ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Μαύρος χρυσός 60 δισ. στην Κύπρο

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνει η επίσημη ανακοίνωση χθες στο Τέξας του πετρελαϊκού κολοσσού Noble Energy ότι έχει εντοπίσει στην Κύπρο και στο Ισραήλ εκτός των 4 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου και 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου, εξέλιξη που αναβαθμίζει οικονομικά και στρατηγικά τα κοιτάσματα της περιοχής.

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία πραγματοποίησε χθες στο Τέξας ενημέρωση αναλυτών από τους κορυφαίους επενδυτικούς οίκους του κόσμου (Bank of America, Merrill Lynch, Barclays Capital, Citigroup, J. P. Morgan κ.ά.), επιβεβαίωσε ότι στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου, στο οποίο έχει αποκτήσει τα δικαιώματα, έχει εντοπίσει σε μεγάλο βάθος (7.500), κάτω από το κοίτασμα του φυσικού αερίου, κοίτασμα πετρελαίου λίγο μικρότερο του 1,5 δισ. βαρελιών (1,499 ΜΜΒoe).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ο αντιπρόεδρος της Noble Energy στη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία είχε ενημερώσει προφορικά για τις αισιόδοξες ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του πετρελαίου είναι ότι η ανάπτυξη των κοιτασμάτων μπορεί να γίνει σε μικρό χρονικό διάστημα από 18-24 μήνες και δεν απαιτείται η κατασκευή πανάκριβων εγκαταστάσεων για την άντλησή του και τη διοχέτευσή του μέσω πλοίων στις αγορές.

Οσον αφορά την Κύπρο, πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς το πετρέλαιο προσφέρει έσοδα πολύ πιο γρήγορα από το φυσικό αέριο και, σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς (κατά προσέγγιση, καθώς υπάρχουν πολλοί μεταβλητοί παράγοντες), το μερίδιο της Κύπρου βάσει των συμφωνιών που έχει με τις εταιρείες μπορεί να φτάσει στα 60 δισ. ευρώ.

Η μελέτη
Ακριβής εικόνα για το μέγεθος του κοιτάσματος θα υπάρχει τον Απρίλιο, όταν ολοκληρωθεί η μελέτη των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια των τρισδιάστατων ερευνών, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία οι επόμενες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα πραγματοποιηθούν στο τέλος του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Η Noble Energy, εκτός των δικαιωμάτων για το Οικόπεδο 12 της Κύπρου σε Κοινοπραξία με την ισραηλινή εταιρεία Delek (και Avner), έχει και την εκμετάλλευση των ισραηλινών κοιτασμάτων Λεβιάθαν και Ταμάρ, γεγονός που της δίνει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη μερικών από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί παγκοσμίως και έχουν ξεχωριστή σημασία για τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και την ασιατική αγορά.

Στην παρουσίασή της η Noble Energy, όμως, κάνει ειδική αναφορά και στις μεθόδους εξαγωγής του φυσικού αερίου από την περιοχή, όπου φαίνεται να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο Floated LNG (FLNG), την εγκατάσταση δηλαδή πλωτής εγκατάστασης υγροποίησης του φυσικού αερίου, τη διάθεση του φυσικού αερίου στις τοπικές αγορές (με αγωγούς προς Τουρκία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κύπρο, Γάζα) και στους δύο μεγάλους σταθμούς LNG στην Αίγυπτο (ELNG και SEGAS), ενώ αποτυπώνεται και η δυνατότητα διοχέτευσης φυσικού αερίου στον σταθμό που θα κατασκευάσει στο Βασιλικό η Κύπρος.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να κορυφώσουν το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών στις οποίες θα απευθυνθεί η Noble την άνοιξη για την επιλογή στρατηγικού συνεργάτη για το Οικόπεδο 12, ενώ και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κύπρο Stanislav Osadchiy άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, μιλώντας χθες στη Λευκωσία, να εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ και από τις ρωσικές εταιρείες.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

πηγή http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63935810

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved