οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, θα υποστούν ένα πρόσθετο πιθανό «κούρεμα» στην αξία των καταθέσεών τους.

Στην πρώτη συνέντευξή του από τον περασμένο μήνα που κλιμακώθηκε η κρίση, αρνήθηκε ότι θα εκδηλωθεί μαζική έξοδος καταθέσεων, όταν χαλαρώσουν κάποια στιγμή οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. «Όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει πόσο καλή κεφαλαιοποίηση έχουν οι τράπεζες, δεν θα υπάρχουν λόγοι για έξοδο κεφαλαιων», επέμεινε.

Το πρόγραμμα διάσωσης θα μετατρέψει την Τράπεζα Κύπρου σε «μια από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στον κόσμο», είπε ο κ. Δημητριάδης. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η τράπεζα θα έχει συντελεστή κεφαλαιακής επάρκειας core tier one κοντά στο 20% αρχικά, που θα πέσει στο 9% -το επίπεδο που απαιτείται στο μνημόνιο- μέσα σε τρία χρόνια από την στιγμή που θα επιβληθούν και θα αναγνωριστούν οι ζημίες.

Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι οι καταθέτες με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα λάβουν μετοχές στην τράπεζα σε αντάλλαγμα για το 37,5% των μη εξασφαλισμένων καταθέσεών τους, ενώ ένα πρόσθετο 22,5% των καταθέσεών τους θα μεταφερθεί σε ειδικό λογαριασμό που δεν θα δίνει τόκο και μπορεί να υποστεί περαιτέρω απομειώσεις.

Εν μέσω φόβων ότι οι ζημίες μπορεί να εκτιναχθούν στο 60% -περισσότερο από το αναμενόμενο 40%- ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το «παγωμένο» 22,5% θα προσφέρει «ένα πολύ σημαντικό αλεξίπτωτο».

«Δεν περιμένω ότι θα χρειαστεί [αλεξίπτωτο],» είπε. «[Το 22,5%] ήταν ο αριθμός που συμφωνήθηκε με την τρόικα η οποία διαβεβαίωσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα μετά από αυτό. Τα χρήματα θα παραμείνουν παγωμένα μέχρι να διενεργηθεί η αποτίμηση των ενεργητικών που μετακινούνται από την Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου”.

Τις δυνητικές ζημίες στην χειρότερη περίπτωση και τις συνακόλουθες κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών, υπολόγισε το περασμένο καλοκαίρι σε ειδική άσκηση η Pimco, αμερικανικός διαχειριστής ομολογιακών κεφαλαίων.

Ο κ. Δημητριάδης παραδέχτηκε όμως ότι αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι υψηλότερος πλέον. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα διοριστεί η BlackRock ή ένας παρόμοιος ανεξάρτητος οίκος, για να διενεργήσει την νέα άσκηση, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο διοικητής, ο οποίος επικρίθηκε σφοδρά από τον εγχώριο Τύπο και Κύπριους πολιτικούς, προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τους όρους της ευρωπαϊκής διάσωσης των 10 δισ. ευρώ και εξέτρεψε τις κατηγορίες προς πολιτικούς στην Κύπρο και το εξωτερικό.

«Πολλοί άνθρωποι και πολιτικοί έχουν μπερδευτεί σχετικά με το ποιος το έκανε αυτό”, είπε στους FT. “Αυτό που κάναμε ήταν να εφαρμόσουμε, με πολύ τακτικές μεθόδους, όσα συμφωνήθηκαν με το eurogroup. Δεν συμμετείχαμε σε αυτή την απόφαση. Ήταν μια πολιτική απόφαση. Υποπτεύομαι ότι, όταν ο κόσμος αντιληφθεί τι πραγματικά συνέβη, θα καταλάβει ότι η κεντρική τράπεζα έπαιξε τεράστιο ρόλο στην σταθεροποίηση της κατάστασης”.

Ο κ. Δημητριάδης έχει απορρίψει ανεπίσημη πρόταση να παραιτηθεί και να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική καταστροφή που συνέβη. «Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν ζητήσει από τον διοικητή να παραιτηθεί», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Δημητριάδης ισχυρίστηκε ότι έχει «εξαιρετική» σχέση με τον υπουργό Οικονομικών και «καλή» με τον Πρόεδρο, ενώ υπογράμμισε στην συνέντευξη το πόσα λίγα περιθώρια κινήσεων είχε από τον Μάιο που ανέλαβε την διοίκηση, καθώς και το πόσο περιθωριοποιήθηκε κατά την διαδικασία της διάσωσης, την οποία υπαγόρευαν πολιτικοί στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Τόνισε ότι κληρονόμησε έναν τραπεζικό κλάδο που έχει πέσει θύμα «περιττής και σε ορισμένες περιπτώσεις ανεύθυνης» επέκτασης. Τότε, «προέτρεψα θερμά την κυβέρνηση να ζητήσει τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ. Από εκεί και μετά, προειδοποίησα μέσα από πολλές συνεντεύξεις, συζητήσεις και δηλώσεις ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταλήξουμε σε συμφωνία με την τρόικα».

Σε μια ένδειξη για το πόσο δυσλειτουργική είχε γίνει η σχέση του με τον Πρόεδρο καθώς εκτυλισσόταν η κρίση, ο κ. Δημητριάδης πληροφορήθηκε από τον τύπο για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Η ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στον κ. Δημητριάδη, ο οποίος διορίστηκε πέρσι από το εξοστρακισμένο σήμερα κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, και τον συντηρητικό Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ειδικά όσον αφορά το πώς εφαρμόστηκε το πρόγραμμα διάσωσης, έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την διόγκωση της αβεβαιότητας όσον αφορά την κρίση.

«Ίσως η χώρα να πλήρωσε υψηλότερο τίμημα για αυτό [την διαμάχη μεταξύ του κ. Δημητριάδη και του κ. Αναστασιάδη],» σχολίασε ο Αυξέντης Αυξεντίου, διοικητής της κεντρικής Τράπεζας Κύπρου στο διάστημα 1982 με 2002, σε συνέντευξή του στους FT την περασμένη εβδομάδα. “Έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να το εξομαλύνουν”.

πηγη newsit

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved