ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Μην κατηγορείτε τους ψηφοφόρους

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte θεωρείται συχνά ως βασικός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είναι σε θέση να διατηρήσει εξίσου καλές σχέσεις και με τους Φιλελεύθερους και με τους Συντηρητικούς του συνασπισμού. Βρέθηκε στο Λονδίνο πριν από  δύο ημέρες για μια διάλεξη, και μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, εστιάζοντας στα εξής βασικά σημεία:

Η ΕΕ είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών της αλλά είναι ένα μέσο για ένα σκοπό –ευημερία, ασφάλεια, κλπ- και όχι αυτοσκοπός.

Ως φιλελεύθερος, δήλωσε ότι πιστεύει πως οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο πιο στενά γίνεται με εκείνους που τους επηρεάζουν –και επομένως η ΕΕ δεν θα πρέπει να εμπλέκεται σε τομείς που μπορούν να τύχουν καλύτερου χειρισμού σε εθνικό επίπεδο, όπως ο κατώτατος μισθός, οι συντάξεις, η κοινωνική ασφάλεια και η φορολόγηση.

Ωστόσο, εκεί όπου η ΕΕ μπορεί να προσθέσει περισσότερη αξία, είναι στην επέκταση της ενιαίας αγοράς, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες (ο Rutte ήταν που πρώτος έκανε την πρόταση να συμβεί αυτό με ενισχυμένη συνεργασία).

Σχολιάζοντας το κατασκοπευτικό σκάνδαλο με την NSA, δήλωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα υποστηρίξει τη γαλλό-γερμανική πρωτοβουλία να ξεκαθαριστεί το θέμα με τους Αμερικανούς για να αποτραπεί μια επανάληψη, αλλά πρόσθεσε πως είναι αντίθετος σε οποιεσδήποτε νέες αρμοδιότητες για την ΕΕ σε αυτόν τον τομέα. Δήλωσε επίσης ότι θα ήταν εντελώς αντιπαραγωγικό να ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για αυτό το ζήτημα, και ότι είναι ξεκάθαρα εναντίον αυτού.

Τόνισε ακόμη ότι υποστήριξε την έκθεση «business task force» του David Cameron, η οποία έχει στόχο να μειώσει τη γραφειοκρατία και να προάγει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία που χρειάζεται η Ευρώπη προκειμένου να διατηρηθεί το υψηλό βιοτικό επίπεδο πολλών πολιτών της στο οποίο έχουν συνηθίσει, και ότι υποστήριξε τις προσπάθειες να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες της ΕΕ από τις εθνικές, αλλά ήταν αντίθετος σε μονομερείς εξαιρέσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την ενιαία αγορά.

Από πολιτικής πλευράς, δήλωσε πως υπάρχει ευρεία απογοήτευση για το ευρωπαϊκό project μεταξύ μεγάλου μέρους του κοινού, αλλά αντί να κατηγορούμε τους ψηφοφόρους για αυτό, που επιλέγουν περιθωριακά κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς, τα καθιερωμένα κόμματα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που άφησαν να δημιουργηθεί πολιτικός χώρος ώστε να δράσουν.

Τέλος, υποστήριξε ότι αν και δεν αντιτίθεται σε δημοψηφίσματα per se, η έντονη προτίμησή του θα ήταν οι όποιες αλλαγές στην ευρωζώνη να λάβουν χώρα υπό το ισχύον νομικό πλαίσιο, σε αντίθεση με το να ανοίξουν εκ νέου οι ευρωπαϊκές συνθήκες , κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ψηφοφορίες σε διάφορες χώρες όπου αναπόφευκτα θα γινόταν ψηφοφορίες για «εντός-εκτός».

Συνολικά, όλα αυτά είναι ένα μεικτό συμπέρασμα για τον David Cameron –ισχυρή υποστήριξη για το όραμά του, για μια πιο λιτή, φιλική προς τις επιχειρήσεις, με προσανατολισμό το εμπόριο και πιο υπεύθυνη ΕΕ, αλλά και σκεπτικισμός στο ενδεχόμενο να ανοίξουν οι συνθήκες της ΕΕ που θα μπορούσαν να προσφέρουν πιθανότητες για περισσότερο θεμελιώδεις αλλαγές.

πηγή www.openeurope.org.uk

πηγή www.capital.gr

Πηγή:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved