ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Ανοιξαν οι κάλπες για τις δημοτικές στην Ιταλία - Σκληρή μάχη στη Ρώμη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα και αύριο στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Η μάχη για την δημαρχία της Ρώμης αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή. Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν ο κεντροαριστερός Ι. Μαρίνο που στις δημοσκοπήσεις διατηρούσε προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του κεντροδεξιού δημάρχου, Τζ. Αλεμάνο, ο οποίος θέτει και πάλι υποψηφιότητα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.22 το πρωί (τοπική ώρα). Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00, ενώ η εκλογική διαδικασία θα συνεχισθεί την Δευτέρα, από τις 7:15 το πρωί, μέχρι τις 15:00.

Στις σημαντικότερες πόλεις που θα ανανεώσουν τα δημοτικά τους συμβούλια περιλαμβάνονται η Ρώμη, η Πίζα, η Σιένα, η Αγκόνα και το Τρεβίζο.

Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί στην ιταλική πρωτεύουσα: ο απερχόμενος κεντροδεξιός δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο - ο οποίος έθεσε και πάλι υποψηφιότητα - στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από εκείνο του υποψήφιου της κεντροαριστεράς, του καρδιοχειρουργού Ινιάτσιο Μαρίνο. Ο Μαρίνο, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, φθάνει το 35% και ο Αλεμάνο το 33%.

Ακολουθούν, με το 14,8% ο Μαρτσέλο Ντε Βίτο, υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και με ένα 11,3% ο κεντροαριστερός επιχειρηματίας Άλφιο Μαρκίνι, που κατεβαίνει στις εκλογές αυτές με αυτόνομο συνδυασμό του. Μάλιστα ο Μαρκίνι πρότεινε συνεργασία στον Ντε Βίτο προτείνοντάς του να είναι αντιδήμαρχός του εάν κερδίσει, αν και η άλλη πλευρά δεν απάντησε.

Οι υποψήφιοι για την δημαρχία της ιταλικής πρωτεύουσας είναι συνολικά 19, αλλά ανάμεσά τους, όπως τονίζει ο τύπος, δεν συγκαταλέγεται ούτε μια γυναίκα.

Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι κανένας υποψήφιος δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 50% από τον πρώτο κιόλας γύρο, κάτι που σημαίνει ότι ο νέος δήμαρχος της Ρώμης θα αναδειχτεί στον δεύτερο γύρο, την 9η και την 10η Ιουνίου.

Οι συμμαχίες που πρόκειται να προκύψουν μετά από την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ευνοήσουν πιθανότατα, τον κεντροαριστερό Ινιάτσιο Μαρίνο ο οποίος όμως έως τώρα φέρεται να εξασφαλίζει χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που περίμεναν οι ιθύνοντες της πολιτικής του δύναμης, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι στους δήμους που δεν ξεπερνούν τους 15.000 κατοίκους πρόκειται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Στις πόλεις με πληθυσμό που ξεπερνάει τους 15.000 πολίτες, αν ουδείς υποψήφιος δεν λάβει το 50% συν μια ψήφο στον πρώτο γύρο θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, που θα διεξαχθεί ύστερα από δυο εβδομάδες.

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η εκλογική αυτή δοκιμασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές τις 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, κι έναν μήνα μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, για να εξακριβωθούν οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος.

Σε όλη την ιταλική επικράτεια με βάση τις δημοσκοπήσεις το PdL προηγείται με 2% και πλέον του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

πηγη ethnos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nikki Sinclaire Ευρωβουλευτής αποκάλυψε πως είναι τρανσέξουαλ

Ευρωβουλευτής αποκάλυψε πως είναι τρανσέξουαλ

Σοκ έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η αποκάλυψη που έκανε μέσα από την αυτοβιογραφία της η…
Ελληνικό το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης

Ελληνικό το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης!

Το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, ο πάπυρος του Δερβενίου, θα είναι υποψήφιος για…
Πώς φάνηκε το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου από το διάστημα

Πώς φάνηκε το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου από το διάστημα

Φωτογραφίες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό Τριακόσια πενήντα τέσσερα χιλιόμετρα πάνω…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved