ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κόσμος Ενημέρωση Ειδήσεις Νέα

Ζήτημα αυτονομίας θέτουν οι τουρκόφρονες στη Βουλγαρία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Όπως στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, έτσι και στην πρόσφατη της Κριμαίας, οι αποσχίσεις εγείρουν παρόμοια ζητήματα και σε άλλες χώρες. Υπήρξε σχετική αναφορά στο χθεσινό σημείωμα, προστίθεται σήμερα μια ιδιαίτερη περίπτωση, η προβολή ανησυχιών από την Βουλγαρία, για απαίτηση των τουρκοφρόνων περί αυτονόμησής τους.

Να υπενθυμίσω κατ’ αρχάς, ότι η Voria.gr είχε αναφερθεί (στις 13 Δεκεμβρίου 2013) στην προειδοποίηση του Βουλγάρου ιστορικού κ. Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ: «Η Τουρκία δεν θέλει τίποτε περισσότερο ούτε λιγότερο, από την επανεμφάνιση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Θράκης, που θα πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτήν εδάφη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ακόμη και την Θεσσαλονίκη, την περιοχή του Βαρδάρη, το Κοσσυφοπέδιο κ.ά.». Και είχε συμπληρώσει, ότι πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις προθέσεις της Τουρκίας, επειδή δεν πρόκειται για ένα «ασήμαντο κρατίδιο, όπως η "Μακεδονία"», είπε, αλλά για μια χώρα με 75 εκατ. κατοίκους. Και η Βουλγαρία δεν έχει τον ανάλογο στρατό να την αντιμετωπίσει.

Είναι εντυπωσιακό όμως, ότι όλες σχεδόν οι χώρες που εκφράζουν φόβους για την ακεραιότητά τους, ταυτοχρόνως εμφανίζονται διεκδικητικές περιοχών που δεν της ανήκουν. Θυμίζω, ότι κατά την διεξαγωγή της νατοϊκής άσκησης "Thracian Star"», που διεξήχθη από 11 έως 27 Ιουλίου 2013 στην αεροπορική βάση "Graf Ignatevo" της Βουλγαρίας, οι οικοδεσπότες εμφάνισαν έντυπα όπου συμπεριέλαβαν και ιστορικό χάρτη, στον οποίο απεικονίζονταν εδάφη που συμπεριελάμβαναν όλη την Θράκη.

Ομοίως στον εν λόγω χάρτη απεικονιζόταν και η αρχαία Μακεδονία, χωρισμένη δια συνόρων από την υπόλοιπη Ελλάδα! Που σημαίνει ότι άλλο Μακεδόνες και άλλο Έλληνες... Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έδωσε σαφή εντολή να μη συμμετάσχει η Πολεμική Αεροπορία, αν οι Βούλγαροι δεν αφαιρούσαν τις ανιστόρητες αναφορές εθνικιστικού χαρακτήρα από τα ενημερωτικά στοιχεία. Έτσι, υποχρεώθηκε ο Βούλγαρος Α/ΓΕΑ με απαντητική επιστολή να διαβεβαιώσει τον Έλληνα ομόλογό του ότι θα απαλειφθούν όλες οι επίμαχες αναφορές, όπερ και εγένετο.

Σημειώνω επίσης, πως εκτός από τον κ. Ντιμιτρόφ, δημιουργήθηκε ζήτημα προ ολίγων μηνών, όταν εκπρόσωποι του τουρκικού κόμματος στην Βουλγαρία, με αφορμή διαμαρτυρία τους για την κυριότητα τεμένους, δήλωσαν πως «η Βουλγαρία είναι πολυεθνικό κράτος και αφού δεν σέβεται τα δικαιώματα των μουσουλμάνων θα προβούμε σε αυτονομία». Σφοδρή ήταν η αντίδραση του κ. Βόλεν Σιντέροφ, ηγέτη του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος, ο οποίος αρχικώς σημείωσε πως εντός της Βουλγαρίας ζουν περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι, οι οποίοι δεν είναι Τούρκοι, αλλά είναι απόγονοι Βουλγάρων που εξισλαμίστηκαν κατά τους τελευταίους αιώνες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας». Άραγε, πότε θα δοθεί παρόμοια απάντηση στην Τουρκία και από Έλληνες πολιτικούς και λογίους, όσον αφορά την ταυτότητα των μουσουλμάνων της Θράκης; Κάποιος να ρωτήσει απλώς τους Τούρκους πολιτικούς, τι απέγιναν τα 35 εκατομμύρια των χριστιανών, που αριθμούσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Ο κ. Σιντέροφ συνέχισε: «Όταν η χώρα σας είναι η Βουλγαρία, θα ακολουθείτε τον βασικό βουλγαρικό νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες και στηρίζεται στο βουλγαρικό δίκαιο της Βουλγαρίας και στις πολιτιστικές της αξίες. Πιστεύω ότι κάθε Βούλγαρος πρέπει να συμφωνεί με το Σύνταγμα. Η Βουλγαρία δεν είναι πολυεθνικό κράτος». Και ερχόμαστε στο σήμερα, με την μεταφορά δημοσιευμάτων του βουλγαρικού Τύπου από το "Βαλκανικό Περισκόπιο". Το βουλγαρικό "Focus", παρουσίασε τις απόψεις του προέδρου ενός εθνικού ιδρύματος, και της Βουλγαρικής Επιτροπής για τα εθνικά θέματα, κ. Βασίλ Βασίλεφ: «Ο διαχωρισμός της Κριμαίας από την Ουκρανία δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη βουλγαρική πλευρά. Το βουλγαρικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό και να θέσει το θέμα στην Ε.Ε., για το απαράδεκτο να ζητά ένα τμήμα χώρας ανεξαρτησία, που ενδέχεται να κρύβεται πίσω από αυτό, μια ξένη χώρα. Για εμάς είναι σημαντικό, διότι γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας».

Στην ερώτηση αν υπάρχει έδαφος για την ανάπτυξη παρόμοιων σεναρίων, μετά την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, ο κ. Βασίλ Βασίλεφ απάντησε ότι «Φυσικά και υπάρχει έδαφος. Είναι πολύ εύκολο, να διεισδύσει μια συμμορία κακοποιών ή ξένων πρακτόρων και να αρχίσει να δημιουργεί σύγκρουση με αιτία την εθνοτική καταγωγή, που θα μπορούσαν οι συγκρούσεις αυτές να τις εκμεταλλευθεί μια ξένη χώρα, και για να ακριβολογούμε: η Τουρκία. Η οποία θα ζητήσει και θα επιβάλει τον τεχνητό διαχωρισμό σε κομμάτια της βουλγαρικής επικράτειας. » Θα μπορούσε, έτσι, να δημιουργήσει μια αυτόνομη μονάδα, όπως η λεγόμενη τουρκική δημοκρατία της Κύπρου, που δεν την παραδέχεται κανείς στον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο ώστε να παρουσιάζεται η Κύπρος διαιρεμένη. Αν γινόταν κάτι παρόμοιο στο βουλγαρικό έδαφος, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη χώρα μας και το λαό μας».

Ο Μακεδών

πηγή www.voria.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ποιοι μας θέλουν έκτος Ευρωζώνης?

Ένα νέο διάγραμμα της Statista που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο αναπαριστά τις γνώμες πολιτών…
Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Indiegogo | H Ελληνική εκστρατεία διάσωσης ξεπέρασε € 1.400.000 €

Μια καμπάνια για την διάσωση της Ελλάδα έχει ξεπεράσει το € 1.400.000 € , καθώς προσπαθεί…
Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

Kρεμλίνο | Δεν μας αφορά το θέμα εξέρευσης λύσης για την Ελλάδα

​Σύμφωνα με τους Τhe Μoscow Τimes, ο Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι η εξεύρεση λύσης για…
Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Γκίζι σε Μέρκελ | Τα λεφτά πήγαν στις ελληνικές τράπεζες και όχι στους Έλληνες

Δριμεία επίθεση του επικεφαλής του Die Linke σε Μέρκελ και SPD για τους χειρισμούς τους…
Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία
Η ιστοσελίδα Pmnews δεν ευθύνεται για τις απόψεις των μελών της καθώς και για το περιεχόμενο ιστοσελίδων στις οποίες οδηγούν οι διάφοροι σύνδεσμοι. Οι πηγές όσων άρθρων, ειδήσεων ή πληροφοριών ανήκουν σε άλλη ιστοσελίδα αναφέρονται σε εμφανές σημείο.
www.pmnews.gr Νέα ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία | All rights reserved