ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Αμεση δράση κατά της φοροδιαφυγής

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Στην ανάγκη υιοθέτησης, έως τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής και ενός προγράμματος «άμεσης δράσης» για την καταπολέμηση της απάτης στην απόδοση του ΦΠΑ αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα οι «27». Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να θέσουν τα θεμέλια μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας.

Στόχος της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ είναι να υπάρξει δέσμευση για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, που αφορούν κάθε πηγής εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων μεταξύ των κρατών-μελών. Βέβαια, το εύρος της διοικητικής συνεργασίας θα εξαρτηθεί από το αν θα καμφθούν τελικά οι ενστάσεις της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν εντολή στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί νέα συμφωνία για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με την Ελβετία, αλλά και με χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ανδόρα, το Σαν Μαρίνο, το Μονακό και το Λιχτενστάιν.

Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται σήμερα, καθώς τους επόμενους μήνες η Κομισιόν θα προτείνει πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της «επιθετικής φορολόγησης» και της δυνατότητας των επιχειρήσεων να δηλώνουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες από εκείνες στις οποίες λειτουργούν, εκμεταλλευόμενες ευνοϊκότερα καθεστώτα.

Πάντως, έως το τέλος του έτους θα υπάρξει αυστηροποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε συζήτηση εν όψει της Συνόδου χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η απώλεια δημόσιων εσόδων από τη φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε ένα τρισ. ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό αναλογεί σε περίπου 2.000 ευρώ οικονομική ζημία, για κάθε Ευρωπαίο πολίτη «και είναι διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Η Ευρωβουλή ζήτησε από τα κράτη - μέλη να συμφωνήσουν σε έναν σαφή πανευρωπαϊκό ορισμό της έννοιας «φορολογικός παράδεισος» και να καταρτίσουν μια κοινή μαύρη λίστα με όλους τους φορολογικούς παραδείσους.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργαστούν προκειμένου να εναρμονίσουν τις φορολογικές τους βάσεις, να επιβάλουν μέτρα για την πρόληψη αθέμιτων πρακτικών των επιχειρήσεων που οδηγούν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους και να βελτιώσουν τη διασταύρωση των τελωνειακών και φορολογικών τους δεδομένων, ώστε να μειωθεί η απάτη με τον ΦΠΑ.

Υποστηρίχθηκε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή κρατική ενίσχυση δεν θα πρέπει να παρέχεται σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα φορολογικά πρότυπα της ΕΕ, ενώ κάθε εταιρεία που υποβάλλει προσφορά για δημόσια σύμβαση θα πρέπει να αποκαλύπτει όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις ή καταδίκες για αδικήματα φορολογικού χαρακτήρα.

Οι δημόσιες αρχές θα πρέπει επίσης να δικαιούνται να καταγγείλουν τη σύμβαση, εάν ένας προμηθευτής παραβιάσει υποχρεώσεις φορολογικής συμμόρφωσης. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ενέργειας, στόχος της Συνόδου είναι να δεσμευτούν οι «27» σε μέτρα για τη μείωση των εισαγωγών, να διασφαλίσουν τη συνεχή εγχώρια παραγωγή και να εγγυηθούν προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.

«Πυξίδα»
«Πυξίδα» των συζητήσεων των «27» είναι η προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μόνη ήπειρο με ενεργειακή εξάρτηση. Υπολογίζεται ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, το 2035 η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ θα φτάσει το 80%, εξέλιξη η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την επίτροπο περιβάλλοντος Kόνι Χέντεγκαρντ, ο λογαριασμός σε εισαγωγές πετρελαίου για την ΕΕ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ σε καθημερινή βάση.

πηγη ethnos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved