ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Η άγνωστη ζωή του Μπιν Λάντεν

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

Τα τραγικά λάθη και ο ερασιτεχνισμός των πακιστανικών αρχών αλλά και λεπτομέρειες της ζωής τού πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο, Μπιν Λάντεν, περιγράφει επίσημη έκθεση αναφορικά με τις συνθήκες θανάτου του, την οποία έφερε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε ανενόχλητος στο Πακιστάν σχεδόν μία δεκαετία και μία φορά μάλιστα τον σταμάτησαν για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, αλλά δεν τον συνέλαβαν. Μάλιστα, φορούσε καουμπόικο καπέλο για να μην εντοπίζεται από αέρος. την έκθεση-κόλαφο επισημαίνεται η «συλλογική αποτυχία των πακιστανικών στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών καθώς και της πολιτικής διοίκησης», ενώ ασκείται δριμύτατη κριτική και στον «παράνομο τρόπο» με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την επιχείρηση εξόντωσης του Μπιν Λάντεν.

Η έκθεση των 336 σελίδων, που συντάχθηκε από μια ειδική επιτροπή, βασίζεται σε μαρτυρίες και συνεντεύξεις 200 ατόμων, περιλαμβανομένων μελών της οικογένειας του Λάντεν και διάφορων άλλων αξιωματούχων. Σκοπός της επιτροπής ήταν να διερευνήσει πώς ο αρχηγός της Αλ Κάιντα κατάφερε να διαφεύγει για τόσο διάστημα τη σύλληψη αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έδρασαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, κυριολεκτικά σαν να ήταν... σπίτι τους. Τόση μάλιστα ήταν η άγνοια που είχαν οι Πακιστανοί για την όλη επιχείρηση που ο τότε πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, πληροφορήθηκε για την επιχείρηση και τη δολοφονία του Λάντεν εξίμισι ώρες μετά...

Η ιστορία ξεκινάει το 2002. Οι Αμερικανοί έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται στο Πακιστάν όπου εισήλθε από την περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν.

Στο «Μεγάλο Σπίτι», όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι το σπίτι που έμενε ο Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, η ζωή του αρχηγού της Αλ Κάιντα ήταν πολύ λιτή και περιορισμένη. Εκεί τον εντόπισαν οι Αμερικανοί πεζο
Στο «Μεγάλο Σπίτι», όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι το σπίτι που έμενε ο Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, η ζωή του αρχηγού της Αλ Κάιντα ήταν πολύ λιτή και περιορισμένη. Εκεί τον εντόπισαν οι Αμερικανοί πεζοναύτες και τον σκότωσαν με μία επιχείρηση - αστραπή

Εντός Πακιστάν, αρχικά πήγε στην κοιλάδα του Σουάτ μαζί με τη Μαριάμ, σύζυγο του Αμπού Αχμέντ αλ Κουβέιτ, ένος από τους πιο έμπιστους ταχυδρόμους του Λάντεν. Αυτός και ο αδελφός του ήταν οι ταχυδρόμοι και οι σωματοφύλακές του όλα τα χρόνια που έμεινε στο Πακιστάν. Εκεί τον περίμεναν μία από τις μικρότερες κόρες του καθώς και η τρίτη του γυναίκα, η 29χρονη Αμάλ. Εζησαν στην περιοχή για έξι έως οκτώ μήνες κι εκείνη την περίοδο η Αμάλ έμεινε έγκυος. Εβγαιναν ελάχιστα έξω, ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρία της Μαριάμ, μία από τις ελάχιστες φορές που βγήκαν για να πάνε σε ένα παζάρι, τους σταμάτησε η Αστυνομία για υπερβολική ταχύτητα, αλλά ο σύζυγος της Μαριάμ διευθέτησε γρήγορα το ζήτημα με τον αστυνομικό και έφυγαν.

11η Σεπτεμβρίου

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε ανενόχλητος στο Πακιστάν σχεδόν μία δεκαετία. Οπως έγινε γνωστό, μία φορά τον σταμάτησαν σε μπλόκο για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, αλλά δεν τον συνέλαβαν
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζούσε ανενόχλητος στο Πακιστάν σχεδόν μία δεκαετία. Οπως έγινε γνωστό, μία φορά τον σταμάτησαν σε μπλόκο για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, αλλά δεν τον συνέλαβαν

Το 2003, μετά τη σύλληψη του Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, του οργανωτή των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον Λάντεν στο Σουάτ, η ομάδα εγκατέλειψε την περιοχή. Φτάνουν στην πόλη Χαριπούρ όπου έζησαν για δύο χρόνια. Στο μεταξύ, στην ομάδα είχε προστεθεί η δεύτερη σύζυγος του Λάντεν, Σιχάμ Σαμπάρ, ο γιος της Χαλίντ και δύο ακόμα κόρες του. Εζησαν σ' ένα άνετο διώροφο σπίτι, ενώ η Αμάλ γέννησε δύο φορές. Και τις δύο φορές πήγε στο νοσοκομείο, δεν έμεινε όμως καθόλου μετά τις γέννες κι όλες τις συνεννοήσεις έκαναν οι δύο έμπιστοι του Λάντεν, που είπαν στους γιατρούς ότι η Αμάλ ήταν κωφάλαλη.

Στη Χαριπούρ δεν χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα. Αντιθέτως, οι δύο έμπιστοί του ταξίδευαν έως και 150 χιλιόμετρα μακριά για να χρησιμοποιήσουν δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους. Κανείς δεν τους επισκέφτηκε ποτέ και το 2004 ο Λάντεν είχε ήδη ετοιμάσει τη φυγή του από την πόλη. Αυτή τη φορά θα πήγαινε στην Αμποταμπάντ, σ' ένα νεόκτιστο σπίτι, το οποίο είχαν αγοράσει με πλαστά ονόματα οι δύο βοηθοί του.

Η άγνωστη ζωή του Μπιν Λάντεν

Ο σεισμός που έγινε τον Οκτώβριο του 2005 σε γειτονική περιοχή, βοήθησε τους φυγάδες να προσθέσουν ένα ακόμα χώρο στο σπίτι, αδήλωτο στις Αρχές αλλά και την οικογένεια να αναμειχθεί καλύτερα με το πλήθος στην πόλη όπου συνέρρεαν πολλοί σεισμόπληκτοι.

Η ΛΙΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΜΠΟΤΑΜΠΑΝΤ
Πώς έμενε... αόρατος στο «Μεγάλο Σπίτι»

Στο «Μεγάλο Σπίτι», όπως αποκαλούσαν οι ντόπιοι το σπίτι που έμενε ο Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ, η ζωή του Μπιν Λάντεν και της οικογένειάς του ήταν πολύ λιτή και περιορισμένη. Ποτέ δεν εμφανίζονταν δημοσίως και διέθεταν τη μικρότερη δυνατή ασφάλεια. Οι έμπιστοί του είχαν εγκαταστήσει τέσσερις διαφορετικούς μετρητές ρεύματος και νερού, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων που κατοικούσαν στο Σπίτι και ήταν αυτοί που φρόντιζαν για τις προμήθειες και τα μαστορέματα και ήταν οι μόνοι που έβγαιναν τακτικά έξω. Οι οικογένειές του έμεναν στον κάτω όροφο του σπιτιού και δεν επιτρέπονταν να έχουν επαφή με τους ενοίκους του πρώτου ορόφου.

Ο Μπιν Λάντεν ήταν αυτός που φρόντιζε τη θρησκευτική παιδεία των εγγονιών του και επέβλεπε και τα παιχνίδια τους. Ενα από τα αγαπημένα τους ήταν ο διαγωνισμός κηπευτικής- κέρδιζε το κομμάτι κήπου που ήταν πιο φροντισμένο. Οι γυναίκες ζούσαν επίσης πολύ περιορισμένα, ενώ η πρώτη σύζυγος του Λάντεν πήγε να μείνει μαζί τους τρεις μόλις μήνες πριν την επιδρομή των Αμερικανών. Μπορούσαν πάντως να παρακολουθούν τηλεόραση.

Στις καταθέσεις τους, οι σύζυγοί του αναφέρουν ότι στον Μπιν Λάντεν δεν άρεσε να έχει τίποτα στην κατοχή του και διέθετε λιγοστά ρούχα. «Προτού έρθει στην Αμποταμπάντ είχε μόλις τρία ζευγάρια shalwar kameez (η παραδοσιακή κελεμπία) για το καλοκαίρι και τρία για τον χειμώνα.

Οποτε δεν αισθανόταν καλά (ανεπίσημες αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι έπασχε από τη νόσο του Αντισον - δηλαδή πρωτοπαθή νεφρική ανεπάρκεια) έπαιρνε τα παραδοσιακά αραβικά φάρμακα... και όταν ένιωθε αδυναμία έτρωγε λίγη σοκολάτα με ένα μήλο» αναφέρεται στην έκθεση.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ SEALS
Οι Αμερικανοί πεζοναύτες τον εξόντωσαν σε 36 λεπτά

Μετά την αποκάλυψη κρατουμένου στο Γκουαντάναμο ότι ο Αμπού Αχμέντ αλ Κουβέιτ ήταν ταχυδρόμος του Λάντεν, η CIA κατάφερε να εντοπίσει ίχνη του για πρώτη φορά το 2009, αλλά χρειάστηκε ακόμα ένας χρόνος για να εντοπιστεί το σπίτι στο Αμποταμπάντ. Τον Φεβρουάριο του 2011, η CIA είχε σιγουρευτεί ότι επρόκειτο για το κρησφύγετο του Λάντεν και στις 29 Απριλίου ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» για την επιχείρηση. Σε μία νυχτερινή αποστολή μόλις 36 λεπτών των επίλεκτων δυνάμεων των Αμερικανών πεζοναυτών SEALS, ο μπιν Λάντεν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες τους στις 2 Μαΐου. Το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού είχε τελειώσει.

πηγη ethnos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved