ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Ιρλανδία: Αποχαιρετά το μνημόνιο

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«Μετά από μερικά καταστροφικά χρόνια, η εμπιστοσύνη σταδιακά αποκαθίσταται. Η χώρα είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία και ακεραιότητα… μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα βγούμε από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου. Και δεν υπάρχει επιστροφή σε αυτό…Η Ιρλανδία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης και της απασχόλησης».

Αυτές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας. Έντα Κένι,  το Σάββατο, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος του.  Η έξοδος από τον εναγκαλισμό της τρόικας θα είναι η εκπλήρωση ενός βασικού στόχου του κυβερνητικού συνασπισμού εδώ και δυόμιση χρόνια, από τότε που ανέλαβε την εξουσία. 

Ο τελευταίος προϋπολογισμός λιτότητας;

Σε 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα νέα μέτρα, με το Δουβλίνο να αψηφά τις «προτροπές» των δανειστών του και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που ζητούσαν να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα της τρόικας, που προέβλεπε μέτρα 3,1 δισ.ευρώ σε αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Κένι, ωστόσο, υπό την πίεση των εταίρων του Εργατικών, αποφάσισε μονομερώς χαλάρωση της λιτότητας, υποστηρίζοντας ότι και έτσι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα στο 4,8% από 5,1%, που προέβλεπε το μνημόνιο. Επιπλέον, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός φαίνεται ότι έβαλε «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά στην αύξηση των φόρων για επιχειρήσεις και εισοδήματα, που επιμένει κυρίως το Βερολίνο, υποστηρίζοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας έχει βελτιωθεί και μόνο πέρσι δημιουργήθηκαν 34.000 θέσεις εργασίας».

Οικονομία δύο ταχυτήτων

Στα χαρτιά λοιπόν, οι αριθμοί άρχισαν ευημερούν. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι Ιρλανδοί δεν έχουν νιώσει την διαφορά. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο, η ανεργία μειώθηκε από το 15,1% πέρσι στο 13,3%, οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, αφού έχασαν το μισό της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια. Αλλά η οικονομία υποφέρει και η ανάκαμψη είναι δυο ταχυτήτων: με τις μεγάλες πόλεις- όπως το Δουβλίνο, το Κορκ ή το Γκαλγουέϊ να αναπτύσσονται και την επαρχία στην καλύτερη περίπτωση να έχει μείνει στάσιμη.

Διαβάστε περισσότερα στο fortunegreece.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved